Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στη “πυραμίδα” της Κέρου

Πριν από 4.000 χρόνια, άνθρωποι σκάλισαν μονοπάτια και αναβαθμίσεις σε όλη την επιφάνεια του αρχαίου φυσικού ακρωτηρίου του Δασκαλειού στη νήσο Κέρο, που έχει φυσικό σχήμα πυραμίδας. Κατόπιν, έφεραν 1.000 τόνους ειδικής αστραφτερής λευκής πέτρας για να της δώσουν στην εμφάνιση μιας γιγαντιαίας κλιμακωτής πυραμίδας που βγήκε από τα νερά του Αιγαίου.
Αρχαιολόγοι από τρεις διαφορετικές χώρες που συμμετείχαν στις συνεχιζόμενες ανασκαφές, έχουν βρει στοιχεία για ένα συγκρότημα αποχετευτικών σηράγγων – που κατασκευάστηκαν 1.000 χρόνια πριν από αυτά του Μινωικού ανακτόρου της Κνωσού στην Κρήτη – και ίχνη εξελιγμένης μεταλλουργίας.
Το ακρωτήρι του Δασκαλειού είναι σήμερα ένα μικροσκοπικό νησάκι, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Πριν από 4.500 χρόνια όμως, συνδεόταν με ένα στενό δρόμο με τη Κέρο, η οποία την εποχή εκείνη, ήταν λατρευτικό ιερό και κέντρο εξουσίας του ακμάζοντος Κυκλαδικού Πολιτισμού.
Το Δασκαλειό είναι σήμερα έρημο, αλλά πριν από 4.500 χρόνια ήταν πυκνοκατοικημένο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν απίθανο να ήταν αυτάρκης, πράγμα που σημαίνει ότι η διατήρηση του οικισμού, αποτελούσε μέρος κάποιας συλλογικής προσπάθειας, λόγω της σημασίας του.
Όπως αναφέρει ο Guardian, οι πρώτες ενδείξεις μεταλλοτεχνίας βρέθηκαν σε ανασκαφές πριν από 10 χρόνια. Τα νέα ευρήματα έχουν αποκαλύψει δύο εργαστήρια γεμάτα από μεταλλικά υπολείματα και αντικείμενα που περιλαμβάνουν ένα τσεκούρι, ένα καλούπι για χάλκινα εγχειρίδια και δεκάδες κεραμικά θραύσματα από εξοπλισμό μεταλλουργίας.
Ένας εκ των υπευθύνων της ανασκαφής, ο Michael Boyd από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι η μεταλλουργική τεχνογνωσία ήταν προφανώς συγκεντρωμένη στο Δασκαλειό σε μια εποχή όπου η πρόσβαση τόσο στις δεξιότητες όσο και στις πρώτες ύλες ήταν πολύ περιορισμένη. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης ίχνη τροφής, όπως όσπρια, σταφύλια, ελιές, σύκα, αμύγδαλα, και δημητριακά όπως σιτάρι και κριθάρι.
Η “πυραμίδα” θα πρέπει να ήταν ορατή από πολλά χιλιόμετρα μακριά, όντας καλυμμένη με λευκή πέτρα που είχε έρθει από τη Νάξο και σίγουρα αποτελεί ένα θαύμα αρχαία μηχανικής και τεχνοτροπίας.

Most Popular