15 Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός Δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι συγκαλεί στο Palazzo Venezia συμβούλιο με κύριο θέμα την επίθεση της Ιταλίας στην Ελλάδα. Παρόν είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Κόμης Τσιάνο, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου ο στρατάρχης Pietro Badoglio , ο υφυπουργός πολέμου Ubaldo Soddu, ο υπαρχηγός του Ιταλικού Στρατού Mario Roatta , ο γενικός διοικητής των Ιταλικών δυνάμεων στην Αλβανία στρατηγός Sebastiano Visconti Prasca και ο απεσταλμένος του βασιλιά στην Αλβανία Francesco Iacomoni. Γίνεται λόγος για μια εκστρατεία δύο εβδομάδων για την ολοκληρωτική κατάκτηση της Ελλάδας. Οι διάλογοι που ακολουθούν μεταξύ της ανώτατης ηγεσίας του Ιταλικού στρατεύματος και του Μουσολίνι αποδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου προχειρότητα στην σύλληψη και σχεδιασμό της επιχείρησης κατά της Ελλάδας, την οποία ο Ιταλικός στρατός θα πληρώσει ακριβά στα βουνά της Αλβανίας:
Duce:
Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να καθορίσει τις λεπτομέρειες της δράσης – στο γενικό της χαρακτήρα – που αποφάσισα να ξεκινήσω ενάντια στην Ελλάδα.
Η δράση αυτή πρέπει αρχικά να έχει στόχους θαλάσσιου και εδαφικού χαρακτήρα. Οι εδαφικοί στόχοι πρέπει να μας οδηγήσουν στην κατοχή ολόκληρης της αλβανικής νότιας ακτής,την κατοχή των Ιονίων νησιών Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα και την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης. Όταν έχουμε επιτύχει αυτούς τους στόχους, θα έχουμε βελτιώσει τις θέσεις μας στη Μεσόγειο σε σχέση με την Αγγλία.
Σε μεταγενέστερο χρόνο ή σε συνδυασμό με αυτές τις ενέργειες, την πλήρη κατοχή της Ελλάδας, να την βγάλουμε εκτός αγώνα και να διασφαλίσουμε ότι σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει στον πολιτικό-οικονομικό μας χώρο.
Κατά τη γνώμη μου η επίθεση εναντίον της Ελλάδας δεν μπορεί να καθυστερήσει ούτε με μια ώρα. δηλαδή στις 26 του μήνα.
Αυτή είναι μια ενέργεια που έχω ωριμάσει για μήνες και μήνες. πριν από τη συμμετοχή μας στον πόλεμο και ακόμη και πριν από την έναρξη της σύγκρουσης.
Αφού καθόρισα αυτά τα ουσιώδη σημεία, είναι τώρα θέμα της εξέτασης του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να γίνει αυτή η ενέργεια και, συνεπώς, έστειλα για για αυτό τον λόγο τον αντιστράτηγο Αλβανίας για να δημιουργήσει ένα πολιτικό και στρατιωτικό πλαίσιο ώστε να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα. για να επιτύχουμε τους στόχους μας με τον καλύτερο τρόπο και με τους βολικότερους χρόνους.
Προσθέτω ότι δεν βλέπω περιπλοκές στον Βορρά.
Η Γιουγκοσλαβία έχει κάθε συμφέρον να παραμείνει ήρεμη, όπως επίσης προκύπτει από δημόσιες δηλώσεις των επίσημων οργάνων που αποκλείουν τη δυνατότητα επιπλοκών, εκτός από την περίπτωση που προασπίζεται τη χώρα.
Δεν αποκλείω τις τουρκικές περιπλοκές, ειδικά αφού η Γερμανία έχει εδραιωθεί στη Ρουμανία και η Βουλγαρία έχει ενισχυθεί. Μπορεί να είναι ένα πιόνι στο παιχνίδι μας και θα λάβω τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην χάσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία να επιτύχει τις προσδοκίες της για τη Μακεδονία και την έξοδο προς τη θάλασσα. Μόλις καθοριστούν οι στόχοι και η ημερομηνία, είναι τώρα να δούμε τις άλλες πτυχές της κατάστασης, ώστε να είναι σε θέση – βάσει αυτών – να καθορίσουν τα μέτρα και τα μέσα που πρέπει να ληφθούν.
[Προσκαλεί τον Αντιστράτηγο της Αλβανίας να δείξει πώς βλέπει την κατάσταση.]
Iacomoni :Στην Αλβανία, αυτή η δράση αναμένεται με αγωνία. Η χώρα είναι ανυπόμονη και γεμάτη ενθουσιασμό. πράγματι μπορεί να ειπωθεί ότι ο ενθουσιασμός είναι τόσο ζωντανός που πρόσφατα είχε κάποια απογοήτευση επειδή η δράση δεν έχει αρχίσει ακόμα.
Έχουμε πάρει πολύ σοβαρά τον ανεφοδιασμό της χώρας. Υπάρχει ο κίνδυνος “λιμάνι του Δυρραχίου” με την έννοια ότι αν βομβαρδιστεί θα έχουμε δυσκολία στον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων στην Αλβανία.Στο θέμα των δρόμων έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδος το θεωρήσει κάποιος λυμένο.
Duce: Πώς φαίνεται η κατάσταση στην Ελλάδα από την Αλβανία; Αυτό είναι πρέπει να γνωρίζουμε.
Iacomoni: Είναι πολύ δύσκολο να το ορίσετε. Η κοινή γνώμη είναι φαινομενικά ανυπόφορη. Δημοσιεύσαμε ότι η ανιψιά του γνωστού Αλβανικού πατριώτη Daut Hodgia είχε σκοτωθεί, αλλά τα συναισθήματα της κοινής γνώμης είναι αντιφατικά. Από τα νέα των πληροφοριοδόχων μας δύο μηνες πριν, αποδεικνύεται ότι ενώ οι Έλληνες δεν φαίνεται να μπορούν να αντιτάξουν σοβαρή αντίσταση , φαίνεται τώρα αποφασισμένοι να αντιταχθούν στις ενέργειές μας. Το κρυπτογραφημένο ραδιόφωνο που έχουμε τοποθετήσει στο Αργυρόκαστρο, με το οποίο πραγματοποιούμε μια ενεργή προπαγάνδα, ακούγεται πολύ και καταλαβαίνουμε ότι έχει αποτελέσματα. Πιστεύω ότι η ελληνική αντίσταση θα επηρεαστεί διαφορετικά ανάλογα με το αν η δράση μας θα είναι γρήγορη, αποφασιστική και εντυπωσιακή ή συνετή και περιορισμένη. Υπάρχει λοιπόν να εξεταστεί ποια βοήθεια μπορούν να λάβουν οι Έλληνες από τους Άγγλους δια θαλάσσης.
Duce: Αποκλείω την αποστολή ανδρών με τον απόλυτο τρόπο, η αεροπορία επίσης δεν έχει δυνάμεις να στείλει.
Iacomoni: η μόνη ανησυχία που μπορεί να προκύψει από την μερική κατοχή της Ελλάδας, όπως οι Βρετανοί, από τις υπολειπόμενες βάσεις, εάν μπορούσαν να στείλουν μαζικές αεροπορικές δυνάμεις, θα μπορούσε να μας επιφέρουν πλήγματα στη νότια Ιταλία και την Αλβανία. Η δύναμη της ελληνικής αεροπορίας είναι 144 αεροπλάνα κάτι που δεν θα προκαλούσε σοβαρή ανησυχία.
Duce: Ποια είναι η διάθεση του πληθυσμού στην Ελλάδα;
Iacomoni: Εμφανίζεται πολύ βαθιά κατάθλιψη και χαμηλό ηθικό.
Kόμης Τσιάνο: Υπάρχει έντονη διάσπαση μεταξύ του πληθυσμού και μιας κυβερνώσας, πολιτικής, πλουτοκρατικής τάξης, που είναι αυτή που ζωντανεύει την αντίσταση και διατηρεί ζωντανό το άγγλοφιλο πνεύμα στη χώρα. Αυτή είναι μια πολύ μικρή τάξη πολύ πλούσια, ενώ η άλλη είναι αδιάφορη για όλα τα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής μας …
Duce: Πόσες δυνάμεις διαθέτετε;
Visconti Prasca: Περίπου 70.000 άνδρες, εκτός από τα ειδικά τάγματα. Σε σύγκριση με τα εχθρικά στρατεύματα μπροστά μας – περίπου αριθμούν 30.000 άνδρες – έχουμε μια υπεροχή δύο προς έναν.
Duce: Και τι γίνεται με τα μέσα του εχθρού; τεθωρακισμένα οχυρώσεις κλπ;
Visconti Prasca: Η μόνη ανησυχία είναι η βοήθεια που θα μπορούσε να δοθεί στον αντίπαλο από της βρετανική αεροπορία, αφού η ελληνική, για μένα, δεν υπάρχει. Όσον αφορά το μέτωπο της Θεσσαλονίκης, πρέπει να δώσετε ενισχύσεις λόγω της των εκεί οχυρώσεων.
Duce: Η δράση για τη Θεσσαλονίκη είναι σημαντική, γιατί πρέπει να την εμποδίσουμε να γίνει μια αγγλική βάση.
Visconti Prasca: Χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Το λιμάνι αποβίβασης είναι το Δυρράχιο, το οποίο απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς, θα χρειαστούν μερικοί μήνες.
Duce: Ωστόσο, μπορείτε να εμποδίσετε τους Βρετανούς να αποβιβαστούν στη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό να τοποθετηθούν δύο μεραρχίες σε αυτό το μέτωπο, διότι θα μπορούσε να καθοριστεί η στάση της Βουλγαρίας.
Visconti Prasca: Για να ξεκινήσει η πορεία προς την Αθήνα, η βάση για τα πάντα είναι η κατοχή της Ηπείρου και του λιμανιού της Πρέβεζας.
Duce: Και η κατοχή των τριών νησιών: Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά και Κέρκυρα;
Visconti Prasca : Σίγουρα
Duce: Αυτές οι δύο ενέργειες πρέπει να διεξάγονται ταυτόχρονα. Ξέρετε ποιο είναι το ηθικό των Ελλήνων στρατιωτών;
Visconti Prasca:Οι Έλληνες δεν είναι άνθρωποι που είναι ευτυχείς να πολεμούν…..
Duce: Τώρα άλλο ένα θέμα. Αφού ρυθμίσαμε την ημερομηνία, θα πρέπει να βρούμε τον λόγο που θα παρουσιάσουμε για την επίθεση στην Ελλάδα. Μια γενική αιτιολόγηση είναι ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος των εχθρών μας, οι οποίοι χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως βάση τους κλπ., Αλλά στη συνέχεια πρέπει να βρούμε ένα περιστατικό που θα αποτελέσει την αφορμή για να δώσουμε την εντολή επίθεσης.
Iacomoni: Μπορώ να το προκαλέσω ένα συνοριακό επεισόδιο στα σύνορα Ελλάδας με την ” Τσαμουριά”….ένα περιστατικό μεταξύ Ελλήνων και Τσάμηδων….
Visconti Prasca: Έχουμε ετοιμάσει γαλλικά όπλα και βόμβες για να κάνουμε μια ψεύτικη επίθεση.
Duce: Όλα αυτά έχουν μια απολύτως αμελητέα αξία για μένα, πρόκειται να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης.
Cyan: Πότε θέλετε να συμβεί το περιστατικό;
Duce: Στις 24 του Οκτώβρη
Cyan: Στις 24 θα υπάρξει το “ατύχημα”.
Duce: Κανείς δεν θα πιστέψει αυτό το περιστατικό αλλά για μια μεταφυσική αιτιολόγηση μπορούμε να πούμε ότι είναι απαραίτητο .Αυτό που χρειάζεται σε αυτό το είδος επιχείρησης είναι να ενεργούμε με τη μέγιστη αποφασιστικότητα γιατί εδώ είναι το μυστικό της επιτυχίας, Πρέπει να δράσουμε με τρόπο ώστε να μπορέσουμε να πούμε : “Δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να γίνει. Θέλετε να πάτε στη διάσωση αυτών των ανθρώπων που έχουν ήδη ηττηθεί ;” Αυτό θα κάτι ήταν βολικό τόσο για τους Τούρκους όσο και για του Βρετανούς
Visconti Prasca: Η επιχείρηση ετοιμάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει την εντύπωση μιας συντριπτικής αντεπίθεσης.
Duce: Αναλαμβάνω την ευθύνη και σας λέω να μην ανησυχείτε υπερβολικά για τις απώλειες, αν και είμαι επιφυλακτικός, από ανθρώπινη άποψη, για τη ζωή ενός στρατιώτη …
Badoglio: Εξετάζοντας τώρα το ελληνικό πρόβλημα λέω ότι η κατάληψη μόνο της Ηπείρου δεν αρκεί. Δεν υπερβάλλω λέγοντας ότι πρέπει να καταλάβουμε την Κρήτη και την Πελοπόννησο, αν θέλουμε να καταλάβουμε την Ελλάδα. Η επιχείρηση για την Ήπειρο που μελετάται από τον Visconti Prasca είναι μια χαρά. Δεδομένου ότι η αριστερή πλευρά είναι ασφαλής, οι αντιτιθέμενες δυνάμεις δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες.
Έχουμε αεροπορία …
Duce: Θα χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστον 400 αεροπλάνα καθώς πρέπει να έχουμε υπόψιν πως η RAF θα τρέξει προς βοήθεια των Ελλήνων.
Badoglio: Πρέπει να καταλάβουμε ολόκληρη την Ελλάδα, εάν η επιχείρηση θέλουμε να είναι να είναι απόλυτα επιτυχής στον αντικειμενικό σκοπό της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε περίπου 20 μεραρχίες, ενώ στην Αλβανία έχουμε εννέα, συν μία ιππικού. Είναι σαφές ότι σε αυτές τις συνθήκες χρειάζονται τρεις μήνες.
Roatta: Λαμβάνοντας υπόψη τα πάντα, μπορούμε να υπολογίζουμε στο ισοδύναμο 11 μεραρχιών . Για να μην σταματήσουμε με την Κατάληψη της Ηπείρου, θα ήταν απαραίτητο να εντατικοποιηθεί η αποστολή στρατευμάτων.
Duce: Τώρα νομίζω ότι θα ξεκαθαριστούν οι γενικές κατευθύνσεις: Επιχείρηση κατάληψης Ήπειρου-Θεσσαλονίκης. Πείτε μου του τι μπορεί να συμβεί λόγω της βουλγαρικής παρέμβασης, την οποία θεωρώ πιθανή. Συμφωνώ απόλυτα με την κατοχή της Αθήνας.
Visconti Prasca: Στη συνέχεια, από την Αθήνα, εμείς – βασικά – κόψαμε την Ελλάδα στην μέση και στη Θεσσαλονίκη μπορούμε να πάμε εκεί ξεκινώντας από την πρωτεύουσα.
Duce: Από την Ηπείρο. μέχρι την Αθήνα, ποια είναι η απόσταση;
Visconti Prasca: 250 χιλιόμετρα, με μέτριο οδικό δίκτυο.
Duce: Και πως είναι το έδαφος;
Visconti Prasca: ψηλά και άγονα βουνά.
Duce: Και οι κατευθύνσεις των κοιλάδων;
Visconti Prasca: Ανατολή-Δύση, δεξιά προς την Αθήνα.
Duce: Αυτό είναι σημαντικό.
Roatta: Αυτό ισχύει σε κάποιο σημείο, επειδή πρέπει να διασχίσετε μια οροσειρά ύψους 2000 μέτρων (δείχνει την οροσειρά της Πίνδου στον Duce ).
Visconti Prasca: Είναι περιοχές στις οποίες υπάρχουν αρκετοί δρόμοι για μουλάρια.
Duce: Πήγατε στους δρόμους;
Visconti Prasca: Ναι, αρκετές φορές.
Duce: Τώρα έχουμε δύο άλλα θέματα: Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, πόσες πρόσθετες μεραρχίες πρέπει να στείλουμε στην Αλβανία για να καταλάβουμε όλη την επικράτεια που οδηγεί στην Αθήνα;
Visconti Prasca: Αρχικά, θα υπάρχουν 3 μεραρχίες Αλπινιστών που οργανώνονται αυτή την στιγμή στο βουνό. Φυσικά οι περιστάσεις θα αποφασίσουν. Αυτά τα στρατεύματα μπορούσαν να φτάσουν στο λιμάνι της Άρτας ( εννοεί την Πρέβεζα) σε μία νύχτα .
Duce: Άλλο θέμα: Η Αλβανική συνεισφορά σε κανονικά στρατεύματα και σε τάγματα μάχης , στα οποία δίνω ιδιαίτερη σημασία ποια θα είναι?
Visconti Prasca: Έχουμε παρουσιάσει σχετικό σχέδιο. Θα θέλαμε να οργανώσουμε τάγματα από 2500 έως 3000 άνδρες, πλαισιωμένες από τους αξιωματικούς μας.
Iacomoni: Tα ερωτήματα είναι ατελείωτα. Πολλοί μουσουλμάνοι δεν θέλουν να τους στείλουν στην μαχη για να αποφύγουν την δημιουργία βεντέτας….
Duce: Υπάρχει λοιπόν ένας συγκεκριμένος αριθμός Αλβανικών ταγμάτων που μπορείτε να οργανώσετε?
Visconti Prasca: Είναι όλα οργανωμένα. Έχω ήδη κάνει ένα τηλεγράφημα για να κρατά τα πάντα έτοιμα.
Duce: Όπως και οι στρατιές;
Visconti Prasca: Κάποια ελαφρά πολυβόλα και βόμβες.
Duce: Τώρα μια άλλη πτυχή της κατάστασης. Τι μέτρα λάβατε στα γιουγκοσλαβικά σύνορα;
Visconti Prasca: Έχουμε δύο μεραρχίες και ένα τάγμα των Carabinieri και ένα της Gurardia Finance με διακριτική κάλυψη.
Duce: Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν επιθέσεις από αυτά τα μέρη, και στη συνέχεια τα στρατεύματα κλίνουν σε προκαθορισμένους τόπους συγκέντρωσης για επίθεση.
Visconti Prasca: Πρέπει να προστεθεί ότι η το έδαφος προσφέρεται για αμυντικό αγώνα. Θα μπορούσαμε να βιώσουμε κάποια διείσδυση μέσα από τα δάση, μικρών Ελληνικών τμημάτων, αλλά τίποτα δεν πρέπει να μας φοβίζει επειδή έχουμε τα σύνορα όλα γρανίτη. Ένας φυλάκιο της Guardia Di Finanza κάθε 500 ή 600 μέτρα.
Iacomoni : Στην Αλβανία θα υπήρχε η ανάγκη να επιστρατευτούν κάποιες κλάσεις .
Duce: Πόσους άνδρες έχει κάθε κλάση;
Iacomoni: Περίπου 7.000 άνδρες.
Duce: Αυτό πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Είναι δυνάμεις που, χωρίς να τις παραμελήσουμε ή να τις απορρίψουμε, δεν πρέπει να έχουν υπερβολική συμβολή, για να μην πιστεύουν ότι η Ήπειρος έχει κατακτηθεί από τους Αλβανούς. Μια συγκεκριμένη συμμετοχή των αλβανικών στοιχείων, η οποία δεν διαταράξει τον πληθυσμό, θα ήταν η επιθυμητή . Θα έλεγα δύο ή τρεις κλάσεις να επιστρατευθούν..
Η αντι-αεροπορική άμυνα πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο του ιδιαίτερου συμφέροντός μας, διότι πρέπει να αποφύγουμε, στο μέτρο του δυνατού, τον βομβαρδισμό της πετρελαϊκής περιοχής του Devolli τις αλβανικές πόλεις και τις συγκρίσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σε σύγκριση με την καλύτερη άμυνα των πόλεων της Απουλίας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να προετοιμαστούν μεγάλα αντι-αεροπορικά οχήματα.
Soddu: Έχω ήδη παραγγείλει 75 Skoda από τη Γερμανία για να σταλούν.
Visconti Prasca: Η άμυνα των Τιράνων περιορίζεται σε δύο αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες.
Duce: Απαιτούνται τουλάχιστον εκατό πυροβόλα όπλα για την Αλβανία, διότι πρέπει να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί που θα έχουν επίπτωση στο ηθικό. Στείλτε όλα τα κομμάτια Skoda και Oerlikon.
Soddu: Δεν τα έχουμε όλα ακόμα. Θα τα στείλω μόλις φτάσουν. Το Οέρλικον θα τα στείλουμε αεροπορικώς
Duce: Ο εξοπλισμός πυροβολικού πρέπει επίσης να προστεθεί στην άμυνα της ξηράς. Ευτυχώς έχουμε σημαντική διαθεσιμότητα. Την 1η Οκτωβρίου υπήρχαν 52 έτοιμες προς χρήση συσκευές στην Αλβανία και 15 όχι άμεσα για χρήση. .
Duce: Μου φαίνεται ότι εξετάσαμε όλες τις πτυχές του προβλήματος.
Λεπτομέρειες θα καθοριστούν από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Duce: Συνοψίζοντας: Επίθεση στην Ήπειρο. πίεση στο μέτωπο στη Θεσσαλονίκη και αργότερα κατάληψη της Αθήνας.
Η συνεδρίαση λήγει στις 12.30.
Συμπεράσματα:
Από τους διαλόγους γίνεται σαφές πως ο σχεδιασμός της επίθεσης κατά της Ελλάδας από την ανώτατη Ιταλική στρατιωτική διοίκηση έγινε πραγματικά στο πόδι. Οι Ιταλοί για να αντισταθμίσουν την κατοχή της Ρουμανίας από τους Γερμανούς στα Βαλκάνια επιλέγουν να επιτεθούν εναντίον της Ελλάδας με μια πολεμική προπαρασκευή μόλις 10 ημερών. Πρώτα από όλα ο επικεφαλής των Ιταλικών δυνάμεων στην Αλβανία ο Visconti Prasca ενώ θα έπρεπε να είναι αυτός που θα έθετε όλους τους προβληματισμούς στο πολεμικό συμβούλιο σε σχέση με την κατάσταση των δρόμων στο Αλβανικό Μέτωπο την επάρκεια των δυνάμεων για να μια τέτοια επιχείρηση το ηθικό του Ελληνικού λαού κλπ παραπληροφορεί πλήρως τόσο τον Duce όσο και το επικεφαλής Pietro Badoglio. O τελευταίος αν και η αρχικός σχεδιασμός της επιχείρησης ήταν η κατοχή της Ηπείρου και της Θεσσαλονίκης τριπλασιάζει στην ουσία τους αντικειμενικούς σκοπούς της επιχείρησης θέτοντας θέμα κατοχής ολόκληρης της Ελλάδας με τις ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις που διέθεταν οι Ιταλοί στην Αλβανία.
Το καταπληκτικό όμως είναι πως σε όλη την διάρκεια του Συμβουλίου ενώ η Βρετανική βοήθεια αναφέρεται πάρα πολλές φορές σε κανένα σημείο δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψιν. Η Ιταλική λοιπόν ανώτατη ηγεσία βάσισε ολόκληρο το σχέδιο της στην επιτυχία των τριών μεραρχιών Αλπινιστών που θα καταλάμβαναν μέσω μια αστραπιαίας κρούσης την Ήπειρο και το λιμάνι της Πρεβέζης. Όταν αυτό δεν έγινε το RN με την καταστροφή του Ιταλικού Ναυτικού στον Τάραντα στης 11 Νοεμβρίου σήμαινε πως το Ιταλικό Ναυτικό δεν θα συμμετείχε στην σύγκρουση και πως ο ανεφοδιασμός του στρατού στην Αλβανία θα γινόταν με τις μεγαλύτερες δυνατές δυσκολίες.
Η συνέχεια του τυχοδιωκτισμού του Μουσολίνι και των επιτελών του γνωστή. Ο ιταλικός στρατός θα ματώσει για 6 μήνες αγκιστρωμένος στα βουνά της Αλβανίας και θα βιώσει μια άνευ προηγουμένου ταπεινωτική ήττα από τον λαό εκείνο που ” δεν του αρέσει να πολεμά” ( όπως είπε στον Μουσολίνι ο στρατηγός Πράσκα) υποχρεούμενος σε μια άνευ προηγουμένου υποχώρηση και ήττα.
πηγή των διαλόγων: https://italianiinguerra.com/2018/10/15/15-ottobre-1940-viene-decisa-linvasione-della-grecia/
Πρώτη δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2019