Οι Ολλανδοί κυανόκρανοι έχουν μερίδιο ευθύνης για την σφαγή του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, λέει το Ανώτατο Ολλανδικό Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας (Dutch supreme court) με απόφασή του, απέδωσε μερική ευθύνη (10% για την ακρίβεια) στους Ολλανδούς κυανόκρανους γιατί δεν απέτρεψαν δολοφονίες περίπου 350 αμάχων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, θα μεριμνήσει για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων, όπως ορίζει η δικαστική απόφαση.

24 χρόνια από την ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα


Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 1995, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΣερβοΒόσνιοι σκότωσαν συνολικά περίπου 8.000 Μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια.

Ο ρόλος των Ολλανδών κυανοκράνων, που αναπτύχθηκαν στον θύλακα της Σρεμπρένιτσα, στα σύνορα με τη Σερβία, που είχε τεθεί υπό την προστασία του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, παραμένει ένα επώδυνο θέμα στην Ολλανδία. Το 2002, όταν το θέμα έγινε γνωστό, η Ολλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραιτηθεί!
Οι Ολλανδοί κυανόκρανοι (γνωστοί και ως Dutchbat) παρέμειναν οχυρωμένοι στη βάση τους, όπου είχαν δεχτεί χιλιάδες πρόσφυγες στον θύλακα, όταν κατελήφθη στις 11 Ιουλίου 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας. Η Dutchbat επέτρεψε στις ΣερβοΒοσνιακές δυνάμεις να απομακρύνουν τους πρόσφυγες.
Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι Ολλανδικές δυνάμεις “απέτυχαν” να δώσουν στους 350 άρρενες πρόσφυγες την επιλογή να παραμείνουν εντός στρατοπέδου και να μην ακολουθήσουν τους ΣερβοΒόσνιους στην μετέπειτα σφαγή τους…
Με πληροφορίες από BBC

Most Popular