Η κατάρριψη της πτήσης El Al 402 πάνω από την Βουλγαρία

Το El Al Flight 402 ήταν μια διεθνής επιβατική πτήση από το Λονδίνο στο Τελ Αβίβ με ενδιάμεσους σταθμούς την Βιέννη και τη Κωνσταντινούπολη. Για την συγκεκριμένη πτήση η ισραηλινή εταιρεία είχε διαθέσει στις ένα 27 Ιουλίου 1955 ένα Lockheed Constellation.
Το αεροσκάφος κατά την διάρκεια της πτήσης του μέχρι την Κωνσταντινούπολη εισήλθε εντός του βουλγάρικου εναέριου χώρου, αναχαιτίστηκε από μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής MiG-15 της βουλγαρικής Αεροπορίας και καταρρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
Η κατάρριψη έγινε με χρήση των εσωτερικών πυροβόλων των δυο μαχητικών. Το αεροσκάφος κατέπεσε σε περιοχή στο Πέτριχ της Βουλγαρίας. Και τα 7 μέλη του πληρώματος αλλά κι οι 51 επιβάτες που επέβαιναν στο αεροσκάφος σκοτώθηκαν.
Η συντριβή έλαβε χώρα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο με τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης να είναι στο ναδίρ τους με πολλές αψιμαχίες και εκατέρωθεν προκλήσεις ανά τον κόσμο. Ουσιαστικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι η κάθε πλευρά «περίμενε στην γωνία» την άλλη να κάνει κάποιο λάθος, όπως το να εισέλθει κάποιο μέσο στον εναέριο χώρο ή στα χωρικά ύδατα κάποιας χώρας προκειμένου να λάβει δραστικά μέτρα.
Σ’ αυτήν την περίπτωση την πλήρωσαν αθώοι επιβάτες.
Διαβάστε επίσης:

Κατάρριψη της πτήσης Iran Air Flight 655: 31 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο (Βίντεο)

Κατάρριψη της πτήσης KAL 007: 35 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο (Βίντεο στα ελληνικά)

Most Popular