Η Ευρώπη γιορτάζει τα 40 χρόνια από την πρώτη εκτόξευση Ariane (Βίντεο)

24 Δεκεμβρίου 1979. Ο πρώτος διαστημικός πύραυλος Ariane 1 εκτοξεύεται από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, δίνοντας στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης τη δυνατότητα να επιλέξουν έναν δικό τους πύραυλο για διαστημικές αποστολές.
Στην πρώτη εκείνη πτήση ο πύραυλος δεν μεταφέρει κάποιον δορυφόρο και το εγχείρημα έχει στοιχεία τελικής δοκιμής. Όπως θυμίζει το «phys.org», η διαδικασία εκτόξευσης συνάντησε αρκετές καθυστερήσεις και ο Ariane 1 ξεκίνησε το ταξίδι του προς το Διάστημα στις 2.13 μ.μ. τοπική ώρα.

«Ήταν μια πλήρης επιτυχία», ο τότε επικεφαλής της CNES Yves Sillard δήλωσε πρόσφατα στο «AFP». «Υπήρχαν δάκρυα χαράς από τους θεατές καθώς ο Ariane απομακρυνόταν στον καθαρό ουρανό», έγραψε τότε για εκείνη τη σημαντική στιγμή ο ανταποκριτής του ίδιου Μέσου.
40 χρόνια μετά ο επισκέπτης του «Musée de l’air et de l’espace», στο Παρίσι, έχει την ευκαιρία να δει ομοίωμα του Ariane 1 από κοντά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανυπομονεί να αξιοποιήσει τη νεότερη γενιά Ariane, τον Ariane 6, από το καινούριο έτος.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019


 

Most Popular