Ένα ακομα F-2B θύμα του τσουνάμι του 2011 αποκαταστάθηκε

Ο σεισμός και το ισχυρό τσουνάμι που ακολούθησε στην συνέχεια στις 11 Μαρτίου 2011 δεν επηρέασε μόνο τις αστικές περιοχές και τις λοιπές υποδομές γύρω από εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα αλλά και μία σημαντική αεροπορική βάση στην περιοχή.

Πρόκειται για την αεροπορική βάση Ματσουσίμα, όπου μεταξύ άλλων υπέστησαν ζημιές δέκα οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-2B (ιαπωνικά παράγωγα του F-16), κάποια πιο σοβαρές.
Ορισμένα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά κι έπαθαν ζημιές από την σύγκρουση με κτήρια, ενώ τα περισσότερα υπέστησαν ζημιές απλά και μόνο από την επαφή με το θαλασσινό νερό.
Για την επαναφορά τους σε επιχειρησιακή κατάσταση ξεκίνησε μία κοινή επιχείρηση μεταξύ της Lockheed Martin και της τοπικής Mitsubishi που κατασκεύασαν τα αεροσκάφη και μέχρι στιγμής δεκατρία έχουν επανέλθει σε υπηρεσία.

Είναι άγνωστο τι θα συμβεί με τα υπόλοιπα πέντε. Όπως αναφέρει το Scramble, ένα από αυτά εθεάθη να χρησιμοποιείται ως στατικό βοήθημα εκπαίδευσης. Για τα υπόλοιπα τέσσερα δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ενημέρωση.

Most Popular