Μόνο για «σκληρούς» οπαδούς του F-14 Tomcat: Εκπαιδευτικό βίντεο ελιγμών μάχης

Σε μία εποχή που η τεχνολογία από μόνη της δεν ήταν αρκετή για την επικράτηση σε μία αερομαχία και στην οποία ο τότε αντίπαλος διέθετε εφάμιλλων επιδόσεων μαχητικά αεροσκάφη, η ανάγκη για την συνεχή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε τακτικές αερομαχιών παρέμενε το άλφα και το ωμέγα στον πόλεμο στον αέρα.
Αυτή ήταν η αποστολή του Top Gun, η εξερεύνηση των δυνατοτήτων μεταξύ άλλων και του F-14, και σκοπό τη μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή αξιοποίησή τους. Οι χειριστές των F-14 έπρεπε να μπορούν να επικρατήσουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Στα πλαίσια αυτά, τα πληρώματα εκπαιδεύονταν συνεχώς μετά την θεωρητική κατάρτιση και σε τακτικές αερομαχιών ενάντια σε άλλα αεροσκάφη που προσομοίωναν κατά το δυνατόν τις επιδόσεις και πτητικά χαρακτηριστικά των τότε σοβιετικών μαχητικών.
To βίντεο είναι βέβαια στα αγγλικά, ωστόσο περιλαμβάνονται αυτόματα δημιουργημένοι αγγλικοί υπότιτλοι, αξιόπιστοι σε αρκετό βαθμό για κατανόηση των βαριά ομιλούντων αμερικανικών αγγλικών των διαλόγων.
Η μεγάλη αξία του βίντεο όμως είναι στα πολλά ρετρό πλάνα και κλασικές εικόνες δεκαετιών ’70 και ’80, όταν ο «γάτος» ήταν στα ντουζένια του…

Και μπόνους…

Grumman F-14 Tomcat, o γάτος των θαλασσών (48 χρόνια μετά)


Πρώτη δημοσίευση 14/3/2019

Most Popular