Ο Φρίτς Σούμπερτ γεννήθηκε το 1897 στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας. Κατά το 2ο ΠΠ υπηρέτησε με τη Βέρμαχτ, φέροντας το βαθμό του λοχία, στη Μακεδονία και τη Κρήτη.
Η δράση του Σούμπερτ στη Κρήτη κατά τη διάρκεια της κατοχής είναι ήταν ιδιαίτερα “παραγωγική”. Ήταν επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Jagdkommando Schubert που ήταν υπεύθυνη για εκτελέσεις και λεηλασίες σε διάφορα χωριά της Κρήτης. Η αγριότητά του ανάγκασε το στρατιωτικό διοικητή του νησιού Στρατηγό Muller, να επέμβει και προσωρινά να διακόψει τις επιχειρήσεις του Σούμπερτ και της ομάδας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμορία του Σούμπερτ στελεχωνόταν μεταξύ άλλων και απο Έλληνες προδότες, κατάδικους, αντικομουνιστές κτλ. (Σουμπερίτες)
Το 1944 η ομάδα του Σούμπερτ μεταφέρεται στη Μακεδονία. Εκεί ενισχύθηκε με την φιλοναζιστική ένοπλη ομάδα του διαβόητου Συνταγματάρχη Πούλου. Ως ενιαίο σώμα πλέον προβαίνουν μεταξύ άλλων, στις σφαγές των Γιαννιτσών και του Χορτιάτη.
Ο δολοφόνος επιστρέφει στο τόπο του εγκλήματος
Με τη γερμανική υποχώρηση ο Σούμπερτ εγκαταλείπει την Ελλάδα. Για κάποιον λόγο όμως αποφασίζει το Σεπτεμβρίο του 1945 να επιστρέψει. Όντας άριστος ομιλητής της ελληνικής γλώσσας, χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Με την άφιξή του στο αεροδρόμια της Ελευσίνας αναγνωρίζεται από τις αρχές. Κανείς δε μπορεί να πιστέψει ότι ο ασθενικός μεσήλικας με τα χοντρά γυαλιά μυωπίας είναι ο σαδιστής εγκληματίας Φ. Σούμπερτ. Αμέσως φυλακίζεται και παραπέμπεται σε έκτακτο στρατοδικείο.
«Εφονεύθησαν ή εβασανίσθησαν κατά τον αγριώτερον τρόπον πλείστα άτομα, εληστεύθησαν δε και εκάησαν πλείσται οικίαι… Γενικώς η μετάβασις του εις τους τόπους της δράσεώς του ομοίαζεν προς αγρίαν λαίλαπα, συνώδευεν δε ταύτην πάντοτε αφθονία δακρύων, πόνου και αίματος». (Απόσπασμα από το κατηγορητηριο σε βάρος του Σούμπερτ).
Τελικά καταδικάζεται 27 φορές σε θάνατο. Στις 22 Οκτωβρίου 1947, αφού η αίτηση χάριτος που υπέβαλε απερίφθει, οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα όπου εκτελείται δια τυφεκισμού. Η ποινή του αφορούσε μόνο ένα μέρος τον εγκλημάτων που εκτέλεσε σε Κρήτη και Μακεδονία.
Ο Σούμπερτ ήταν ένας από τους ελάχιστους Ναζί που λογοδότησαν για τα εγκλήματά τους εις βάρος του ελληνικού λαού. Λίγα χρόνια αργότερα, η αμνήστευση του διαβόητου Μαξ Μέρτεν, θα προκαλέσει λαϊκή οργή και πολιτικούς κλυδωνισμούς στη χώρα μας.