4 Ιουλίου 1776: Πως η Δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, ενέπνευσε την Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου, οι ΗΠΑ γιορτάζουν τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» τους από τη Μεγάλη Βρετανία το 1776. Είναι η μεγαλύτερη εθνική εορτή της χώρας, πολλές βασικές πτυχές της οποίας, είναι επηρεασμένες από την Αρχαία Ελλάδα.
Ως Αμερικανική Επανάσταση ορίζεται ο πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της αμερικανικής ηπείρου. Στις 4 Ιουλίου 1776 συγκαλείται συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια, όπου ψηφίζεται η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία στηρίζεται στις πολιτικές ιδέες του Διαφωτισμού. Πρωταγωνιστές στη σύνταξη της Διακήρυξης υπήρξαν ο Τόμας Τζέφερσον και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.
Η αρχαία Ελλάδα έχει επηρεάσει τον δυτικό κόσμο σε πολλούς τομείς, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο της σύγχρονης κοινωνίας μας, η Δημοκρατία που ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα, ήταν το βασικό στοιχείο για την Αμερικανική Ανεξαρτησία.
Με την διακήρυξη της Ανεξαρτησίας από την Μεγάλη Βρετανία το 1776, οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν έναν τρόπο διακυβέρνησης της επιλογής τους. Αποφάσισαν σύντομα ότι η δημοκρατική μορφή της αρχαίας Ελλάδας ήταν το καλύτερο μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει.
Οι 13 αποικίες
Πριν από την ανεξαρτησία, οι μελλοντικές Ηνωμένες Πολιτείες ήταν χωρισμένες σε 13 ξεχωριστές αποικίες. Οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισαν να διατηρήσουν τα αποικιακά σύνορα, έτσι ώστε κάθε περιοχή να μπορεί να κυβερνάται σε τοπικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε αποικία παρέμεινε σχετικά ανεξάρτητη και αυτοδιοικούμενη. Οι 13 αποικίες έγιναν οι πρώτες πολιτείες της νεοσύστατης χώρας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ιδρύθηκε για να αποτελέσει το θεσμό που θα ένωνε μεταξύ τους τις αποικίες.
Οι αμερικανικές πολιτείες μοιάζουν είναι εν μέρει με τις αρχαίες ελληνικές πόλεις-κράτη. Η σχέση τους με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι παρόμοια με τη σχέση των ελληνικών πόλεων-κρατών με την Ελλάδα συνολικά. Ως επί το πλείστον, οι πόλεις-κράτη ενεργούσαν ανεξάρτητα. Ωστόσο, υπήρξαν φορές που ενώθηκαν επίσης για να υπερασπιστούν την Ελλάδα από ξένους εισβολείς.
Υπακοή στους νόμους
Μια πολύ σημαντική αρχαία ελληνική ιδέα ήταν το κράτος δικαίου. Αναπτύχθηκε από την πίστη του φιλόσοφου Αριστοτέλη στο φυσικό νόμο. Ισχυρίστηκε ότι ορισμένα βασικά δικαιώματα βασίζονταν στη φύση. Αυτά τα δικαιώματα υπερέβαιναν τους νόμους που έγραψαν οι άνθρωποι. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καθοδηγείται από τον φυσικό νόμο.
Το κράτος δικαίου έγινε βασικό μέρος της δημοκρατίας των ΗΠΑ. Διασφαλίζει ότι όλοι οι νόμοι εφαρμόζονται εξίσου και κρίνονται ανεξάρτητα. Το κράτος δικαίου δημιουργεί ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο όλοι λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Κανείς δεν είναι τόσο ισχυρός που να μπορεί να υπερισχύσει του νόμου. Ακόμη και η κυβέρνηση είναι υπόλογη.
Γραπτό Σύνταγμα
Η αρχαία Ελλάδα πρωτοστάτησε επίσης στο γραπτό σύνταγμα. Η ύπαρξη γραπτού συντάγματος δημιουργεί ένα κοινό πρότυπο. Καθορίζει πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι και ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθούν. Καθορίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο κρίνονται τα άτομα που παραβιάζουν το νόμο και πώς μπορούν να αναζητούν δικαιοσύνη αυτοί που βλάπτονται.
Το αρχικό σύστημα ψηφοφορίας των ΗΠΑ είχε κάποιες ομοιότητες με αυτό της Αθήνας. Στην Αθήνα, κάθε πολίτης θα μπορούσε να ψηφίσει σε μια μεγάλη συνέλευση που οριζόταν για τη δημιουργία νόμων. Ωστόσο, οι μόνοι που θεωρούσαν πολίτες ήταν άνδρες άνω των 18 ετών. Οι γυναίκες, οι σκλάβοι και οι κατακτημένοι λαοί δεν μπορούσαν να ψηφίσουν.
Οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών πίστευαν επίσης ότι μόνο ορισμένα άτομα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου. Για πολλά χρόνια, μόνο λευκοί γαιοκτήμονες είχαν το δικαίωμα ψήφου. Με την πάροδο του χρόνου, όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ άνω των 18 ετών κέρδισαν αυτό το δικαίωμα.
Αντιπροσωπευτική κυβέρνηση
Στην αρχαία Αθήνα, εκπρόσωποι επιλέγονταν για να υπηρετήσουν σε ειδικά συμβούλια. Αντιπροσώπευαν τις απόψεις ομάδων πολιτών. Οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών υιοθέτησαν επίσης την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Οι πολίτες εκλέγουν αξιωματούχους, όπως γερουσιαστές. Αυτοί οι αξιωματούχοι εκπροσωπούν πολίτες στο Κογκρέσο.
Τα βασικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας χρησιμοποιούνται ακόμη σήμερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες έχουν υιοθετήσει δημοκρατική κυβέρνηση για να δώσουν φωνή στον λαό τους. Η δημοκρατία παρέχει στους πολίτες την ευκαιρία να εκλέγουν αξιωματούχους για να τους εκπροσωπούν, κάνοντάς τους όλους ίσους σύμφωνα με το νόμο.
Οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών επηρεάστηκαν σημαντικά από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Ο Τζέφερσον για παράδειγμα (μιλούσε και έγραφε Αρχαία Ελληνικά), επηρεάστηκε από τη φιλοσοφία των Επικούρειων και των Στωικών. Ο Επίκουρος, πίστευε ότι η ευτυχία ήταν ο κύριος στόχος της ανθρωπότητας και θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω ηθικών και ευγενών πράξεων. Από τους Στωικούς, ο Τζέφερσον υιοθέτησε τις ιδέες του αυτοελέγχου, της μετριοπάθειας, και την ορθολογική συμπεριφορά.
Πηγές: National Geographic, usa.greekreporter.com

Most Popular