Ατύχημα προσνήωσης: όταν ένα E-2C Hawkeye σχεδόν έγινε υποβρύχιο…

Πριν λίγα χρόνια ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) E-2C Hawkeye του αμερικανικού Ναυτικού και συγκεκριμένα από το αεροπλανοφόρο USS Eisenhower είχε όλη την ατυχία του κόσμου μαζεμένη, ωστόσο είχε κι ικανότατο πλήρωμα.
Κατά την διάρκεια προσνήωσης στο αεροπλανοφόρο, παρουσιάστηκε αστοχία υλικού στο συρματόσχοινο του συστήματος ανάσχεσης, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να μην σταματήσει όπως έπρεπε, αλλά να συνεχίσει την πορεία του, με βέβαιη κατάληξη να πέσει στην θάλασσα όταν θα τελείωνε το κατάστρωμα, όπως κι έγινε.
Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων, οι χειριστές είχαν την ψυχραιμία να δώσουν πλήρη ισχύ στους δυο κινητήρες του αεροσκάφους και να ρυθμίσουν τις επιφάνειες ελέγχου για άμεση απονήωση, σαν ένα παράτολμο touch ‘n’ go.
Σίγουρα η εξέλιξη της πτήσης του αεροσκάφους κρίθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου, με τα σκέλη προσνήωσης να «γλείφουν» την επιφάνεια της θάλασσας. Ωστοσο το Hawkeye τελικά βρέθηκε στον αέρα ξανά κι επαναπροσέγγισε για μία δεύτερη, πετυχημένη αυτή τη φορά προσνήωση.
Πιθανότα έπαιξε ρόλο και ότι το αεροσκάφος επέστρεφε από αποστολή και έτσι ήταν σχεδόν κενό καυσίμου, κι έτσι σημαντικά ελαφρύτερο. Η προσπάθεια αυτή θα ήταν πολύ πιο δύσκολη ή κι αδύνατη αν το αεροσκάφος έφερε πλήρες φορτίο καυσίμου.
Δείτε το βίντεο:

Most Popular