Πως ένα τεστ DNA, κατέρριψε μια (κλασική) θεωρία συνωμοσίας για τον Ρούντολφ Ες

Ήταν το 1941, όταν ο Ρούντολφ Ες, ο δεύτερος στην ιεραρχία της ναζιστικής Γερμανίας, θα ξεκινούσε μια σόλο πτήση για την Βρετανία, με σκοπό να διαπραγματευτεί μια συνθήκη ειρήνης με τον Δούκα του Χάμιλτον. Ο Ες ωστόσο συνελήφθη πάραυτα και πέρασε το υπόλοιπο του πολέμου βρετανική φυλακή. Το 1946, καταδικάστηκε στη Νυρεμβέργη και πέρασε τις επόμενες 4 δεκαετίες στις φυλακές Σπαντάου, μέχρι το θάνατό του το 1987. Η σωρός του Ες αποτεφρώθηκε.
Σχεδόν από τη πρώτη στιγμή της σύλληψης του Ες, διατυπώθηκε η θεωρία συνωμοσίας πως ο άνδρας που πέταξε στη Βρετανία το 1941, ήταν σωσίας του. Ακόμη και ο Ρούσβελτ φαίνεται πως πίστευε αυτή τη θεωρία. Ο κρατούμενος “Σπαντάου #7” όπως ήταν γνωστός ο Ες, αρνιόταν κατηγορηματικά να συναντηθεί με μέλη της οικογένειάς του, ενώ κυκλοφορούσαν φήμες πως δεν έφερε τα τραύματα στο στήθος που έχει ο “αληθινός” Ες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αποτέφρωση των λειψάνων του Ες κατέστησε φαινομενικά αδύνατη την αναγνώρισή του με σύγχρονες τεχνικές όπως το τεστ DNA.
Παρόλα αυτά, ερευνητές το 2018 πέτυχαν να εντοπίσουν ένα ξεχασμένο δείγμα αίματος του κρατουμένου, που φυλασσόταν από το 1982 στο Walter Reed Army Medical Centre, στην Ουάσιγκτον.
Κατόπιν, αναζήτησαν και βρήκαν έναν άνδρα απόγονό του (που για ευνόητους λόγους δεν ήθελε να κατονομαστεί) και συνέλεξαν δείγμα DNA για να το συγκρίνουν με αυτό του Σπαντάου #7.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάλυση DNA έδειξε ότι υπάρχει μεγαλύτερη από 99,99% πιθανότητα ότι ο Σπαντάου # 7 να ήταν στην πραγματικότητα ο Ρούντολφ Ες.

Most Popular