Το πρώτο ιαπωνικό θωρηκτό που βυθίστηκε στον Β’ ΠΠ, βρέθηκε στον Ειρηνικό


Έπειτα από έρευνες του συνιδρυτή της Microsoft Paul Allen βρέθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό το ναυάγιο του ιαπωνικού θωρηκτού Hiei. Η ανακάλυψη του πλοίου επιβεβαιώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2019 από το πλοίο ερευνών R/V Petrel, στο πλαίσιο του οράματος του Allen να εντοπίσει τα απομεινάρια των διασημότερων πλοίων παγκοσμίως.
 
Σύμφωνα με το “Popular Mechanics”, το Hiei βρέθηκε κοντά στο νησί Savo, στα Νησιά του Σολομώντα. Το Hiei ήταν το πρώτο ιαπωνικό θωρηκτό που βυθίστηκε στον Β΄ Π.Π. από τις ΗΠΑ. Το πλοίο εισήλθε σε υπηρεσία το 1914, είχε εκτόπισμα 33.600t και διέθετε οκτώ πυροβόλα των 14in. Το Hiei συμμετείχε στην αιφνιδιαστική επιδρομή στο Pearl Harbour. Περίπου ένα έτος αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου 1942, πήρε μέρος στην Πρώτη Ναυμαχία του Γκουαναλκανάλ.
 

Το Hiei ήταν κομμάτι ιαπωνικής αρμάδας δύο θωρηκτών, ενός ελαφρού καταδρομικού και 11 αντιτορπιλικών, απέναντι σε δύο αμερικανικά βαριά καταδρομικά, τρία ελαφρά καταδρομικά και οκτώ αντιτορπιλικά. Εξαιτίας των δυνατών προβολέων του για τον εντοπισμό εχθρικών πλοίων, το Hiei έγινε πρωταρχικός στόχος των Αμερικανών. Το πλοίο έπεσε θύμα ναυτικών πυρών, τορπιλοπλάνων και βομβαρδιστικών κάθετης εφόρμησης, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές. Το Hiei βυθίστηκε μετά τη ναυμαχία, συμπαρασύροντας στον υγρό τάφο 188 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες.

Most Popular