Βρέθηκε υποβρύχιο που είχε εξαφανιστεί το 1914

Για 103 χρόνια μετά την εξαφάνιση του υποβρυχίου AE1 της Αυστραλίας, κανείς δεν μπορούσε να βρει κανένα ίχνος του πλοίου. Το «ΑΕ-1» βυθίστηκε αύτανδρο με 35αμελές πλήρωμα, όταν έκανε περιπολία για γερμανικά πολεμικά πλοία, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1914 και 13 ξεχωριστές αποστολές για την ανεύρεσή του κατά τη διάρκεια των δεκαετιών δεν είχαν βρει το παραμικρό ίχνος του. Πολλοί πίστευαν ότι το υποβρύχιο χάθηκε για πάντα, αλλά αυτή την εβδομάδα μια αποστολή ανακάλυψε το ναυάγιο σχεδόν 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Το HMAS AE1 είχε λάβει μέρος στην αποστολή κατάληψης της γερμανικής Νέα Γουινέα το 1914. Μια μέρα μετά τη παράδοση των Γερμανών της αποικίας, το πλοίο εξαφανίστηκε χωρίς να εκπέμψει σήμα κινδύνου.


Την περασμένη εβδομάδα, μια κοινή αποστολή του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού και ορισμένων ιδιωτικών ομάδων είδε ένα «αντικείμενο ενδιαφέροντος» στα 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στις ακτές της νήσου του Δούκα του Υόρκ στην Παπούα Νέα Γουινέα. Περαιτέρω εξέταση αποκάλυψε ότι ήταν το ΑΕ1.


Ενώ η αιτία του ναυαγίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, μια συνοπτική εξέταση φαίνεται να υποδηλώνει ότι η αιτία ήταν πιθανότατα ένα ατύχημα κατά τη κατάδυση. «Το υποβρύχιο φαίνεται να χτύπησε τον πυθμένα με αρκετή δύναμη για να απομακρύνει το πτερύγιο από τη βάση του, αναγκάζοντάς το να στρέψει προς τα εμπρός την εμπρόσθια ακμή του, προσκρούοντας στο περίβλημα», δήλωσε ο απόστρατος αντιναύαρχος Peter Briggs, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.
Τώρα που βρέθηκε το υποβρύχιο, η κυβέρνηση θα ψάξει τους απογόνους του πληρώματος και ξεκινά επίσημη έρευνα για το τι συνέβη. Έτσι 103 χρόνια αργότερα, αυτό το μυστήριο τελειώνει τελικά.

Most Popular