Τέλος εποχής για την ινδική Αεροπορία – ξεκινά η απόσυρση των MiG-21

Η Ινδία σχεδιάζει να αποσύρει όλα τα μη αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη MiG-21 Fishbed μέχρι το τέλος του 2019. Πρόκειται για επίσημη θέση της Αεροπορίας μέσω δηλώσεων του αρχηγού της πτέραρχου Birendra Singh Dhanoa την Τρίτη 20/8.
Όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ, το θρυλικό αυτό αεροσκάφος αγοράστηκε από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση κατά εκατοντάδες βρισκόμενο σε υπηρεσία για πάνω από 4 δεκαετίες: «Πλέον πετάμε με αεροσκάφη MiG-21 που είναι 44 ετών, αλλά κανείς δεν οδηγεί αυτοκίνητα τέτοιας ηλικίας».
Στην Ρωσία, διάδοχο κράτος της Σοβιετικής Ένωσης, το MiG-21 έχει αποσυρθεί οριστικά ήδη από τη δεκαετία του ’90. Ωστόσο η Ινδία διαθέτει δικές της εγκαταστάσεις στο έδαφός της για την διεξαγωγή εργασιών βαριάς συντήρησης στα αεροσκάφη, ενώ σχεδόν 95% όλων των απαρτίων του κατασκευάζονται στην Ινδία.
Ο πτέραρχος αποκάλυψε επιπλέον ότι το σύνολο των 10 πολεμικών Μοιρών (18-20 αεροσκάφη ανά Μοίρα) που αποτελούνται από αεροσκάφη MiG-21 και MiG-27 προγραμματίζεται να αποσυρθούν μέχρι το 2024, μετά την ολοκλήρωση της TTC (Συνολική Τεχνική Ζωή).
Η ινδική έκδοση του MiG-21 έχει περάσει πρόγραμμα αναβάθμισης και έχει έναν μοναδικό κωδικό MiG-21 Bison, που βρισκόταν σε παραγωγή μέχρι το 1985.
Η Ινδία έλπιζε να αποκτήσει 127 μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να αντικαταστήσει τα περισσότερα MiG-21. Ωστόσο ο πολύπαθος διαγωνισμός MRCA που διεξήχθη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας εξελίχθηκε σε φιάσκο με την Ινδία τελικά να αγοράζει μόλις 36 Rafale με απευθείας ανάθεση, εν αναμονή κήρυξης νέου διαγωνισμού…

Most Popular