Προαγωγή σε ταξίαρχο για τον άσο των αραβοϊσραηλινών πολέμων

Η ισραηλινή Αεροπορία προήγαγε τιμητικά τον Γιόρα Επστάιν, 80 χρονών σήμερα, με τον βαθμό του ταξίαρχου σε αναγνώριση της μάχιμης προσφοράς του στην χώρα κατά την διάρκεια των αραβoϊσραηλινών πολέμων.

Ο Επστάιν κατά την διάρκεια των πολέμων αυτών είχε 17 επιβεβαιωμένες καταρρίψεις με μαχητικά αεροσκάφη, γεγονός που τον καθιστά τον άσο με τις περισσότερες εναέριες νίκες στην μετά Β’ ΠΠ εποχή των σύγχρονων μαχητικών τζετ υψηλών επιδόσεων.
Το αξιοσημείωτο της μακράς του σταδιοδρομίας ήταν η αρχική του απόρριψη ως πιλότος αεροσκαφών για ιατρικούς λόγους. Ωστόσο ένας παράγοντας που έκανε ανέκαθεν τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις να ξεχωρίζουν – και να κερδίζουν πολέμους – ήταν ότι έδιναν ευκαιρίες στους άξιους να ξεχωρίσουν και να εξελιχθούν.
Ο Επστάιν μπήκε στον ισραηλινό Στρατό το 1956 απορρίφθηκε από την αεροπορική ακαδημία ως πιλότος, αλλά έγινε δεκτός ως οπλουργός. Έπειτα έκανε αίτηση για ειδική μονάδα αλεξιπτωτιστών όπου έγινε δεκτός και εξελίχθηκε μέχρι εκπαιδευτής.

Έπειτα έκανε έφεση για την απόρριψή του από την ακαδημία και τελικά έγινε δεκτός. Αποφοίτησε το 1963 ως πιλότος ελικοπτέρων. Έπειτα μετά από νέα αίτηση έγινε δεκτός ως πιλότος μαχητικών.
Η πρώτη του νίκη σε αερομαχία ήταν εναντίον ενός αιγυπτιακού Sukhoi Su-7 κατά τη διάρκεια του πολέμου έξι ημερών το 1967.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου φθοράς , ο Επστέιν υπηρέτησε ως υπδιοικητής Μοίρας μαχητικών της Αεροπορίας και κατέρριψε αεροσκάφη. Αλλά οι μεγαλύτερες του επιτυχίες ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, όπου κατέρριψε 12 αεροσκάφη.
Το 1977 ο Επστάιν αποστρατεύτηκε, αλλά κατά την πάγια τακτική στο Ισραήλ, παρέμεινε εν ενεργεία έφεδρος πιλότος όπου ήταν διοικητής της 254 Μοίρας Εφεδρείας. Έπειτα μετά από την απαραίτητη εκπαίδευση, πιστοποιήθηκε ως πιλότος και στα νέα τότε F-16!

Συνολικά σε όλη του την σταδιοδρομία συμπλήρωσε περί τις 9.000 ώρες πτήσης, κάτι περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο.

Most Popular