Τι σχέση έχει η Raytheon, ένας σχεδιαστής πυραύλων και η… Barbie;

Όλοι έχουν ακουστά την Barbie, και την εταιρεία Mattel που την κατασκευάζει, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τον Jack Ryan, τον άνθρωπο που σχεδίασε μεγάλο μέρος της, και εγκατέλειψε μια επιτυχημένη καριέρα στην αμυντική βιομηχανία, για να δημιουργήσει την πιο διάσημη κούκλα όλων των εποχών.
Ο Jack Ryan αποφοίτησε από το Yale και εργάστηκε ως μηχανικός στην Raytheon έως ότου η Ruth Handler, τότε πρόεδρος της Mattel, τον έπεισε το 1955 να εγκαταλείψει την καριέρα του και να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης, της τότε νεοσύστατης Mattel, εξαιτίας των γνώσεων του πάνω σε επεξεργασία υλικών.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Raytheon, ο Ryan συνέβαλε στη σχεδίαση των βλημάτων AIM-7 Sparrow και MIM-23 Hawk. Στην Mattel, ο Ryan μαζί με την Handler, σχεδίασαν και κατοχύρωσαν την πρωτότυπη κούκλα Barbie, με τον Ryan να εργάζεται πάνω στην περιστροφική μέση και την αναδιπλούμενη άρθρωση του γονάτου. Η Barbie βγήκε στην αγορά έναντι $3/τεμάχιο και 300.000 πουλήθηκαν μόνο το 1959. Το 2009, εκτιμήθηκε ότι 3 δισεκατομμύρια κούκλες Barbie έχουν πουληθεί παγκοσμίως.
Ο Ryan τελικά τα “έσπασε” με την Mattel το 1980 για μη πληρωμή οικονομικών δικαιωμάτων που ανέρχονταν σε εκατομμύρια δολάρια. Εκτός από την Barbie, ο Ryan ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία και άλλων γνωστών παιχνιδιών, όπως τα Hot Wheels, ενώ έφτασε να κατέχει πάνω από 1.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, μέχρι που έπαθε εγκεφαλικό το 1989 και τελικά αυτοκτόνησε το 1991, σε ηλικία 65 ετών.
Υπήρχε και μια σκοτεινή πλευρά στην ζωή του Jack Ryan, ο οποίος φέρεται να διοργάνωνε συχνά όργια και πάρτι με άφθονη κοκαΐνη στην πολυτελή κατοικία του στο Bell Air, ενώ για μερικούς μήνες, υπήρξε ο 6ος σύζυγος της Ζα Ζα Γκαμπόρ.
Η ιστορία του Jack Ryan προβλήθηκε πρόσφατα από το Netflix και τη σειρά “The toys that made us“.
Πρώτη δημοσίευση 9/2/2019

Most Popular