Όταν μία αμερικανική φρεγάτα ψάρεψε (και δεν είναι σχήμα λόγου) ένα σοβιετικό υποβρύχιο…

Στις 31 Οκτωβρίου 1983 συνέβη ένα μάλλον σπάνιο αν όχι πρωτοφανές περιστατικό κατά την διάρκεια μίας συνήθους (?) περιπολίας στον κεντρικό Ατλαντικό. Το σοβιετικό υποβρύχιο K-324 κλάσης Victor IIΙ «συναντήθηκε» με την αμερικανική φρεγάτα USS McCloy (FF-1038) 282 μίλια δυτικά των Βερμούδων.

Η USS McCloy έχει αναπτύξει τη ρυμουλκούμενη διάταξη σόναρ την οποία διέθετε, όντας βελτιστοποιημένο σκάφος σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο όταν ξαφνικά το συρματόσχοινο του σόναρ «κρέμασε». Κανείς δεν ήξερε τι είχε συμβεί και η συσκευή του σόναρ είχε εξαφανιστεί.
Την επόμενη μέρα ένα πυραυλοφόρο πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Viktor III, που αργότερα προσδιορίστηκε ότι ήταν το Κ-234, εντοπίστηκε από ένα αμερικανικό ΑΦΝΣ Ρ-3 Orion, να επιπλέει στην επιφάνεια χωρίς προωστική ισχύ.
Η σύνδεση ήταν προφανής. Το υποβρύχιο καθώς έπλεε κάτω από το νερό μπλέχτηκε με το συρματόσχοινο του συρόμενου σόναρ της McCloy, που μπλέχτηκε στην προπέλα του κόπηκε προκαλώντας εμπλοκή στο σύστημα πρόωσης. Κατά τα φαινόμενα δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας από τον αντιδραστήρα του υποβρυχίου.
Τελικά, μερικές μέρες μετά στις 5 Νοεμβρίου κατέφθασε στην περιοχή ένα σωστικό σκάφος του σοβιετικού Ναυτικού που ρυμούλκησε το υποβρύχιο από το σημείο εκείνο μέχρι το ναύσταθμο Cienfuegos στην Κούβα που ήταν βέβαια πιο κοντά από το να γινόταν ρυμούλκηση μέχρι το ναύσταθμο του Μούρμανσκ ή αλλού στην Σοβιετική Ένωση.

Κατά την διάρκεια της ρυμούλκησής του μέχρι την Κούβα, τα μέσα επιτήρησης του αμερικανικού Ναυτικού μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι δεν είχε υποστεί άλλες ζημιές πέρα από την εμπλοκή στην προπέλα του.
Μέρη του συρόμενου σόναρ ωστόσο, ίσως κι η ίδια η συσκευή, έπεσαν στα χέρια των Σοβιετικών.

Δυο αμερικανικά πλοία, το βοηθητικό AGI SSV-506 κλάσης Moma και το αντιτορπιλικό USS Peterson (DD-969) πλέουν πέριξ του Κ-234 για την περίπτωση ανάγκης έκτακτης παροχής βοήθειας όσο το σοβιετικό υποβρύχιο ήταν ακίνητο χωρίς δικιά του ισχύ παρασυρόμενο από τα ρεύματα.

 

Most Popular