Καντές 1274 πΧ: η αρχαιότερη καταγεγραμμένη μάχη της ιστορίας

Κατά το 13ο αιώνα πΧ, η επεκτατική πολιτική της Αιγύπτου σε βάρος των γειτόνων της, θα την έφερνε αντιμέτωπη με την άλλη υπερδύναμη της εποχής που ήταν η πανίσχυρη αυτοκρατορία των Χετταίων. Και οι δύο υπερδυνάμεις αναζητούσαν την καθοριστική μάχη που θα έλυνε για πάντα τις εδαφικές διαφωνίες τους στη περιοχή της σημερινής Συρίας. Η σύγκρουση θα λάμβανε χώρα κοντά στην αρχαία πόλη Καντές το καλοκαίρι του 1274 πΧ.

Πρόκειται για την πρώτη μάχη στα ιστορικά χρονικά για την οποία έχουν διασωθεί λεπτομέρειες για τις τακτικές και τους σχηματισμούς των αντιπάλων. Η στρατιά των Αιγυπτίων αποτελούταν από 4 μεραρχίες συνολικής δύναμης 20.000 ανδρών, συμπεριλαμβανομένων 2.000 πολεμικών αρμάτων. Την αρχηγία ανέλαβε ο ίδιος ο Φαραώ Ραμσής Β’. Από τη πλευρά των Χετταίων, ο στρατός αριθμούσε περί τους 25.000 άνδρες με 3.000 πολεμικά άρματα και αρχηγό τον αυτοκράτορα Μουατάλι.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά χρονικά της εποχής, η στρατιά του Ραμσή ξεκίνησε από την Αίγυπτο και ύστερα από πορεία ενός μήνα, έφτασε έξω από τη πόλη Καντές στα σημερινά σύνορα Συρίας-Λιβάνου. Ο Ραμσής πάνω στη βιασύνη του να καταλάβει τη πόλη διέταξε τη προπορευόμενη μεραρχία που διοικούσε να επιταχύνει τη πορεία της, αφήνοντας πίσω τις υπόλοιπες 3. Ωστόσο, οι Χετταίοι βλέποντας αυτό το λάθος διέταξαν επίθεση με τα άρματά τους και σχεδόν κατέστρεψαν τη 1η μεραρχία η οποία οπισθοχώρησε προς το στρατόπεδο της. Φτάνοντας στο στρατόπεδο οι Χετταίοι στρατιώτες επιδόθηκαν σε πλιάτσικο με αποτέλεσμα η αρχική ορμή της επίθεσης να εξασθενήσει. Κατόπιν η άφιξη της κύριας δύναμης των Αιγυπτίων οδήγησε σε άτακτη υποχώρηση τους επιτιθέμενους. Ωστόσο καμία από τις 2 πλευρές δε πέτυχε αποφασιστική νίκη εκείνη την ημέρα και οι αψιμαχίες που ακολούθησαν την επομένη δε έφεραν κάποιο καθοριστικό αποτέλεσμα.

Αν και στο τέλος και οι 2 πλευρές ισχυρίστηκαν ότι νικήσαν, η μάχη του Καντές του 1274 πΧ μάλλον έληξε σε ισοπαλία μεταξύ των 2 αντιπάλων. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι μετά τη μάχη συντάχθηκε η πρώτη στην ιστορία γραπτή συμφωνία ειρήνης που καθόριζε τα σύνορα των 2 αυτοκρατοριών. Αντίγραφο της συνθήκης κοσμεί σήμερα το αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Most Popular