77 χρόνια από τις σφαγές της Κανδάνου και του Κοντομαρίου που ενορχήστρωσε ο Πτέραρχος Kurt Student

Ο Kurt Student γεννήθηκε το 1890 και κατατάχθηκε στο Γερμανικό Αυτοκρατορικό Στρατό το 1910. Ως πιλότος μαχητικού πέτυχε 8 καταρρίψεις τη περίοδο 1916-18. Κατά το μεσοπόλεμο ασχολήθηκε κρυφά με την ανάπτυξη τεχνολογίας και αεροπορικών τακτικών, κάτι που απαγορευόταν από τη Συνθήκη των Βερσαλιών. Το 1933, με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, έγινε επιθεωρητής αεροπορικής εκπαίδευσης και κατόπιν διοικητής των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων.

Με την έναρξη του μεγάλου πολέμου, βρέθηκε στη πρώτη γραμμή. Πολέμησε στην Ολλανδία και στο Βέλγιο και παρασημοφορήθηκε για τις πράξεις του. Στις αρχές Απριλίου του 1941 άρχισε εξυφαίνεται το σχέδιο εισβολής και κατάληψης της Κρήτης. Η νήσος έπρεπε να καταληφθεί διότι τυχόν παραμονή της σε Βρετανικά χέρια θα συνιστούσε αγκάθι στο μαλακό υπογάστριο των Γερμανών.
Έτσι αποφασίστηκε από τη διοίκηση της Luftwaffe να καταληφθεί η Κρήτη χρησιμοποιώντας αερομεταφερόμενα στρατεύματα αλεξιπτωτιστών υπό τη διοίκηση του Πτέραρχου Kurt Student. Η επιχείρηση ονομάστηκε Ερμής (Merkur) και οι μάχες κράτησαν από της 20 Μαΐου έως τη 1η Ιουνίου. Λόγω των μεγάλων απωλειών από τα Ελληνικά και τα Κοινοπολιτειακά στρατεύματα, οι Γερμανοί δεν ξανά επιχείρησαν παρόμοια αποστολή.
Ένεκα της συμμετοχής των απλών Κρητικών στον αγώνα κατά του κατακτητή και του πληγωμένου από τις μεγάλες απώλειες γοήτρου των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, ο Student, όντας ο στρατιωτικός διοικητής του νησιού, διέταξε την εκτέλεση αντιποίνων εναντίον του άμαχου πληθυσμού.
Η διαταγή του Student είχε ως εξής:
Είναι βέβαιο ότι ο άμαχος πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των αγοριών, έλαβε μέρος στις μάχες, διέπραξε δολιοφθορές και δολοφονίες τραυματιών στρατιωτών. Επομένως, είναι καιρός να καταπολεμήσουμε όλες τις πράξεις αυτού του είδους, να κάνουμε αντίποινα και εκδικητικές αποστολές που πρέπει να διεξαχθούν με υποδειγματική τρομοκρατία. Τα πιο σκληρά μέτρα πρέπει πράγματι να ληφθούν και διατάζω τα εξής: εκτελέσεις για όλες τις περιπτώσεις αποδεδειγμένης βιαιότητας, και ελπίζω αυτό να γίνει από τις ίδιες μονάδες που έχουν υποστεί τέτοιες αγριότητες. Τα αντίποινα θα είναι:
1. Εκτέλεση δια τυφεκισμού
2. Πρόστιμα
3. Συνολική καταστροφή των χωριών με καύση
4. Εξολόθρευση του αρσενικού πληθυσμού της εν λόγω περιοχής
Η άδειά μου θα είναι απαραίτητη για τα μέτρα που αναφέρονται στα σημεία 3 και 4. Ωστόσο, όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν γρήγορα και να παραλειφθούν όλα τα διαδικαστικά. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, τα στρατεύματα έχουν δικαίωμα σε αυτό και δεν υπάρχει ανάγκη για στρατοδικεία να κρίνουν θηρία και δολοφόνους.

Στις 2 Ιουνίου 1941, μία ημέρα μετά το τέλος των εχθροπραξιών, Γερμανικό απόσπασμα έσπευσε στο χωριό Κοντομάρι όπου εκτέλεσε 60 αμάχους. Της επομένη. 3 Ιουνίου, ένα άλλο απόσπασμα κατευθύνθηκε στη Κάνδανο. Το χωριό πυρπολήθηκε και 180 κάτοικοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Ο Student θα αντικατασταθεί από τον Alexander Andrae μετά από λίγες μέρες.

Ο Student συνελήφθη από το Βρετανικό στρατό το Μάιο του 1945 στη Γερμανία. Μετά από 2 χρόνια δικάστηκε από στρατοδικείο για εγκλήματα πολέμου. Εν τω μεταξύ η Ελληνική πλευρά ζήτησε την έκδοσή του στην Ελλάδα για να δικαστεί για τα εγκλήματα που διέπραξε στη Κρήτη. Το Ελληνικό αίτημα απερρίφθη. Η ποινή που του επιβληθεί ήταν μόλις 5 χρόνια φυλάκιση και το 1948 αποφυλακίστηκε πρόωρα επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Τα εγκλήματα της Κανδάνου και του Κοντομαρίου δεν πληρώθηκαν ποτέ. Ο Kurt Student πέθανε στη πατρίδα του, πλήρης ημερών, το 1978.

Most Popular