100 ετών η γυναίκα μαθηματικός που υπολόγισε τις τροχιές των αποστολών Apollo με χαρτί και μολύβι

Η Katherine Johnson είναι μια ξεχωριστή περίπτωση επιστήμονα που λόγω χρώματος και φύλου, δεν της αποδόθηκαν -τουλάχιστον στο βαθμό που άξιζε- τα εύσημα για τη συνεισφορά της στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ. Η Katherine, γιόρτασε σήμερα τα 100ης γενέθλια.
Γεννημένη στις 26 Ιουλίου 1918, η Αφροαμερικανή μαθηματικός θα γίνει η ιδιοφυια που θα υπολογίσει τις τροχιακές πορείες, “παράθυρα” εκτόξευσης και πορείες ταχείας επιστροφής διαστημοπλοίων σε περίπτωση ανάγκης.
Θα εργαστεί πάνω  στα προγράμματα Mercury και Apollo, ενώ οι υπολογισμοί της χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και στο πρόγραμμα του Διαστημικού Λεωφορείου.
Το 1953 προσλαμβάνεται στην NACA (πρόγονο της NASA) μαζί με άλλες γυναίκες μαθηματικούς που -μεταξύ άλλων- εργάζονταν πάνω στη ερμηνεία δεδομένων από μαύρα κουτιά αεροσκαφών. Οι γνώσεις της όμως στη αναλυτική γεωμετρία, την έκαναν να ξεχωρίσει και να ενταχθεί στο “γκρουπ” των ανδρών επιστημόνων, διαπρέποντας ως “ανθρώπινος-υπολογιστής” σε μια εποχή που οι Υ/Η ήταν στα σπάργανα.
Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν ο υπολογισμός της τροχιάς του διαστημοπλοίου που στις 5 Μαΐου 1961, έστειλε τον Alan Shepard -τον πρώτο Αμερικανό- στο διάστημα.
Η Katherine Johnson εργάστηκε σε σχεδόν όλα τα μεγάλα διαστημικά προγράμματα της NASA έως το 1986, όποτε και συνταξιοδοτήθηκε. Το 2015, ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος Barak Obama θα της απονείμει το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, ως ένα μικρό δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς της στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Most Popular