Κράνος Ισραηλινού πιλότου βρέθηκε 36 χρόνια μετά

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF) περιπατητές ανακάλυψαν την Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου στην περιοχή της κοίτης του ποταμού Paran, στην έρημο Νεγκέβ κράνος πιλότου της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Οι περιπατητές έβγαλαν φωτογραφίες που ανήρτησαν στο Facebook πυροδοτώντας έρευνα της IAF, που ήρθε αμέσως σε επαφή μαζί τους για πληροφορίες ως προς την περιοχή του ευρήματος.

φωτογραφία: Yael Havia

Μετά από έρευνα βρέθηκε πως το κράνος με το όνομα “Guri” ανήκε στον επισμηναγό της Ισραηλινής Αεροπορίας Daniel Guri, ο οποίος σκοτώθηκε σε ατύχημα κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης το 1984.
φωτογραφία: Yael Havia

Σύντομα συγκροτήθηκε ομάδα έρευνας από άνδρες της Μονάδας 669 SAR, ερευνητές αεροπορικών ατυχημάτων και μέλος πληρώματος ελικοπτέρων της 123 Μοίρας (“πουλιά της ερήμου”). Η ομάδα πήγε στην έρημο Νεγκέβ και κατόρθωσε να εντοπίσει το κράνος και να ενημερώσει την οικογένεια του εκλιπόντος.
φωτογραφία: Yael Havia

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF): “η έρευνα για τον χαμένο εξοπλισμό ενός πεσόντος στρατιώτη είναι διαρκές καθήκον και υποχρέωση της IDF σύμφωνα με τις αρχές και τις παραδόσεις της. Παραδίδοντας στους αγαπημένους κάθε κομμάτι μνήμης που ο πεσών αφήνει πίσω του απαλύνει τον πόνο της οικογένειάς του”.
φωτογραφία: Yael Havia

Η παράδοση του κράνους στην οικογένεια θα γίνει σύντομα.
Ο επισμηναγός Guri είχε καταταγεί στην IAF το 1969 και αποφοίτησε ως πιλότος μαχητικού. Υπηρέτησε σε διάφορους πολέμους και συγκρούσεις πετώντας με την 119 Μοίρα που ήταν τότε εξοπλισμένη με F-4 Phantom. Περνώντας στην αποστρατεία, παρείχε υπηρεσίες ως εκπαιδευτής.
φωτογραφία από τον λογαριασμό Facebook της Dana Guri

Στις 27 Μαΐου 1984, πετώντας σε εκπαιδευτική αποστολή με έναν από τους μαθητές του, τον υποσμηναγό Ilan Rosental, το αεροσκάφος του παρουσίασε μηχανική βλάβη. Καθώς τα εκτινασσόμενα καθίσματα δυσλειτούργησαν, απέτυχαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος που κατέπεσε με τους δυο τους εντός του. Ο Daniel Guri άφησε πίσω του τη μητέρα του, δυο αδερφούς και την έγκυο γυναίκα του, που δυο μήνες μετά γέννησε την κόρη του, Dana λαμβάνοντας το όνομα του απελθόντος πατέρα της. Η IAF είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους.
Πηγή: Ισραηλινή Αεροπορία

Most Popular