Εντοπίστηκε το υποβρύχιο La Minerve που είχε βυθισθεί αύτανδρο το 1968

Το γαλλικό υποβρύχιο La Minerve, το οποίο είχε εξαφανισθεί το 1968 με τα 52 μέλη του πληρώματός του εντοπίστηκε έπειτα από 51 χρόνια ανοικτά της Τουλόν σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της υπουργού Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

Το υποβρύχιο εντοπίσθηκε στην Μεσόγειο, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων ανοικτά της Τουλόν, σε βάθος 2.370 μέτρων, από το αμερικανικό σκάφος Seabed Constructor, το οποίο έφθασε την περασμένη Τρίτη στην περιοχή για να συμμετάσχει στις έρευνες. Τα υποβρύχια οχήματα του σκάφους προσκόμισαν φωτογραφικό υλικό του σημείου όπου βρίσκεται το υποβρύχιο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό του γαλλικού Ναυτικού.
Το Seabed Constructor, που ανήκει στην αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Ocean Infinity, είναι το πλοίο που εντόπισε και το υποβρύχιο San Juan, το οποίο είχε εξαφανισθεί μαζί με τα 44 μέλη του πληρώματός του του ανοικτά την Αργεντινής τον Νοέμβριο 2018.

Εντοπίστηκε το υποβρύχιο ARA San Juan, έναν χρόνο μετά την εξαφάνισή του


Όσον αφορά το γαλλικό υποβρύχιο, αυτό είχε εξαφανιστεί στις 27 Ιανουαρίου 1968 ενώ βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Τουλόν και βυθίσθηκε μέσα σε τέσσερα λεπτά.
Ανάμεσα στις πιθανές αιτίες που έχουν εξεταστεί για την βύθισή του είναι η τεχνική βλάβη, σύγκρουση με άλλο πλοίο, έκρηξη πυραύλου ή τορπίλης ή βλάβη στους αεραγωγούς. Παρά τις εκτενείς έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τότε, το υποβρύχιο δεν είχε εντοπισθεί μέχρι σήμερα.
Εκείνη η χρονιά ήταν ιδιαίτερα πολύνεκρη όσον αφορά τα ατυχήματα με υποβρύχια. Εκτός από το La Minerve είχαν χαθεί και το ισραηλινό INS Dakar στην Μεσόγειο, το αμερικανικό USS Scorpion στον Ατλαντικό και το σοβιετικό K-129 στον Ειρηνικό.
 

Most Popular