Η “πυρηνική” λίμνη Τσαγκάν – Το σχέδιο των Σοβιετικών για τη δημιουργία λιμνών με ατομικές βόμβες

Η Λίμνη Τσαγκάν (ή Λίμνη Μπαλαπάν), είναι τεχνητή λίμνη στο Καζακστάν, που δημιουργήθηκε από την πυρηνική δοκιμή Τσαγκάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1965, και αποτελούσε μέρος των «Πυρηνικών Δοκιμών για την Εθνική Οικονομία». Το νερό της λίμνης προέρχεται από τον ποταμό Τσαγκάν (παραπόταμο του Ιρτίς). Συχνά αναφέρεται ως Ατομική Λίμνη, και είναι ακόμη ραδιενεργή.
Μια ταινία από το 1965 δείχνει την έκρηξη μια πυρηνικής βόμβας στο υπέδαφος του Καζακστάν, στα πλαίσια του σοβιετικού προγράμματος με την επωνυμία «Πυρηνικές Δοκιμές για την Εθνική Οικονομία», που στόχευε στην εξεύρεση ειρηνικών χρήσεων για τα πυρηνικά όπλα.
Το κλιπ δείχνει «Τη δοκιμή Chagan» και σχεδιάστηκε για να ελέγξει την καταλληλότητα πυρηνικών εκρήξεων για τη δημιουργία τεχνητών λιμνών.

Για τη δημιουργία της λίμνης, χρησιμοποιήθηκε μια βόμβα με ισχύ 140 κιλοτόνων TNT, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας κωνικός κρατήρας. Η περιοχή ήταν μια ξηρή κοίτη του ποταμού Chagan, κοντά στον χώρο δοκιμών Semipalatinsk και επιλέχθηκε έτσι ώστε το χείλος του κρατήρα να φράξει τον ποταμό κατά τη διάρκεια της μεγάλης ροής του. Η λίμνη που δημιουργήθηκε, έχει διάμετρο 408 m και είναι 100 m βαθιά.

Ενώ είναι ακόμα ραδιενεργή, τα επίπεδα έχουν μειωθεί σημαντικά. Το νερό δεν είναι πόσιμο διότι η ραδιενέργεια είναι 100 φορές πάνω από το όριο, ωστόσο η κολύμβηση είναι σχετικά ασφαλής. Σε απόσταση 100 μέτρων από τη λίμνη, το επίπεδο ακτινοβολίας πέφτει σε φυσιολογικά επίπεδα.
Πρώτη δημοσίευση 6/11/2017

Most Popular