Εντυπωσιακό κάστρο ηλικίας 3.000 ετών ανακαλύφθηκε στη λίμνη Βαν

Στην Ανατολία, δηλαδή στο Κουρδιστάν της Τουρκίας, βρίσκεται η αλμυρή λίμνη Βαν, η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας με έκταση 3.400 τετρ. χλμ. και σε ύψος 1.720 μέτρα. Η λίμνη έχει μήκος 119 χιλιόμετρα και εμβαδόν 3.755 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μέγιστο βάθος που έχει καταγραφεί είναι 451 μέτρα, ενώ το μέσο βάθος της είναι 171 μέτρα. Το νερό της λίμνης είναι ισχυρώς αλκαλικό και πλούσιο σε ανθρακικό νάτριο και άλλα άλατα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ένα πανάρχαιο κάστρο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, διατηρήθηκε σε άψογη κατάσταση ως τις μέρες μας.
Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Van Yüzüncü Yıl ανακοίνωσαν την απίστευτη ανακάλυψη ενός τεράστιου κάστρου ηλικίας 3.000 ετών που διατηρήθηκε βαθιά μέσα στη λίμνη σε εκπληκτική κατάσταση.

Ο Tahsin Ceylan, επικεφαλής της ομάδας καταδύσεων, έψαχνε αρχικά για το θρυλικό τέρας της Βαν, αλλά αντ’ αυτού, ανακάλυψε μια χαμένη πόλη. «Υπήρχε φήμη ότι μπορεί να υπάρχει κάτι κάτω από το νερό, αλλά οι περισσότεροι αρχαιολόγοι και αξιωματούχοι μουσείων μας είπαν ότι δεν θα βρούμε τίποτα», δήλωσε στη Daily Sabah.

Το κάστρο έχει εμβαδόν περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, με τοίχους ύψους 3 ή 4 μέτρων, που διατηρούνται σε καλή κατάσταση από τα αλκαλικά νερά της λίμνης. Η λίμνη είναι έντονα αλκαλική (pH 9,7–9,8) και πλούσια σε ανθρακικό νάτριο και άλλα άλατα.
Πρόκειται για ένα απομεινάρι της εποχής του σιδήρου του χαμένου πολιτισμού Urartu, που ονομάζεται επίσης Βασίλειο του Βαν, το οποίο αναπτύχθηκε στην περιοχή από τον 9ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ. Το βασίλειο γνώρισε ακμή στα μέσα του 9ου αιώνα π.Χ. και καταλύθηκε από τους Μήδους στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ.

http://archive.apan.gr/gr/data/Accompanying-Item/7017

Η στάθμη της λίμνης γνώρισε σημαντικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, και οι ερευνητές πιστεύουν ότι το επίπεδο ήταν πολύ χαμηλότερο απ ότι σήμερα. Άλλα μέρη του αρχαίου οικισμού είναι πολύ υψηλότερα, ακόμη και πάνω από την σημερινή ακτογραμμή, και αποτελούν αντικείμενο συνεχούς αρχαιολογικής μελέτης.

Η ομάδα δεν μπόρεσε να διαπιστώσει πόσο βαθιά θάβονται οι τοίχοι κάτω από το ίζημα στο βυθό της λίμνης και απαιτείται περισσότερη επιτόπια εργασία κάτω από την επιφάνεια της λίμνης Van για να μάθουν περισσότερα για το οικοδόμημα και τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί.

Most Popular