Ιστορικό μνημείο κηρύσσεται αεροσκάφος P-38 βυθισμένο στην άμμο

Μαχητικό αεροσκάφος Lockheed P-38F Lightning του Β’ ΠΠ που έπεσε σε παράκτια περιοχή της βόρειας Ουαλίας, όντας γνωστό ως «η Παρθένος του Χάρλετς» κατηγοριοποιήθηκε ως προστατευόμενο ιστορικό μνημείο. Το αεροσκάφος βρίσκεται θαμμένο κατά το ήμισυ στην άμμο της παραλίας της περιοχής.
Με την ανακοίνωση αυτή, το Lightning αναδεικνύεται στην πρώτη καθορισμένη τοποθεσία συντριβής στρατιωτικού αεροσκάφους όπου δίνεται προστατευόμενο καθεστώς για το ιστορικό και αρχαιολογικό του ενδιαφέρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναληφθούν οποιεσδήποτε δραστηριότητες στην περιοχή γύρω από αυτό χωρίς την έγκριση των βρετανικών αρχών.

Το συγκεκριμένο Lockheed P-38F με αριθμό σειράς 41-7677 πέταξε για τελευταία φορά με τον τότε 24χρονο ανθυποσμηναγό Ρόμπερτ Έλλιοτ στο χειριστήριο. Το αεροσκάφος συνετρίβει μετά από τεχνικά προβλήματα κατά την διάρκεια άσκησης με πραγματικά πυρά στις 27 Σεπτεμβρίου 1942. Ο Έλλιοτ επέζησε από το ατύχημα, αλλά τελικά βρήκε την μοίρα του σε άλλη αποστολή σε πραγματικές επιχειρήσεις μόλις λίγους μήνες αργότερα.
Μετά από την συντριβή αυτή, το Lightning θάφτηκε κάτω από αρκετή άμμο κι εξαφανίστηκε. Ωστόσο κάποιες λίγες φορές, ανάλογα με τις παλίρροιες, το κουφάρι του αεροσκάφους είναι ορατό με την πρώτη θέαση στη δεκαετία του 1970 και πιο πρόσφατα το 2014.
Η μελλοντική περισυλλογή του Lightning συντονίζεται από μια ομάδα που ονομάζεται The International Group for Historic Recovery Aircraft (TIGHAR). Αυτή η οργάνωση ελπίζει να είναι σε θέση να ανακτήσει αξιοσημείωτα ανέπαφα συντρίμμια αεροσκαφών από τη θάλασσα.
Αυτές οι δραστηριότητες όσον αφορά το συγκεκριμένο Lightning θα ξεκινήσουν, από τη στιγμή που θα είναι γνωστό ποιο μουσείο θα φροντίσει για τη διατήρηση του.

Most Popular