Ο Λούης Τίκας και η σφαγή του Λαντλόου (βίντεο)

Η σφαγή του Λάντλοου είναι μια από τις αιματηρότερες καταστολές εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ. Ένας από τους επικεφαλής της εξέγερσης ήταν ο Έλληνας Λούης Τίκας. Ο Τίκας γεννήθηκε το 1886 στα Λουτρά Ρεθύμνου ως Ηλίας Σπαντιδάκης και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1906 όπου και άλλαξε το όνομά του.
Εγκαταστάθηκε στο Ντένβερ του Κολοράντο όπου αρχικά δούλεψε στα χαλυβουργία και κατόπιν άνοιξε καφενείο στη συνοικία Greektown του Ντένβερ. Την ίδια εποχή έγινε μέλος του συνδικάτου βιομηχανικών εργατών και σύντομα αναδείχτηκε σε ηγετικό στέλεχος.
Το Σεπτέμβρη του 1913 ξεκινά η μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων του Λάντλοου με αιτήματα όπως αύξηση ημερομισθίων, καθιέρωση 8άρου και λήψη μέτρων ασφαλείας στα ορυχεία για την αποφυγή ατυχημάτων. Από το 1910 600 ανθρακωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα λόγω ελλιπών μέτρων προστασίας. Ο κυβερνήτης του Κολοράντο αποφασίζει να επιστρατεύσει την Εθνοφρουρά καθώς και πληρωμένους πολιτοφύλακες για να καταπνίξουν την απεργία.

Το πρωί της 20ης Απριλίου 1914 (Δευτέρα του Πάσχα) οι εθνοφρουροί άνοιξαν πυρ κατά των απεργών οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Η μάχη κράτησε μέχρι το απόγευμα και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 19 ανθρώπων, εκ των οποίων 2 γυναίκες και 11 παιδιά. Ο Τίκας ως ένας από τους επικεφαλής των απεργών προσπάθησε να μεσολαβήσει για να σταματήσει η αιματοχυσία. Ωστόσο η προσπάθειές του έληξαν με την εν ψυχρώ δολοφονία του από υπολοχαγό Λίντερφέλντ της Εθνοφρουράς.
Οι ταραχές συνεχίστηκαν για μέρες και επεκτάθηκαν σε όλη τη πολιτεία. Μόνο η επέμβαση του τακτικού στρατού κατάφερε να αφοπλίσει τους απεργούς. Ο απολογισμός των πολυήμερων ταραχών έφτασε στους 66 νεκρούς. Δυστυχώς τα αιτήματα των αγωνιστών δεν έγινα άμεσα δεκτά αλλά η πολιτεία του Κολοράντο αναγκάστηκε σταδιακά να περάσει νόμους που σε βάθος χρόνου βελτίωσαν τις συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων.
Ο τάφος του Λούη Τίκα βρίσκεται δίπλα από το μνημείο που αργότερα ανεγερθεί στο Λαντλόου για να θυμίζει τη θυσία των ανθρακωρύχων. Η μορφή του θυμίζει έως σήμερα στους Αμερικανούς τους αγώνες της εργατικής τάξης για τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στις 23 Ιουνίου 2018, στην πόλη Τρίνινταντ της Πολιτείας Κολοράντο των ΗΠΑ, έχει προγραμματιστεί να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Λούη Τίκα.

Most Popular