Αντιδράσεις για την κατάθεση στεφάνου από τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα υπέρ… Σοβιετικών στρατιωτών

Σύμφωνα με ανάρτηση στο τουίτερ από τον επίσημο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο Ρώσος πρέσβης κατέθεσε στεφάνι υπέρ της μνήμης των Σοβιετικών στρατιωτών, στα ευρύτερα πλαίσια του εορτασμού της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας τον Μάιο του 1945.


 
Αν κι η ανάρτηση ήταν λίγες μόνο λέξεις, ωστόσο ήταν αρκετές να προκαλέσουν από έντονες αντιδράσεις μέχρι θυμηδία κι ειρωνικά σχόλια, και από την δεδομένη οπτική γωνία, μάλλον όχι άδικα.
Η ανάρτηση τονίζει χαρακτηριστικά κι επί λέξει ότι η κατάθεση στεφάνου αφορά εκείνους του Σοβιετικούς στρατιώτες που έπεσαν «υπέρ (και) της Ελλάδας» το διάστημα 1941-1944. Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα μπήκε στον Β’ ΠΠ το 1940, όχι το 1941. Γιατί λοιπόν δεν μνημονεύονται κι εκείνοι οι Σοβιετικοί στρατιώτες που έπεσαν τότε; Η απάντηση είναι απλή: Διότι τότε η ΕΣΣΔ ήταν χώρα συμμαχική με τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ, έχοντας υπογράψει μάλιστα επίσημο σύμφωνο μη επίθεσης, ακόμα και εμπορικές συμφωνίες.
Προσπερνώντας δε το γεγονός ότι κανένας Σοβιετικός στρατιώτης δεν ήρθε στην Ελλάδα για να πολεμήσει και πεθάνει για την ελευθερία της (ενώ αντίθετα αυτό συνέβη με Άγγλους, ακόμα και με Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς) η αναφορά λήγει εξίσου απότομα, το 1944. Κι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα.
Αν κι οι γερμανικές δυνάμεις όντως αποχώρησαν από την Ελλάδα το 1944, ο πόλεμος για την Ελλάδα δεν τελείωσε τότε. Αντίθετα πήρε την χειρότερη δυνατή μορφή, αυτή του εμφυλίου πολέμου στον οποίο ο βρώμικος ρόλος της ΕΣΣΔ αποσιωπάται με επιμέλεια.
Η ρωσική πλευρά έχει επανηλειμμένα προσπαθήσει να οικειοποιηθεί για λογαριασμό της τη νίκη εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, κι αυτό έχει φανεί και στο παρελθόν με ανιστόρητα τουίτ και σε άλλες περιστάσεις. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όσο τα παρουσιάζει η ρωσική κρατική προπαγάνδα.

Ανιστόρητο tweet του ρωσικού ΥΠΕΞ: δεν έκρινε η απόβαση στη Νορμανδία τον Β’ ΠΠ αλλά μόνο οι νίκες του Κόκκινου Στρατού


 

Most Popular