Αυτό το MiG-21PF-V με 14 καταρρίψεις είναι εθνικός θησαυρός για το Βιετνάμ

Στο Αεροπορικό Μουσείο του Ανόι στο Βιετνάμ βρίσκεται ένα ξεχωριστό έκθεμα όχι μόνο για τα δεδομένα της χώρας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πρόκειται για ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-21PF-V της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ που έχει πετύχει 14 συνολικά καταρρίψεις αμερικανικών αεροσκαφών μέχρι το 1972. Πρόκειται για πραγματικό επίτευγμα δεδομένης της συντριπτικής αριθμητικής αλλά ποιοτικής υπεροπλίας των Αμερικανών εκείνη την εποχή.

Προκειμένου να πετύχουν έστω λίγες αλλά πολύτιμες εναέριες νίκες, οι Βιετναμέζοι πιλότοι είχαν αναπτύξει τολμηρές τακτικές που απαιτούσαν παροιμιώδη ψυχραιμία.
Μεταξύ άλλων τηρούσαν πλήρη σιγή ασυρμάτου και με σβηστά τα ραντάρ ώστε να είναι ηλεκτρομαγνητικά «σιωπηλοί», πετούσαν προς την περιοχή ενδιαφέροντος με την χρήση χάρτινων χαρτών (!) σε χαμηλό ύψος όντας αθέατοι από τα εχθρικά αμερικανικά αεροσκάφη, κι έτσι έμπαιναν στην μάχη έχοντας τακτικό πλεονέκτημα.
Το συγκεκριμένο μαχητικό αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε από κοινού από 9 συνολικά πιλότους, όπως αναφέρεται και στην επιγραφή στην βάση του. Έξι από αυτούς παρασημοφορήθηκαν ως ήρωες του Βιετνάμ, προχώρησαν στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας ενώ ειδικά ο διάσημος Pham Tuan αργότερα έγινε αστροναύτης και πέταξε στο διάστημα.
Οι περισσότερες αερομαχίες με MiG-21PF-V διεξήχθησαν σχεδόν αποκλειστικά με την χρήση πυροβόλων, αφού οι Σοβιετικοί δεν είχαν ακόμα κάποιον αξιόπιστο (και εξαγώγιμο) πύραυλο αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας.
Παρά τις νίκες που είχαν στον αέρα, συνολικά οι Βιετναμέζοι είχαν τεράστιες απώλειες για κάθε αμερικανικό αεροσκάφος που κατέρριπταν. Για αυτούς όμως ήταν μία μεγάλη νίκη δεδομένων των συνθηκών που πολεμούσαν κι είχε σημαντικό αντίκτυπο στο ηθικό και το δικό τους και των εχθρών.

Η πρώτη κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους από B-52

«Thud»  pilot: Με ένα F-105 πάνω από το Ανόϊ

Ο πόλεμος του Βιετνάμ από την σκοπιά… του Βιετνάμ


 

Most Popular