Η Σουηδία επαναφέρει σε υπηρεσία ναύσταθμο – φρούριο του Ψυχρού Πολέμου

Το ναυτικό επιτελείο της Σουηδίας επιστρέφει σε ένα τεράστιο υπόγειο (και κρύο…) φρούριο που έχει σχεδιαστεί για να αντέχει πυρηνική επίθεση σε μία κίνηση που θεωρείται ως αμυντική απάντηση ενάντια σε μια ολοένα και πιο επιθετική Ρωσία.

Ο υπόγειος ναύσταθμος στο Muskö, αν και ποτέ δεν είχε εγκαταλειφθεί τελεσίδικα, ωστόσο δεν χρησιμοποιούνταν εδώ και 25 χρόνια. Βρίσκεται εξ ολοκλήρου χτισμένος μέσα σε βουνό, κάτω από εκατομμύρια τόνους συμπαγούς γρανίτη. .
Βρίσκεται περίπου 40χλμ. Από τη Στοκχόλμη, ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του ’50 κι ολοκληρώθηκε το 1969. Διαθέτει υπερυψωμένες υπόγειες αποβάθρες που μπορούν να στεγάσουν πολεμικά πλοία κι υποβρύχια με μίλια σηράγγων, γραφεία και ένα νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τους Σουηδούς επιτελείς, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν νέα ισχυρά όπλα που απαιτούν επίπεδο προστασίας που μόνο η βάση στο Muskö μπορεί να προσφέρει.

Παρόλο που παράλληλα κι ο Στρατός κι η Αεροπορία της χώρας μετακινούν τα αρχηγεία τους από την πρωτεύουσα και σε πιο οχυρωμένες τοποθεσίες, διευρύνοντας την γεωγραφική τους διασπορά για να γίνουν λιγότερο ευάλωτοι σε επίθεση, ωστόσο η μετεγκατάσταση του Ναυτικού είναι με διαφορά η πιο δραματική και εμβληματική για την αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου στη χώρα.
Ο ναύσταθμος στο Muskö είναι μοναδικός από την άποψη της οχύρωσης, είναι μια υπόγεια περιοχή τόσο μεγάλη όσο η παλιά πόλη της Στοκχόλμης. Η ναυτική διοίκηση πρέπει να έχει ανθεκτικότητα κι επιβιωσιμότητα προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και υπό επίθεση, οπότε το Muskö είναι η καλύτερη επιλογή.
Όπως και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, η Σουηδία μείωσε δραματικά τις στρατιωτικές της δαπάνες μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, από 2,5% περίπου του ΑΕΠ το 1990 σε μόλις 1% έως το 2010. Εξοπλισμός διαλύθηκε και βάσεις έκλεισαν.

Στο Muskö βρίσκεται κι ένα ναυπηγείο που όμως πωλήθηκε στη γερμανική κοινοπραξία Thyssen Krupp.
Αλλά η εισβολή, κατοχή και προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 «άλλαξε τα πράγματα εντελώς». Έδειξε ότι αυτό η Ρωσία δεν θα διστάσει να είναι επιθετική απέναντι στους μικρότερους γείτονές της. Έτσι τώρα η Σουηδία βρίσκεται σε μία φάση δύσκολης και μακροπρόθεσμης ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων της.
Αν και ο ναύσταθμος στο Muskö έπαψε να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη σουηδική άμυνα τη δεκαετία του 1990, το Ναυτικό της χώρας δεν εγκατέλειψε ποτέ το νησί εξ ολοκλήρου. Αλλά οι εγκαταστάσεις έχουν πέσει σε αχρηστία, και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εκσυγχρονισθεί και να ανακαινιστεί πλήρως η βάση ώστε να είναι λειτουργική.
Οι εργασίες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το 2021 ή το 2022.

Most Popular