Το μνημειώδες βίντεο-ντοκουμέντο από τις θηριωδίες των Ναζί στη κατεχόμενη Αθήνα που χρησιμοποιήθηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης

Το έργο ζωής του Άγγελου Παπαναστασίου που άφησε πλούτη και θέσεις και γυρνούσε στην κατοχική Αθήνα με την πρώτη κρυφή κάμερα στην ελληνική ιστορία τοποθετημένη σε τενεκέ στο οποίο μοίραζαν συσσίτιο, αποτελεί μοναδική ιστορική παρακαταθήκη. Ο Α. Παπαναστασίου ήταν εκείνη την εποχή δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα και με κίνδυνο της ζωής του τράβηξε αυτά τα πλάνα. Το γυρισμένο σε φίλμ 16 χιλιοστών ντοκουμεντο, αποτέλεσε ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στη Δίκη της Νυρεμβέργης, για τη καταδίκη των Ναζί εγκληματιών.
Πρόκειται για συγκλονιστικές, αταξινόμητες εικόνες της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα με σημείο εκκίνησης την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων, τον Απρίλιο του 1941. Ο Άγγελος Παπαναστασίου κατά τη διάρκεια της Κατοχής περπατούσε στους δρόμους της Αθήνας με ένα τσίγκινο τενεκεδάκι. Εκεί έκρυβε μια κινηματογραφική μηχανή με την οποία κατέγραφε συνεχώς τους στρατιώτες, τη ζωή και την πείνα στην κατακτημένη πρωτεύουσα.
Το μνημειώδες ντοκουμέντο του, γροθιά στο στομάχι των απολογητών του εθνικοσοσιαλισμού, προβλήθηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης τον Σεπτέμβριο του 1947 για να τεκμηριώσει τα εγκλήματα των Ες-Ες και της Βέρμαχτ σε βάρος άμαχου πληθυσμού.

 
Πρώτη δημοσίευση 31/10/2018

Most Popular