Η άφιξη των πρώτων P-3A Orion στην Ελλάδα (αερονέα Πτήση & Διάστημα)

Με αφορμή την χθεσινή επέτειο της πρώτης πτήσης του P-3 Orion, αναδημοσιεύουμε την αντίστοιχη είδηση από τα αερονέα του περιοδικού μας, όπως δημοσιεύθηκαν στο τεύχος 124 που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1994 και αφορά την πρώτη επαφή του Πολεμικού Ναυτικού με τα νέα του αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.
«Τις ημέρες που το περιοδικό έκλεινε την ύλη του αναμενόταν το πρώτο από τέσσερα συνολικά P-3A Orion που παραλαμβάνουμε από τις ΗΠΑ στα πλαίσια παλαιότερης συμφωνίας. Τα αεροπλάνα που έχουν ενεργοποιηθεί από μακρά αποθήκευση για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα προέρχονται από την παρτίδα 157 αεροσκαφών που
κατασκευάστηκαν για λογαριασμό του Αμερικανικού Ναυτικού την περίοδο 1960-1966.
Πιο συγκεκριμένα τα ελληνικά αεροσκάφη προέρχονται από 28 P-3A που το Αμερικανικό Ναυτικό είχε διατηρήσει σε αποθήκευση. Τα τρία από τα τέσσερα Ρ-3Α μετά την
άφιξή τους θα οδηγηθούν στην ΕΑΒ για “αποψίλωση” δεδομένου ότι προορίζονται σαν πηγές ανταλλακτικών για τον υπόλοιπο στόλο.
Το τέταρτο αεροπλάνο θα χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση τόσο των πληρωμάτων όσο και του προσωπικού εδάφους μέχρι την άφιξη των τεσσάρων επιχειρησιακών Ρ-3Β που αναμένονται τον ερχόμενο Φεβρουάριο (σ.σ. του 1995).
Στη συνέχεια και αυτό θα χρησιμοποιηθεί σαν ανταλλακτικά. Αν και πρόθεση είναι τα P-3B να έλθουν πλήρως επιχειρησιακά, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν αυτά θα έχουν υποστεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.Το σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο απόκτησης δύο ακόμη Ρ-3Β ώστε να αυξηθεί η επιχειρησιακή βάση.
Παράλληλα έχει αρχίσει η προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού και οπλισμού για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής, ώστε να γινει δυνατή η άμεση αξιοποίηση των αεροσκαφών, αμέσως μετά την άφιξή τους.»
Από τότε πέρασαν σχεδόν 25 χρόνια και κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, κι όπως γνωρίζουμε, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα είναι μαζί μας σε υπηρεσία με το ΠΝ για πολλά χρόνια ακόμα…

Most Popular