Αναζητώντας εξωγήινους: 50 χρόνια από τον τερματισμό του Project Blue Book

Στις 17 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκε μισός αιώνας από τον τερματισμό του Project Blue Book.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει τρία προγράμματα (Project Sign, 1947–1949, Project Grudge, 1949–1952 και Project Blue Book, 1952 ως 1969), σε μια προσπάθεια να εξηγήσει επιστημονικά τις εκατοντάδες θεάσεις αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων (UFO) στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Project Blue Book, ή “Πρόγραμμα Κυανή Βίβλος” όπως αποδίδεται στα ελληνικά, ήταν μια σειρά συστηματικών μελετών για τις χιλιάδες θεάσεις UFO στις ΗΠΑ, που δημιουργήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Ξεκίνησε το 1952, και τερματίστηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1969, έχοντας τρεις στόχους. Αφενός να προσδιορίσει αν τα UFO αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια, και αφετέρου, να προβεί σε επιστημονική ανάλυση των δεδομένων που σχετίζονται με UFO. Ένας τρίτος στόχος ήταν η καθησύχαση των πολιτών, δεδομένου πως σχετικές αναφορές για θεάσεις UFO, γίνονταν συνεχώς πρωτοσέλιδα στα ΜΜΕ της εποχής.
Το πρόγραμμα είχε επικεφαλής τον σμηναγό Edward J. Ruppelt, και σε διάστημα δυο δεκαετιών, συγκέντρωσε 15.000 περιπτώσεις θεάσεων UFO.
Βασικό μέλος της ομάδας ήταν και ο αστροφυσικός J. Allen Hynek, ο οποίος είναι επίσης γνωστός επειδή πήρε μέρος στην ανάπτυξη του ραδιοελεγχόμενου πυροσωλήνα προσεγγίσεως για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ. Ο Hynek συμμετείχε στα 3 διαδοχικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ως επιστημονικός σύμβουλος για τη διερεύνηση των αναφορών UFO, εξετάζοντας κάθε αναφορά ξεχωριστά και θα αποφάσιζε αν αυτή ταίριαζε με κάποιο γνωστό φυσικό φαινόμενο. Ο ίδιος πίστευε ότι πάρα πολλά UFOs θα μπορούσαν να εξηγηθούν ως φυσικά φαινόμενα που είχαν ερμηνευθεί λανθασμένα από έναν παρατηρητή.
Οι απόψεις του Hynek για τα UFOs μεταβλήθηκαν αργά και βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου. Μετά την εξέταση εκατοντάδων αναφορών UFO επί δεκαετίες (κάποιες από τις οποίες είχαν γίνει από αξιόπιστους μάρτυρες, όπως αστρονόμους, πιλότους, αστυνομικούς και τεχνικούς του στρατού) ο Hynek έφθασε στο συμπέρασμα ότι μερικές αναφορές αντιπροσώπευαν γνήσιες εμπειρικές παρατηρήσεις.
Για σχεδόν 20 χρόνια, το Project Blue Book διερεύνησε καταγραφές και αναφορές UFO, αλλά το 1968, η περίφημη έκθεση Condon, η οποία ήταν προϊόν συνεργασίας της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, κατέληξε ότι όλες οι θεάσεις UFO ήταν παρερμηνεία φυσικών φαινομένων, ή καλοστημένες απάτες. Με άλλα λόγια, τα UFO που υποτίθεται ότι αποτελούσαν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια δεν ήταν τίποτα περισσότερο από φανταστικές ιστορίες. Το κλείσιμο του Project Blue Book θα έρθει ένα χρόνο αργότερα.
Το History Channel δημιούργησε μια τηλεοπτική σειρά με τον τίτλο “Project Blue Book”που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιανουάριο, και η οποία εξιστορεί τις έρευνες του αστροφυσικού J. Allen Hynek στα πλαίσια της συνεργασίας του με την Αμερικανική Αεροπορία, για την εξερεύνηση αυτών των φαινομένων. Η σειρά βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά θεάσεων UFO, και ενσωματώνει στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.
Με πληροφορίες από Popular Mechanics

Most Popular