Πέθανε ο Πωλ Άλεν, συνιδρυτής της Microsoft και εξερευνητής ναυαγίων του Β’ ΠΠ

Πέθανε χθες 15 Οκτωβρίου σε ηλικία 65 ετών ο Πωλ Γκάρντνερ Άλλεν. Ήταν Αμερικανός δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας, επενδυτής και φιλάνθρωπος. Έγινε γνωστός ως συνιδρυτής της Microsoft μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς το 1975.
Τα τελευταία χρόνια στο περιθώριο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ασχολήθηκε ενεργά με την έρευνα για χαμένα στρατιωτικά ναυάγια «υψηλού» προφίλ και πέτυχε ορισμένες πολύ σημαντικές ανακαλύψεις ιστορικής αξίας.
Το 2016, ο Άλεν αγόρασε ένα σκάφος προμήθειας θαλάσσιων πλατφορμών προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για τον σκοπό αυτό, το οποίο ονόμασε RV Petrel.
Η ομάδα που προσέλαβε ήταν υπεύθυνη για τον εντοπισμό του βυθισμένου ιαπωνικού θωρηκτού IJN Musashi οπότε και με άπλετη χρηματοδότηση από τον ίδιο, οι προοπτικές ήταν εξαιρετικές.
Το 2017, η ομάδα του Άλλεν εντόπισε το ναυάγιο του αμερικανικού καταδρομικού USS Indianapolis (CA-35) καθώς και του αντιτορπιλικού USS Ward (DD-139). Επίσης εντόπισε τα απομεινάρεια των ναυαγίων της ναυμαχίας των στενών του Σουριγκάο και της ναυμαχίας του κόλπου του Ορμόκ.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν ο εντοπισμός του ναυαγίου του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Lexington (CV-2) στην θάλασσα των Κοραλλίων (που έδωσε το όνομά της στο ομώνυμο αεροπλανοφόρο) και πιο πρόσφατα το καταδρομικό USS Juneau (CL-52).
Αυτονόητο είναι πως όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα αποκλειστικά λόγω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας του Πωλ Άλλεν, καθώς οι εξερευνητικές αυτές επιχειρήσεις δεν είχαν προοπτικές εμπορικού κέρδους (το αντίθετο) παρά μόνο ιστορική αξία.

 
 
 


Most Popular