Αποκαταστάθηκε η Οικία του Παύλου Μελά

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσίασε χθες βράδυ, 13 Οκτωβρίου 2020, την αποκατεστημένη Οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά.

Στην τελετή έδωσαν το παρόν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Μητροπολίτης Κηφισιάς-Αμαρουσίου & Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος (ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής & Δημοσίας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝ.ΑΛ. Χαρά Κεφαλίδου και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε διπλά συγκινημένη αφ’ ενός για το έργο που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική Οικία, την οποία παρεχώρησε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η εγγονή του Ήρωα Ναταλία Ιωαννίδη, και αφ’ ετέρου διότι χθες συμπληρώθηκαν 116 έτη από τις 13 Οκτωβρίου 1904, οπότε σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς στα 34 χρόνια του.

 

Η Οικία, η οποία ανακαινίσθηκε και παραδίδεται στην υπηρεσία του Έθνους και του Λαού ως ένα μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας, σχεδιάστηκε από τον Παύλο Μελά και κτίστηκε το 1894, χρονιά που γεννήθηκε το πρώτο του παιδί, Μίκης. Αποτελεί ιδιαίτερο και μοναδικό δείγμα εξοχικής κατοικίας του 19ου αιώνα των αθηναϊκών προαστίων. Το σπίτι υπήρξε καταφύγιο για τον Παύλο, τη Ναταλία και τα παιδιά τους, Μίκη και Ζωή, κατά τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής του. Στην πορεία του χρόνου, κατοικήθηκε από τη σύζυγό του Ναταλία, και έπειτα από την κόρη τους Ζωή Μελά – Ιωαννίδη, για να περάσει αργότερα στην εγγονή τους Ναταλία Ιωαννίδη.

 

Η Οικία διένυσε μια μακρά περίοδο «σιωπής» από τη δεκαετία του 1980, δεχόμενη επιθέσεις και βανδαλισμούς που επιδείνωσαν την ήδη κακή κατάστασή της. Το κτίσμα κατέρρεε και η εικόνα του αλλοιώθηκε. Το 2009 κηρύχθηκε «διατηρητέο νεότερο μνημείο» και το 2012 το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε εργασίες στερέωσης και προστασίας και διέσωσε από την κατάρρευση τον ξύλινο εξωτερικό διάκοσμο.

Η κ. Ιωαννίδη, τηρώντας την παράδοση της οικογένειας, διακατεχόμενη από αγάπη για την Πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις υπέγραψε τη δωρεά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Φεβρουάριο του 2020 δηλώνοντας: «Η Οικία, είναι εθνικό μνημείο, και τα εθνικά μνημεία φυλάσσονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις». Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέλαβε την άμεση αποκατάστασή της με την ευγενική δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας, «ΚΥΚΛΩΨ», η οποία επέλεξε ομάδα ειδικών και επιστημόνων, με στόχο την επαναφορά της στην πρότερη μορφή.

Σε όλη την πορεία αποκατάστασης και αποπεράτωσης διαδικασιών, συμπαραστάτες υπήρξαν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Οικονομικών, δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και απλοί πολίτες. Σήμερα, η Οικία του Ήρωα Ανθυπολοχαγού Παύλου Μελά είναι και πάλι όπως τη φαντάστηκε και την πρωτοσχεδίασε εκείνος.

 

Η νέα «Πτήση» 05, ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Most Popular