Η νέα «Πτήση & Διάστημα» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017!

 

Κυκλοφορεί Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου

 

Εκσυγχρονισμός F-16, Lockheed Martin vs Boeing με φόντο F-15;

Οι εξελίξεις στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας υπήρξαν ραγδαίες από την εκτεταμένη αναφορά μας στο προηγούμενο τεύχος, μη εξαιρουμένης και της «σφήνας Boeing επαναφέροντας την ύστατη αυτή στιγμή μια «ανανεωμένη» παλαιότερη πρότασή της, διανθισμένη με το δέλεαρ… F-15. Εξετάζουμε εάν η υπόθεση αποτελεί πράγματι μια ευκαιρία για οικονομικότερη υλοποίηση του προγράμματος λόγω ανταγωνισμού που δημιουργείται ή μπλόφα στο πλαίσιο εμπορικού πολέμου χωρίς αντίκρισμα για την ΠΑ. Από την άλλη πλευρά, η ανάλυση που δημοσιεύσαμε στην Π&Δ Οκτωβρίου για τις προθέσεις της ΠΑ σχετικά με το F-16V επιβεβαιώθηκε πλήρως, έστω και αν, όταν ολοκληρώναμε το σχετικό άρθρο, η υπόθεση ήταν ακόμη στη σφαίρα των σεναρίων. Αποκαλύπτουμε πολλές περισσότερες λεπτομέρειες για το δυνητικό πρόγραμμα.

Επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων, Πολεμώντας με Apache & Kiowa Warrior 

Αναλύουμε τις επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων όπως εφαρμόζονται στο ελληνικό περιβάλλον, ως «πολλαπλασιαστές» της Στρατηγικής Εφεδρείας και παραθέτουμε τη σημασία απόκτησης των OH-58D. Διαβάστε για πρώτη φορά στην ελληνικό Τύπο το δόγμα χρήσης των Apache, τις δυνατότητες των επιθετικών ελικοπτέρων ως λύσεις στα ελληνικά προβλήματα άμυνας, τις διαστάσεις τους που δεν υφίστανται εξουδετερώνοντας την τεράστια επένδυση, αλλά και την κεφαλαιώδους σημασίας απόκτησης των OH-58D.

 «ΜΕΔΟΥΣΑ 5», Ελληνο-αιγυπτιακό «κεντρί» στους σχεδιασμούς της Άγκυρας

Στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου πραγματοποιήθηκε από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2017 η διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 5». Η δραστηριότητα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας που θυμήθηκε όψιμα το Διεθνές Δίκαιο και φυσικά το ερμήνευσε κατά το δοκούν.

HAE: Εκσυγχρονίζοντας τα μαχητικά των Εμιράτων

Το Dubai Air Show 2017 έγινε το πλαίσιο σημαντικών εξελίξεων στους εξοπλισμούς των Εμιράτων, αν και αυτές αποτέλεσαν μάλλον έκπληξη, αφού σε αντίθεση με άλλες αραβικές χώρες της περιοχής που ανακοίνωσαν πρόσφατα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα στον χώρο της αεροπορίας, τα HAE κινήθηκαν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και προχώρησαν συντηρητικά σε εξαγγελίες εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων μαχητικών τους, αναβάλλοντας για την επόμενη δεκαετία οποιαδήποτε νέα αγορά.

Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος-Κύπρου (ΕΑΔΕΚ), Ένας νεοελληνικός μύθος!

Δεν θα επανερχόμασταν ποτέ στο ανύπαρκτο θέμα του ΕΑΔΕΚ, εάν δεν υπήρχε μια… περίεργη αναζωπύρωσή του. Στην εθνική εορτή της Κύπρου (την 1η Οκτωβρίου) ο παρευρισκόμενος Έλλην Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, ο οποίος διακρίνεται για τις πύρινες «πατριωτικές» -αν και κενές περιεχομένου- διακηρύξεις του, ακούστηκε να σχολιάζει ότι «Η Κύπρος, τελικά, δεν είναι τόσο μακριά από την Ελλάδα», ενώ την ίδια ώρα υπερίπταντο δύο ελληνικά μαχητικά F-16. Η ιστορική πραγματικότητα… στις σελίδες μας.

Joint Stars 2017, Διακλαδική και πολυεθνική

Η διακλαδική αυτή άσκηση ήταν η μεγαλύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα στη γειτονική Ιταλία και σε μια από τις επιμέρους φάσεις της, την αεροπορική Vega 2017, υπήρχε και μια ιδιαίτερη ελληνική παρουσία.

Vega 2017, H έσχατη λάμψη της 339M

Το αεροπορικό σκέλος της ιταλικής διακλαδικής άσκησης Joint Stars 2017 ήταν το πεδίο που τα F-4E AUP της 339 Μοίρας έλαμψαν για τελευταία φορά, λίγο πριν γίνουν για πάντα κομμάτι της Αεροπορικής Ιστορίας.

Τα φαντάσματα της 339Μ «ΑΙΑΣ» αναφέρει «Αποστολή, εξετελέσθη!»

Η τελετή αναστολής λειτουργίας της 339 Μοίρας «ΑΙΑΣ» στην 117 Πτέρυγα Μάχης στις 31 Οκτωβρίου 2017 ήταν το τυπικό μιας διαδικασίας που είχε ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα πολλούς μήνες νωρίτερα. Οι Φαντομάδες όμως της Ανδραβίδας ανέφεραν «Αποστολή, εξετελέσθη!» για τα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί μέχρι σήμερα, και συνεχίζουν να αξιοποιούν τα θρυλικά Phantom «μέχρι νεωτέρας»!

Mi-28UB, Εκπαίδευση στα «Havoc»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρέλαβε στις 19 Οκτωβρίου 2017 για λογαριασμό της Ρωσικής Αεροπορίας το πρώτο από τα 24 Mi-28UB που έχει παραγγείλει από το εργοστάσιο της JSC Rostvertol στο Rostov-on-Don. Το Mi-28UB είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο ώστε να μειώνει το ρίσκο, αλλά κυρίως να βελτιώνει την απόδοση της εκπαίδευσης των πιλότων και πυροβολητών των Mi-28N.

Σερβική Αεροπορία, MiG-29, Φύλακες του Βελιγραδίου

Στις 20η Οκτωβρίου 2017 έξι πρώην ρωσικά MiG-29 παραδόθηκαν σε ειδική τελετή στην αεροπορική βάση Batajnica, κοντά στη σερβική πρωτεύουσα, στην κατάληξη μιας εκπαιδευτικής δραστηριότητας κι ενός airshow που ονομάστηκε «Freedom 2017».

RV&PVO, Σερβικά Φτερά

Μια αναφορά στην Ratno Vazduhoplovstvo i ProtivVazduhoplovna Odbrana, Πολεμική Αεροπορία και Αεράμυνα) της γειτονικής χώρας με την ευκαιρία της παραλαβής των «νέων» MiG-29.

ΑΜΙ, «Diavoli Rossi» σε Tornado

Αν και τα Tornado της RAF οδεύουν γοργά προς το τέλος της καριέρας τους, υπό αντικατάσταση από F-35B, και οι αριθμοί των γερμανικών αντίστοιχων συρρικνώνονται γοργά, τα ιταλικά A-200 συνεχίζουν να αποτελούν τον κορμό των Μοιρών Κρούσης της ΑΜΙ, έχοντας ολοκληρώσει πρόσφατα τον τελευταίο κύκλο ενός πολυεπίπεδου προγράμματος MLU.

Brilliant Arrow 2017, Εκπαιδεύοντας τους Γερμανούς

Η Brilliant Arrow 2017 (BRAW17), που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη βόρεια Γερμανία, ήταν η μεγαλύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα για τη Luftwaffe στο τρέχον έτος και αποσκοπούσε στην αξιολόγηση των γερμανικών αεροπορικών δυνάμεων που θα μετέχουν το 2018 στις NATO Response Force (NRF). Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία, που αποτελούσε και τελική αξιολόγηση, είχε η 340Μ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας! Βρεθήκαμε στο Wittmund και σας μεταφέρουμε τα δρώμενα στη ΝΑΤΟϊκή προετοιμασία, ενώ ρίχνουμε και μια ματιά στο νέο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής και των αντίστοιχων σχολείων που διοργανώνει πλέον η Luftwaffe.

Brilliant Mariner 2017, NATO NRF στη θάλασσα

Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση των χερσαίων συνιστωσών της NATO Response Force (NRF) το 2016 και νωρίτερα φέτος, το φθινόπωρο σειρά είχαν οι θαλάσσιες δυνάμεις ταχείας αντίδρασης με μια αλληλουχία ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης Brilliant Mariner 2017 που πραγματοποιήθηκε στη Μεσόγειο από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 13 Οκτωβρίου.

Armee de lAir, EC2/8 «Nice», Γαλλοβελγική διασύνδεση

Η βάση της Γαλλικής Αεροπορίας στο Cazaux μας έχει φιλοξενήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Αυτή τη φορά όμως επιστρέψαμε για μια «στενή επαφή» στον αέρα με τα AlphaJet της EC2/8 «Nice» και μια ανασκόπηση της ειδικής γαλλοβελγικής σχέσης στην αεροπορική στρατιωτική εκπαίδευση fast jet.

AirbusBombardier, Όταν η Ευρώπη αγκάλιασε το CSeries

Η είδηση για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου στο πρόγραμμα των επιβατικών περιφερειακών αερογραμμών CSeries στην Airbus εκ μέρους της Bombardier αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για τους περισσότερους, δεδομένου ότι δεν υπήρχε κανένα προειδοποιητικό σημάδι για την ευρωκαναδική προσέγγιση. Η εξέλιξη, που ανατρέπει τον κόσμο της εμπορικής αεροπορικής βιομηχανίας όπως τον ξέρουμε, ρίχνει σωσίβιο στο πολύπαθο υπερατλαντικό πρόγραμμα, αλλά τα επακόλουθα θα είναι πολλά και στους κόλπους της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας.

Hughes Hercules «Spruce Goose», Εβδομήντα χρόνια από την πρώτη (και τελευταία) πτήση

Εν μέσω Β΄ ΠΠ το σχέδιο της στρατιωτικής αερακάτου HFB-1 Hercules με ικανότητα μεταφοράς 700 στρατιωτών και εμβέλεια από τις ΗΠΑ σε οποιοδήποτε σημείο της Γης, ως σύλληψη και μόνο προκαλεί θαυμασμό. Με εκπέτασμα πτέρυγας σχεδόν εκατό μέτρων, οκτώ κινητήρες συνολικής ισχύος είκοσι τεσσάρων χιλιάδων ίππων και δομή αποκλειστικά από ξύλο, η ανάπτυξη του πρωτοτύπου αποτέλεσε τεχνικό άθλο και «μαύρη τρύπα» δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Με το πρωτότυπο ανολοκλήρωτο στη λήξη του πολέμου η οριστική εγκατάλειψη του προγράμματος φαινόταν ως προφανής κατάληξη σε όλους εκτός από τον εμπνευστή τού σχεδίου, που είχε εντελώς άλλη άποψη: χρηματοδότησε, ολοκλήρωσε και το 1947 παρέδωσε το πρωτότυπο έτοιμο για δοκιμές. Ήταν άλλη μια σελίδα ιστορίας που έγραψε ο Χάουαρντ Χιουζ!

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΗΠΑ: Υποβάθμιση διεθνούς επιρροής

Καθώς η Ουάσιγκτον συγκλονίζεται όλο και περισσότερο από τις αποκαλύψεις γύρω από την παρασκηνιακή δράση συμφερόντων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2016 με «αουτσάιντερ» τη Ρωσία, η διεθνής επιρροή των ΗΠΑ μειώνεται παραχωρώντας την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στη Γερμανία.

Most Popular