Η «Πτήση & Διάστημα» MAΪΟΥ 2018!

Κυκλοφορεί!!!

και ΕΔΩ


ΠΑ, Εκπαίδευση νέας φιλοσοφίας

Ο κρίσιμος τομέας της εκπαίδευσης στην ΠΑ αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά προβλήματα με χαμηλές διαθεσιμότητες αεροσκαφών και παλαιότητα υλικού που δεν μπορεί να αντικατασταθεί, ενώ είναι θέμα χρόνου το πότε θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Αποκαλύπτουμε μια νέα, ρηξικέλευθη πρόταση με αλλαγή φιλοσοφίας στην οποία η ΠΑ θα αγοράζει υπηρεσίες υπόσχεται λύσεις αλλά και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης περιλαμβανομένης και της υλοποίησης μιας παλιάς φιλοδοξίας, τα δημιουργίας Διεθνούς Κέντρου Στρατιωτικής Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

ΗΝΙΟΧΟΣ 2018, Η ΠΑ στο προσκήνιο αγώνα BVR

Επανερχόμαστε στα όσα έλαβαν χώρα στη Διεθνή Άσκηση, τόσο στους χώρους της ΑΒ Ανδραβίδας, όσο και στους ελληνικούς ουρανούς αφού η Π&Δ είχε την αποκλειστικότητα να φιλοξενηθεί και πάλι στο πιλοτήριο ενός Strike Eagle της 492 Μοίρας της USAFE.

Fuerza Aerea Colombiana, Τα τελευταία Kfir

Με αποκλειστική πρόσβαση στην Base Aerea «Capitan German Olano», συναντάμε τα θρυλικά δελταπτέρυγα της Πολεμικής Αεροπορία της Κολομβίας Kfir C.10/.12 και TC.7, από τα τελευταία μαχητικά του τύπου στον πλανήτη σε μια μοναδική στο είδος της αποστολής για φωτογράφιση με πλήρη οπλισμό και εξοπλισμό. Ιχνηλατούμε παράλληλα την πλούσια πολεμική δράση των κολομβιανών Kfir και την πορεία αναβάθμισής τους τα τελευταία 30 χρόνια έως και σήμερα με την εγκατάσταση ραντάρ AESA.

Hornet και Hercules στον MCAS Miramar

Στη θρυλική βάση του «Top Gun», βόρεια του Σαν Ντιέγκο στη Νότια Καλιφόρνια, πλέον ως Marine Corps Air Station Miramar βρίσκει κάποιος στις μέρες μας ένα τμήμα της 3ης Πτέρυγας των Πεζοναυτών (3rd MAW) με μικτό στόλο από F/A-18 Hornet και KC-130J Hercules, που υπηρετεί ένα ευρύ φάσμα ρόλων. Το πρώτο άρθρο μιας σειράς αναφορών στο Σώμα παρουσιάζει τα μέσα και την συντήρηση ετοιμότητας των αεροπόρων-πεζοναυτών

ΑΒ Ανδραβίδας, Πολεμώντας τη λήθη στην 117ΠΜ

Στο πέμπτο μέρος της σειράς άρθρων μας «Πολεμώντας τη λήθη» βρεθήκαμε στην ΑΒ Ανδραβίδας και την 117 Πτέρυγα Μάχης για να εξερευνήσουμε τους πολλούς αεροπορικούς θησαυρούς που κρύβονται εκεί: πολλά Phantom, αλλά και F-84F Thunderstreak, F-86E Sabre, F-5A Freedom Fighter, F-104G Starfighter, TA-7Η κ.ά.

Saab GlobalEye, AEW&C τρίτης γενιάς

Δύο χρόνια μετά την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος η Saab εμφάνισε στις 23 Φεβρουαρίου 2018 το πρώτο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου GlobalEye στις εγκαταστάσεις της στο Linkοping. Η Π&Δ ήταν εκεί σε ένα σημαντικό γεγονός που σηματοδοτεί όχι μόνο την τρίτη γενιά σουηδικών αεροσκαφών AEW&C, αλλά και μια κρίσιμη καμπή της σχετικής τεχνολογίας, που ενσωματώνει σε μια πλατφόρμα (ένα Global 6000 της Bombardier) συστήματα επιτήρησης πολλαπλών δυνατοτήτων.

Ελβετική Αεροπορία, εξετάζοντας όλες τις επιλογές για το μέλλον

Με την ευκαιρία της ετήσιας κινητοποίησης για την αεροπορική αστυνόμευση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WAF) στο Νταβός ανασκοπούμε τις εξελίξεις στην κεντροευρωπαϊκή χώρα με την Ελβετική Αεροπορία να προετοιμάζεται να επαναφέρει τις 24ωρες επιφυλακές, που είχε διακόψει πεδώ και χρόνια για οικονομικούς λόγους, αλλά κυρίως αντιμετωπίζει τις επιλογές της για το μέλλον της αεράμυνας. Αναλύουμε όλες τις ενδιαφέρουσες διαστάσεις της.

Σύρια, Στόχος της Δύσης τα χημικά όπλα

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Απριλίου τρεις περιοχές της Συρίας δέχθηκαν καταιγισμό πυραυλικών προσβολών, στις οποίες τρεις δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία  υποστηρίζουν ότι υπήρχαν χημικά όπλα σχετιζόμενα με την υποτιθέμενη χρήση που αναφέρεται ότι έγινε στην πόλη της Ντούμα και υπεύθυνο τον κυβερνητικό συριακό στρατό. Από την άλλη, το καθεστώς Άσαντ και η Μόσχα υποστήριξαν ότι το συνολικό επεισόδιο στη Ντούμα ήταν έργο «τοπικών τρομοκρατικών ομάδων».  Αναλύουμε πλήρως το προσκήνιο σλλά και το άγνωστο παρασκήνιο της έντονης πολεμικής δράσης.

Juniper Cobra 2018, Κόντρα στους ιρανικούς SRBM

H άσκηση προβλήθηκε από κάποια ελληνικά ΜΜΕ ως «επίδειξη ισχύος και προειδοποίηση της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα» την περίοδο της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ στις αρχές Μαρτίου. Αν και η αμερικανική παρουσία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ήταν έντονη και σημασιολογική τη συγκεκριμένη περίοδο, στην πραγματικότητα η Juniper Cobra 2018 είχε μια άλλη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή: έφερε μαζί την ισραηλινή Διοίκηση Αεράμυνας, τον Αμερικανικό Στρατό και άλλες συνιστώσες των ΕΔ ΗΠΑ και Ισραήλ σε ένα σενάριο αντιμετώπισης μαζικής πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν.

Μέση Ανατολή, περισσότερα Typhoon για ROAF, RQAF και RSAF

To Eurofighter συνεχίζει την εμπορική πορεία του στη Μέση Ανατολή ολοκληρώνοντας τις παραδόσεις στην Βασιλική Αεροπορία του Ομάν και αποσπώντας νέες παραγγελίες από το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία που επεκτείνουν την παραγωγή του ευρωπαϊκού μαχητικού βαθιά μέσα στην επόμενη δεκαετία αλλά δημιουργεί και νέους δεσμούς ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.

Ουκρανική Αεροπορία Στρατού, Ισορροπία εντός και εκτός συνόρων

Οι ταξιαρχίες ελικοπτέρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, έπειτα από πολλά χρόνια εμπλοκής σε αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, χρειάστηκε να στρέψουν την προσοχή τους στο εσωτερικό και να προσφέρουν στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα», όπως χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις κατά τον αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας το Κίεβο. Η διαδικασία όμως επηρεάστηκε έντονα από την εγκατάλειψη και απομείωση μέσων και προσωπικού, αν και τα τελευταία χρόνια η χρόνια έλλειψη χρηματοδότησης έχει αναστραφεί.

Mil Mi-171A2/E2, «Hip» 4ης γενιάς

Πέντε δεκαετίες μετά την πρώτη πτήση του μεταφορικού ελικοπτέρου πολλαπλών χρήσεων Mi-8, οι εξελικτικοί του απόγονοι εξακολουθούν να είναι τα πλέον επιτυχημένα προϊόντα της Russian Helicopter, τόσο στην εγχώρια ρωσική όσο και τη διεθνή σκηνή. Οι δυο εταιρείες, JSC Mil Moscow Plant και JSC Ulan-Ude Aviation Plant, που βρίσκονται κάτω από την εποπτεία της, έχουν σχεδιάσει και κατασκευάζουν την τέταρτη γενιά του διάσημου ελικοπτέρου ως Mi-171A2 με τεχνολογίες από το Mi-28N «Havoc».

Canadair Regional Jet, Πρωτοπόρος οικογένεια

Η ιστορία της καναδικής οικογένειας αεροσκαφών περιφερειακών αερογραμμών ξεκίνησε πριν από 25 και πλέον χρόνια, για να γίνει έκτοτε η κυρίαρχη εμβληματική παρουσία στη σχετική αγορά. Το επιτυχημένο παρελθόν όμως είναι μόνο μια πτυχή του προγράμματος, με την Bombardier να κοιτά το μέλλον και τη διατήρηση της ηγετικής θέσης που διαθέτει, ειδικά υπό το πρίσμα της πρόσφατης συμφωνίας με την Airbus

RemoveDEBRIS, Καθαρίζοντας διαστημικά σκουπίδια

Στις 2 Απριλίου η SpaceX υλοποίησε με επιτυχία την 53η εκτόξευση πυραυλικού φορέα FalconX στο πλαίσιο ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού CRS-14. Ο θαλαμίσκος Dragon, που υλοποίησε την αποστολή, είχε ανάμεσα στο φορτίο και έναν μικρό αλλά σημαντικό δορυφόρο. Η πειραματική διάταξη της αποστολής RemoveDEBRIS είναι ένα σύστημα επίδειξης τεχνολογίας, για το οποίο υπάρχει η ελπίδα ότι θα δώσει λύσεις στην αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας διαστημικών εφαρμογών, τα διαστημικά σκουπίδια.

Exercito Portugues Πορτογαλικές τεθωρακισμένες γροθιές και κεραυνοί

Στην αναζήτηση εμπειριών του Club Leopard 2 βρεθήκαμε στην ιβηρική χερσόνησο για να γνωρίσουμε ένα από τα μικρότερα μέλη του, τον Πορτογαλικό Στρατό και το Grupo de Carros de Combate, σε μια εποχή που ο χώρος των αρμάτων μάχης στην Ευρώπη βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα.

Διπλωματία-Γεωστρατηγική: Η τουρκία μόνιμη απειλή ασφάλειας στην περιοχή και Ψυχρός Πόλεμος 2.0

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία επιτέθηκαν κατά της Συρίας εξυπηρετώντας εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και ποντάροντας στον κοινό εχθρό, τη Ρωσία. Η Βρετανία με τη σειρά της εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με την ουσιαστική πρόκληση του Brexit. Στη Γαλλία το εσωτερικό μέτωπο των αντιδράσεων κατά του προέδρου Μακρόν φουντώνει. Η ΕΕ με τη στάση της απέναντι στις εξελίξεις επικαιροποιεί τη δραματική απόσταση που την χωρίζει από τις ιδρυτικές της συνθήκες και το ΝΑΤΟ «αδυνατεί» να πιστέψει ότι χάνει την Τουρκία από την παραδοσιακή σφαίρα επιρροής του.

Most Popular