Η «Πτήση & Διάστημα» ΙΟΥΝΙΟΥ 2018!

Κυκλοφορεί αύριο 1η Ιουνίου

Η «επόμενη μέρα» ΓΙΑ F-16V και P-3HN

Με την υπογραφή της LOA για τον εκσυγχρονισμό F-16V δρομολογήθηκε, τουλάχιστον στο γενικό του πλαίσιο το σχετικό πρόγραμμα, αν και ο δρόμος για την ολοκλήρωσή του είναι μακρύς, ενώ το παράπλευρο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Block 50 αποτελεί ακόμη όραμα. Την ίδια στιγμή το αεροσκάφος P-3B «744» του προγράμματος αναβάθμισης των Orion του ΠΝ προετοιμάζεται να παραδοθεί για χρήση. Εξετάζουμε την «επόμενη μέρα» και στις περιπτώσεις αναφορικά και με τον ρόλο της ΕΑΒ.

2ο ΣΥΑΣ Κένταυροι και Πήγασοι στα Μέγαρα

Σε μια σειρά άρθρων που θα ακολουθήσουν και σε επόμενα τεύχη παρουσιάζουμε τα Συγκροτήματα και τις μεγάλες μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, με μια διαφορετική ματιά από τα συνηθισμένα ρεπορτάζ μας, τα μέσα τους και τους άνδρες και τις γυναίκες που τα πετούν, τα συντηρούν και τα υποστηρίζουν. Δικαιωματικά την πρώτη θέση έχει το 2ο Συγκρότημα ΑΣ στα Μέγαρα, στην κοιτίδα του Όπλου.

F-16C/D Block 30, Το μέλλον των PXI

Στον απόηχο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16, τα 32 Block 30 που αξιοποιεί η 330Μ αναζητούν μέλλον. Αν και πολλά έχουν ειπωθεί υπέρ της διατήρησής τους, ίσως και με αλλαγή ρόλου έναντι της πώλησης κάποιων ή εντέλει όλων, υπάρχει ένα πλαίσιο που περιβάλλει τα παλαιότερα αυτά μαχητικά, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

 Armee de l’Air, Adieu Mirage 2000N!

Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία αποσύρει τα Mirage 2000N, τα αεροπλάνα που σήκωσαν το βάρος της πυρηνικής αποτροπής, έπειτα από 30 χρόνια λαμπρής επιχειρησιακής καριέρας.

Leopard 2HEL vs M60T1 Firat

Το M60T1 Firat είναι η πλέον εκσυγχρονισμένη έκδοση του Μ60T Sabra του Τουρκικού Στρατού. Για την Ελλάδα η μελέτη του και τα συμπεράσματα της επιχειρησιακής του απόδοσης οδηγούν σε χρήσιμες συγκρίσεις σε σχέση με τα ελληνικά Leopard 2HEL και όχι μόνο.

Saab Swordfish, Αεροναυτικός ASW θηρευτής

To πρόγραμμα της σουηδικής εταιρείας παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια παράλληλα με την προσπάθεια αναβάθμισης του Erieye ως GlobalEye (Π&Δ 384, «AEW&C τρίτης γενιάς») βασισμένο -στην κύρια έκδοσή του- στην ίδια πλατφόρμα, το business jet Bombardier Global 6000. Αν και δεν ξεκίνησε με παραγγελίες όπως το «ομόσταβλό» του ΑΣΕΠΕ, η εξέλιξή του συνεχίστηκε και ήδη επιχειρεί διείσδυση στη διεθνή αγορά βάζοντας υποψηφιότητα για την απαίτηση νέου ΑΦΝΣ της Νότιας Κορέας. Swordfish όμως και P-8A (μαζί με το ίδιας νοοτροπίας P-1) εκφράζουν δυο διαφορετικές σχολές στον ASW από αέρος που αναλύουμε πλήρως στο άρθρο μας.

Baltic Air Policing 2018: RDAF, Οι Δανοί είναι εδώ!

Για έκτη φορά στην ιστορία της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης παροχής αεροπορικής αστυνόμευσης στις χώρες τα Βαλτικής η Βασιλική Αεροπορία της Δανίας (RDAF) ανέλαβε τα σχετικά καθήκοντα για την πρώτη περίοδο του 2018, από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο, με τη μεταστάθμευση τεσσάρων F-16AM στην αεροπορική βάση Siauliai στη Λιθουανία. Βρεθήκαμε μαζί τους… στον αέρα!

Real Thaw 2018: Πολυεθνική συνάντηση στη Monte Real

Στην μεγαλύτερη ετήσια άσκηση της Πορτογαλικής Αεροπορίας με όλα τα μέσα και τις μονάδες που διαθέτει επιδεικνύεται όχι μόνο το επίπεδο διαθεσιμότητας, αλλά και προετοιμάζεται η Forca Aerea Portuguesa τόσο για τις υποχρεώσεις της εντός της επικράτειας της χώρας της Ιβηρικής όσο και για τις διεθνείς εκπαιδεύσεις και αποστολές που αναλαμβάνει όλο και περισσότερο

 Aerion AS2, Υπερηχητική επιχειρηματικότητα

Έπειτα από τη μακρά αναζήτηση ενός μεγάλου εμπορικού και βιομηχανικού εταίρου η Aerion ίσως βρίσκεται ένα βήμα κοντύτερα στην κατασκευή του πρώτου υπερηχητικού business jet μετά τη συμμαχία της με τη Lockheed Martin και την εξελισσόμενη συνεργασία με την General Electric. Τα δύσκολα εμπόδια όμως βρίσκονται μπροστά, με την ανάγκη ανασχεδίασης του αρχικού αεροσκάφους SBJ, ώστε να είναι συμβατό με τους όλο και αυστηρότερους περιβαλλοντολογικούς περιορισμούς, αλλά και για να προσφέρει ελκυστικό προϊόν σε μια πολύ ιδιαίτερη αγορά.

Mars InSight, Καταγράφοντας τον «σφυγμό» του Άρη

Στις 5 Μαΐου 2018 ένας πύραυλος Atlas V 401 εκτοξεύθηκε με επιτυχία από την αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια και έγινε η πρώτη διαπλανητική αποστολή της NASA από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, που χρησιμοποιείται συνήθως για επίτευξη πολικών τροχιών και για στρατιωτικά φορτία. Το γεγονός σηματοδότησε την έναρξη της αποστολής του βολιστήρα InSight με προορισμό τον Κόκκινο Πλανήτη, μια από τις πρώτες νέες προσπάθειες της συνεχιζόμενης εξερεύνησής του στον καινούργιο κύκλο που ξεκινά με την εγγύτερη περιοδική προσέγγιση του Άρη στη Γη και τη σημαντική συρρίκνωση του χρόνου του ταξιδιού που προσφέρεται.

Royal Air Force, Επί Ψυχρού Πολέμου (1945-1991)

Στο πλαίσιο του γενικότερου αφιερώματός μας για τα 100 χρόνια της Βασιλικής Αεροπορίας επικεντρωνόμαστε στον Ψυχρό Πόλεμο που υπήρξε για τη RAF μια κρίσιμη περίοδος, στην οποία οι μεν τεχνολογικές εξελίξεις αποδείχτηκαν ραγδαίες (με συνέπεια τη συνεχή αλλαγή πτητικών μέσων), οι δε περικοπές δαπανών δημιούργησαν πολλές και μεγάλες προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη της επέδειξαν -όπως πάντα- αφοσίωση στο καθήκον, είτε διατηρώντας την ειρήνη στην Ευρώπη είτε πολεμώντας εκτός των συνόρων της Γηραιάς ηπείρου.

ΕE: πανικός από την εξωτερική πολιτική Τραμπ

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η αντίληψη της ΕΕ ότι δεν μπορεί να στηρίζεται στην Ουάσιγκτον για την άμυνά της, η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, οι νέες πολιτικές εξελίξεις στη Βαγδάτη και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ μορφοποιούν τις διαστάσεις εξωτερικής πολιτικής του σημερινού Αμερικανού προέδρου.

 
 
 
 
 
 
 

Most Popular