Η «Πτήση & Διάστημα» ΙΟΥΛΙΟΥ 2018!

Κυκλοφορεί 

NATO Tiger Meet 2018, Τίγρεις στο Πόζναν

Για πολλά χρόνια το NTM αναδεικνύεται σε μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις στην Ευρώπη και η φετινή διοργάνωση στην Πολωνία όχι μόνο επιβεβαίωσε τον κανόνα αλλά υπερπήδησε τον πήχη λόγω και του συνδυασμού με τον εορτασμό των 100 χρόνων της Πολωνικής Αεροπορίας αλλά και του Poznan Airshow στο Σαββατοκύριακο 18-19 Μαΐου. Οι Τίγρεις του Αιγαίου, η 335Μ της ΠΑ ήταν φυσικά εκεί, όπως και η Π&Δ στον αέρα και το έδαφος.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2018 Ο στόλος σαρώνει το Αιγαίο

Επίδειξη ισχυρής ναυτικής παρουσίας στον θαλάσσιο χώρο του κεντρικού, βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας άσκησης ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2018. Η δραστηριότητα επιβεβαίωσε τις υψηλές επιχειρησιακές ικανότητες του ΠΝ, ενώ ιστορικό ορόσημο χαρακτηρίζεται κατά τη διάρκεια της άσκησης η μεταφορά από τη φρεγάτα ΨΑΡΑ εθνικών κειμηλίων, της ληκύθου με την καρδιά του θρυλικού πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη και του Ναυάρχου Μιαούλη μαζί με το οστεοφυλάκιο της Μπουμπουλίνας.

ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018, Φύλακες-άγγελοι της Μεσογείου

Η φετινή έκδοση της πολυεθνικής άσκησης πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας (CIMIC) ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018 υπό το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με αντικείμενο την Ε-Δ, τη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και την εφαρμογή μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος εντός της περιοχής ευθύνης του FIR Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία στις 24 και 25 Μαΐου. Στην άσκηση, που έγινε σε τέσσερις φάσεις, συμμετείχαν μέσα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας της Κύπρου αλλά και των ελληνικών, ιταλικών, γαλλικών, βρετανικών και αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ανάμεσα στα άλλα άξια λόγου της άσκησης ήταν και ένα P-72A MPA της Ιταλικής Αεροπορίας, που υλοποίησε την πρώτη του αποστολή στην ανατολική Μεσόγειο.

Aeronavale, Rafale πάνω στο USS Bush

Το Αμερικανικό και Γαλλικό Ναυτικό πραγματοποίησαν πρόσφατα μια μεγάλη άσκηση με δραστηριότητα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όταν μια ολόκληρη Μοίρα μαχητικών Rafale της γαλλικής Ναυτικής Αεροπορίας με την υποστήριξη E-2C της Aeronavale βρέθηκε πάνω σε ένα από τα «flat top» του USN. Η διαφορά όμως με κάθε προηγούμενη συνεργασία ήταν ότι αυτή τη φορά η Flottille 17F της Aeronavale με τα Rafale M που αξιοποιεί αντικατέστησε μια Μοίρα της Πτέρυγας USS George H.W. Bush (CVN-77) για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων στο πλαίσιο της Operation Chesapeake.

Υποβρύχια U214HN, Σύγχρονες τορπίλες για αναερόβια πρόωση

 Στις 25 Μάιου 2018 με«πρόσκληση τεχνικού διαλόγου για την προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου και ολοκλήρωση αυτών στα οπλικά συστήματα ISUS 90-15 και ISUS 90-46 των Υ/Β Τ.214 και Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ» έγινε το βήμα μιας διαδικασίας επανεκκίνησης του πολύπαθου προγράμματος απόκτησης τορπιλών HWT (Heavy Weight Torpedo). Αναλύουμε πλήρως την ανάγκη, τις δυνατότητες και τις πιθανές υποψηφιότητες.

UK Lightning II Τα πρώτα βρετανικά στελθ μαχητικά στην έδρα τους!

Στις 6 Ιουνίου 2018 τα πρώτα τέσσερα από τα 138 συνολικά Joint Strike Fighter F-35B Lightning II, που προγραμματίζεται να αποκτήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν μικτό στόλο Royal Air Force/Fleet Air Arm, προσγειώθηκαν πανηγυρικά στη RAF Marham, έδρα της θρυλικής 617 Μοίρας «Dambusters», της δεύτερης μονάδας που εξοπλίζεται με το αμερικανικό μαχητικό πολύ χαμηλής παρατηρησιμότητας (VLO). Έφτασαν σε βρετανικό έδαφος ύστερα από ένα μακρύ υπερατλαντικό ταξίδι από τον MCAS Beaufort και την εκεί βάση του Σώματος των Πεζοναυτών, στον οποίο συνεκπαιδεύονται οι Βρετανοί χειριστές. Η παράδοση των F-35B της RAF σηματοδοτεί ταυτόχρονα την τελική φάση απόσυρσης των Panavia Tornado GR4, που σήμερα εξακολουθούν να υπηρετούν στον ρόλο της κρούσης ακριβείας με τη Βασιλική Αεροπορία

VFC-13 «Fighting Saints», Όταν οι «Άγιοι» εκπαιδεύουν «ναυτικά φτερά»

Η αεροπορία του Αμερικανικού Ναυτικού υπήρξε πρωτοπόρα στην ειδική εκπαίδευση όπλων-τακτικής, αφομοιώνοντας τα μαθήματα της πολεμικής εμπλοκής στο Βιετνάμ, και ήταν η πρώτη που συγκρότησε υποδομές DACT (Dissimilar Air Combat Training) στο Navy Fighter Weapons School, το διάσημο TOPGUN, με A-4 Skyhawk που προσομοίωναν MiG-17/-19. Έκτοτε η προσπάθεια δεν έχει σταματήσει και ανασκοπούμε την τρέχουσα κατάσταση επικεντρωμένοι στους «Ιπτάμενους Αγίους» μαθαίνοντας τα μυστικά των Adversaries.

 FAZSOIReunion Island, Γαλλική παρουσία στον Ινδικό

Ο τροπικός παράδεισος Ρεϋνιόν έγινε πρόσφατα πασίγνωστος, όταν σε κάποια από τις ακτές του ξεβράστηκαν κομμάτια του αεροπλάνου της «χαμένης πτήσης» ΜΗ370. Το νησί όμως ανοικτά της Μαδαγασκάρης είναι γαλλική κτήση και έδρα της Διοίκησης των Γαλλικών Ένοπλων Δυνάμεων που είναι αναπτυγμένες στον Ινδικό ωκεανό, της FAZSOI (Forces Armees de la Zone Sud Ocean Indien), με κυριότερη αεροπορική μονάδα την DA181 (Detachement Air, Αεροπορικό Κλιμάκιο), η οποία συνυπάρχει με το Roland Garros International Airport. Η Π&Δ βρέθηκε πρόσφατα στον μακρινό αυτό εξωτικό προορισμό για ένα διαφορετικό ρεπορτάζ.

Airbus A330neo, Πρόβλημα εν τω γενέσθαι;

Αν και καθυστερημένη πολλούς μήνες η πρώτη πτήση του αρχικού A330-900, πραγματοποιήθηκε τελικά στις 19 Οκτωβρίου 2017. Ενώ όμως το αεροσκάφος (F-WTTN, msn 1795) επέστρεφε στο Διεθνές αεροδρόμιο Toulouse-Blagnac από την 4 ωρών και 13 λεπτών πτήση του εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα δοκιμών, υπογράμμιζε ταυτόχρονα το χαμένο στοίχημα της Airbus: όταν είχε παρουσιάσει το νέο μοντέλο neo (new engine option) στο Farnborough 2014, είχε υποσχεθεί πρώτη παράδοση σε πελάτη το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Έκτοτε ο δρόμος του προγράμματος A330neo αποδεικνύεται όλο και πιο ανώμαλος με πολλούς να αναρωτιούνται εάν η Airbus έχει στα χέρια της ένα μεγάλο πρόβλημα που όλο και μεγαλώνει.

Bombardier Global 5500/6500/7500, Μεγάλες Business Jet προσδοκίες

Η φετινή EBACE 2018 (European Business Aviation Convention) έγινε και πάλι το βήμα για μια σειρά σημαντικών ανακοινώσεων στον χώρο της επιχειρηματικής αεροπορίας, με σημαντικότερη αυτή για τη νέα οικογένεια business jet μεγάλης καμπίνας-πολύ μακράς εμβέλειας, σε μια αγορά που φαίνεται να ανακάμπτει.

SpaceX Falcon 9 Block 5, Καλή αρχή και περισσότερη συνέχεια

Στο ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης τεχνολογιών επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλησης πυραυλικών φορέων που υλοποιεί η SpaceX, ο Falcon 9 Block 5 ολοκλήρωσε στις 11 Μαΐου με πλήρη επιτυχία την πρώτη του αποστολή. Η φιλοδοξία όμως της εταιρείας του Έλον Μασκ είναι να επιδειχθεί τους επόμενους 12-18 μήνες η δυνατότητα του συστήματος να εκτελεί διαδοχικές αποστολές μέσα σε 24 ώρες, την πραγματική λυδία λίθο της τεχνολογίας.

Μακεδονία: Ιστορία, Πολιτισμός, Γλώσσα, Ιθαγένεια Ελληνική στον βωμό των Πρεσπών; 

Πλήρης ανάλυση , που δεν έχετε διαβάσει πουθενά, της «Συμφωνίας των Πρεσπών και του  εθνικού θέματος με δεδομένες τις ουσιαστικές και πολλαπλές παρενέργειες που θα έχει η εφαρμογή της και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική εξωτερική πολιτική και όχι μόνο τα επόμενα χρόνια,.
 

Most Popular