Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

Κυκλοφορεί στις 02-10-2019

Σαουδική Αραβία: drone, πύραυλοι κρουζ και διεθνής αβεβαιότητα

Eβδομάδες μετά την επίθεση που δέχθηκαν δύο από τις κύριες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής με παγκόσμιες επιπτώσεις, πολλά από τα ερωτήματα για το ποιος και με τι τρόπο πραγματοποίησε τις επιδρομές παραμένουν αναπάντητα. Η σύνθεση όμως έστω και μιας μερικής εικόνας για τα όσα έλαβαν χώρα στα σαουδαραβικά διυλιστήρια του Abquaq και του Khurais αρχίζει να γίνεται δυνατή. Προβάλλουμε κάποιους αρχικούς προβληματισμούς για το κατά πόσο τα γεγονότα της 14ης Σεπτεμβρίου αποτελούν πραγματική αλλαγή σελίδας στον αεροπορικό πόλεμο.
 

MAKS 2019, Καλύτερη παρά ποτέ!

Το 14ο Διεθνές Αεροδιαστημικό Σαλόνι της Μόσχας, η MAKS (Mezhdunarodnyj Aviatsionno-Kosmicheskij Salon) 2019 πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα ανάμεσα στις 26 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου στο Zhukovsky. Καλύτερη σε όλες τις διαστάσεις της από κάθε άλλη φορά σημείωσε σημαντική στροφή στην πορεία της. Σε μια πρώτη αναφορά επικεντρώνουμε σε κάποια από τα κυριότερα νέα αλλά και στο σόου που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στο βήμα που του παραχώρησε ο Ρώσος ομόλογός του Πούτιν.
 

 

AIM-260 JATM, O διάδοχος του AMRAAM!

Tο πέπλο ενός άκρως απόρρητου, «μαύρου» μέχρι πρόσφατα εγχειρήματος που επιδιώκουν από κοινού η Αμερικανική Αεροπορία και το Αμερικανικό Ναυτικό, σηκώθηκε λίγο και αποκάλυψε ότι ίσως αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου προγραμμάτων, πολλών εξ’ αυτών hypersonic, τα οποία θα ξεδιπλωθούν τα επόμενα χρόνια.
 

Rafale F3R, Επιχειρησιακή αξιολόγηση

Η Armee de l’Air και η Αεροπορία του Γαλλικού Ναυτικού συνεργάζονται στενά στη διαδικασία της επιχειρησιακής αξιολόγησης του Rafale Προτύπου F3R, που καθίσταται με γοργούς ρυθμούς τρέχουσα έκδοση του γαλλικού μαχητικού 4,5+ γενιάς σε υπηρεσία. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις αυτού του πυλώνα αεροπορικής ισχύος στην Ευρώπη, αλλά και σε έναν διευρυνόμενο κύκλο εξαγωγικών πελατών στην «καρδιά» των γεγονότων, στην αεροπορική βάση του Mont-de-Marsan.
 

Fortele Aeriene Romane, Warhawks στη Μαύρη Θάλασσα

Δεκαπέντε χρόνια από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Ρουμανία έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου εξοπλιστική προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της στη Συμμαχία και να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Για τη ρουμανική πολιτική ηγεσία και για μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης όμως είναι η αντίδραση στις απειλές που διαφαίνονται ότι εξελίσσονται ραγδαία από την πλευρά της Ρωσίας. Επιστρέψαμε πρόσφατα για μια ενδελεχή ματιά στην είσοδο των F-16 σε υπηρεσία με την Ρουμανική Αεροπορία.
 

 

IRGCASF Su-22, «Fitter» για τους Φρουρούς της Επανάστασης

Οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (Islamic Revolutionary Guard of Corps Aerospace Force) ξεκίνησαν την επίσημη ένταξη Su-22 σε υπηρεσία σε αντικατάσταση  Su-25 που δόθηκαν στο Ιράκ το 2014 προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ISIS. Η ιστορία όμως των ιρανικών «Fitter», 30 από τα οποία προορίζονται να αποτελέσουν δύναμη κρούσης της IRGCASF, παρουσιάζει ενδιαφέρον από μόνη της. Προοπτική.
 

BIAS 2019, Ρουμανικό αεροπορικό πανόραμα

To φετινό Bucharest International Air Show (& General Aviation Exhibition), γνωστότερο ως BIAS, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακές συμμετοχές στις 24 Αυγούστου στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Aurel Vlaicu» της ρουμανικής πρωτεύουσας.
 

Yuma Airshow 2019, STOVL στην έρημο της Αριζόνας

Στον MCAS Yuma η αρχή της άνοιξης, που είναι απαγορευτική για αεροπορικές διοργανώσεις σχεδόν οπουδήποτε στο Βόρειο Ημισφαίριο, είναι μια ιδιαίτερα συναρπαστική περίοδος, ειδικά για τους φίλους της VSTOL αεροπορίας.
 

 

EMBRAER, Μισός αιώνας επιτυχιών

Η Empresa Brasileira de Aeronautica γιόρτασε μισό αιώνα ζωής από τον Αύγουστο του 1969, έχοντας παραδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 8.000 μονάδες αεροσκαφών όλων των τύπων. Το πώς η βραζιλιάνικη εταιρεία έγινε ένας από τους μείζονες κατασκευαστές πολιτικών αεροσκαφών στον κόσμο και ταυτόχρονα με αξιόλογα στρατιωτικά προγράμματα, είναι λίαν ενδιαφέρον. Eπιχειρούμε μια συνοπτική ανασκόπηση της εντυπωσιακής αυτής πορείας της!
 

SpaceX Starhopper, Ένα μικρό βήμα προς τον Άρη

Η δοκιμή που πραγματοποίησε τον Αύγουστο το Starhopper, το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας του διαστημοπλοίου Starship, ήταν ένα πολύ μικρό άλμα λίγων δεκάδων μέτρων, ίσως όμως αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα στο πρόγραμμα που προτείνει η SpaceX για ταξίδια επιστροφής στη Σελήνη και κυρίως εποικισμού του Άρη.
 

HMS Albion, Πάνω στη ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού

Συναντήσαμε το HMS Albion, την ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού στο Κίελο μετά την φετινή BALTOPS και την Επιχείρησης Baltic Protector, την πρώτη φάση της ανάπτυξης της Κοινής Ναυτικής Εκστρατευτικής Δύναμης (Joint Expeditionary Force-Maritime) στην περιοχή της Βαλτικής και ξεναγηθήκαμε σε αυτή από την ίδιο τον Αρχιπλοίαρχο James Parkin, ο οποίος διοικεί το θαλάσσιο στοιχείο της JEF.
 

ΤΑΜΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 19, Εξάλειψη εχθρικού αεροπρογεφυρώματος

Αντεπιθετική ενέργεια στο πλαίσιο της άσκησης ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 2019 πραγματοποιήθηκε από άρματα μάχης, μηχανοκίνητο πεζικό, πυροβολικό και μονάδες υποστήριξης στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ΣΣ. Οι μονάδες της 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας αναπτύχθηκαν στο Πεδίο «ΑΕΤΟΣ» και ασκήθηκαν επιδεικνύοντας υψηλή μαχητική ικανότητα με τη διεξαγωγή βολών με πραγματικά πυρά, τόσο σε ημερήσιες όσο και νυχτερινές επιχειρήσεις.
 

 
 

Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, Ώρα κρίσιμων αποφάσεων

Αποτελούσε το όνειρο δεκαετιών που υλοποιήθηκε το 1992 με την ελπίδα να γίνει ο ζωντανός θεματοφύλακας της ελληνικής αεροπορικής ιστορίας και να διατηρήσει τις μνήμες για τις επερχόμενες γενιές. Η πορεία του Μουσείου για 20 χρόνια, παρά τα προβλήματα και τις κακοδαιμονίες, υπήρξε ανοδική, αλλά η προσπάθεια ανακόπηκε από την κρίση που οδήγησε σε μαρασμό και συρρίκνωση. Σε κρίσιμο σταυροδρόμι πλέον, απαιτείται η λήψη κρίσιμων αποφάσεων, πριν είναι πολύ αργά.
 

Διπλωματία-Γεωστρατηγική: ΗΠΑ-Σαουδική Αραβία-Ιράν


Παιχνίδια στρατηγικής κερδοσκοπίας και γεωπολιτικής αστάθειας. Η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας αύξησε τις τιμές του πετρελαίου και επηρέασε αρνητικά τις εσωτερικές προεκλογικές εξελίξεις στις ΗΠA για τον πρόεδρο Τραμπ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν «κοιτώντας» προς το Ιράν και τη Ρωσία βρέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με την Αθήνα να προετοιμάζεται για τον κρίσιμης σημασίας στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ.
 

Most Popular