Η νέα «Πτήση & Διάστημα» ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Κυκλοφορεί με 130 σελίδες στις 01-08-2018

 
 

Κύπρος, Ημέρες Μνήμης και Τιμής

Οι εκδηλώσεις  Μνήμης και Τιμής φέτος για τους Έλληνες Ήρωες, Κυπρίους και Ελλαδίτες που έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα εναντίον του εισβολέα το «μαύρο» εκείνο καλοκαίρι του 1974 περιστράφηκαν γύρω από ένα σύμβολο του αγώνα, το μεταγωγικό Noratlas «NIKH 4» της ομώνυμης αποστολής που έγινε πλέον μέρος του τύμβου των πεσόντων.
 

Tempest vs SCAF

Στο κατώφλι της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα η πρόκληση μιας διαδόχου κατάστασης στα τρία κύρια προγράμματα μαχητικών στη Δυτική Ευρώπη (Eurofighter, Rafale και Gripen) διαφαίνεται ήδη μια διάσταση στη προσπάθεια να δημιουργήσει το πρώτο ευρωπαϊκό στελθ αεροσκάφος για υπηρεσία μετά το 2040. Εξετάζουμε την πορεία “σύγκρουσης” Βρετανών με τον γαλλογερμανικό άξονα.
 

Ζ΄ΜΑΚ, Οι Ειδικές Επιχειρήσεις σε νέο διακλαδικό πλαίσιο

Στις 2 Ιουλίου 2018 ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση της Ζ΄ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ) με τμήμα Ειδικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας  συνεκπαίδευση poy είχε πολλά στοιχεία από το νέο μοντέλο επιχειρήσεων που επιδιώκουν να υιοθετήσουν οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, το οποίο και αναλύουμε.
 

ΕDA, Αναβάθμιση LEO 2Α4

Επανερχόμαστε στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας για αναβάθμιση του ευρωπαϊκού αρματικού δυναμικού  απολογισμό των πρόσφατων εξελίξεων και τις προτάσεις των ΚΜW και Rheinmetall Defence σε ένα πλαίσιο με ευρέα περιθώρια ελληνικής συμμετοχής, ίσως την τελευταία ευκαιρία πραγματικής ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
 

Super Hornet, Από το Block II στο Block III

H αναζήτηση για την επόμενη μέρα τού  Super Hornet έχει πλέον το όνομα Block III και αποτελεί το μέλλον της αμερικανικής ναυτικής αεροπορίας και πιθανότατα εξαγωγικών πελατών, όπως η Ινδία, όπου η Boeing έχει αποκτήσει ισχυρό έρεισμα.
 

USMC, Με τους Πεζοναύτες στο Camp Pendleton

Σε συνέχεια του άρθρου μας για τον MCAS Miramar (Π&Δ 384, «Hornet και Hercules στη νότια Καλιφόρνια») επισκεπτόμαστε μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις του Σώματος των Πεζοναυτών στην Καλιφόρνια, όπου οι μονάδες του προετοιμάζονται κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες για τα καθήκοντα που επωμίζεται στο στερέωμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, από την παροχή βοήθειας σε φυσικές καταστροφές έως τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων υψηλής έντασης.
 

IRIAF, F-4D, σε υπηρεσία έως το 2030!

Σχεδόν χίλια πεντακόσια χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης στην πόλη του Konarak, στη βόρεια ακτή της Θάλασσας του Ομάν, στη 10η Αεροπορική Βάση εδρεύουν τα F-4D της 101ης TFS/CCTS (Combat Command Training Squadron) της Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Τα μοναδικά αυτά Phantom στον πλανήτη στην πέμπτη δεκαετία της επιχειρησιακής καριέρας τους, αν και αρχικά προορίζονταν να αποσυρθούν στα τέλη της δεκαετίας του 90, όχι μόνο εξακολουθούν να προσφέρουν, αλλά η IRIAF σκοπεύει να τα διατηρήσει σε υπηρεσία έως και το 2030!
 

B-29 Superfortress, «Doc»

To θέαμα ενός warbird, ενός γιγάντιου βομβαρδιστικού του B΄ΠΠ B-29 στον αέρα μένει αξέχαστο σε όσους έχουν την τύχη να ζήσουν την εμπειρία. Σας δίνουμε μια «στενή επαφή» στο έδαφος και τον αέρα με το «Doc», το ένα από τα δύο Superfortress στον κόσμο που διατηρούνται αξιόπλοα.
 

RIAT 2018, Πανόραμα Ιωβηλαίου για την RAF

Την 1η Απριλίου 2018 η Βασιλική Αεροπορία, μία από τις εμβληματικότερες και πλέον καταξιωμένες ιστορικά αεροπορικές δυνάμεις του κόσμου, συμπλήρωσε τα 100 της χρόνια. Το γεγονός εορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων, όπως η πρόσφατη τελετουργική διέλευση περισσοτέρων των 100 αεροσκαφών στον ουρανό του Λονδίνου, η μεγαλύτερη όλων των εποχών για τη βρετανική πρωτεύουσα. Αποκορύφωμα όμως των εορτασμών αποτέλεσε η διεθνής αεροπορική επίδειξη που διοργανώνεται ετησίως στη RAF Fairford, το Royal International Air Tattoo 2018. Δικαιωματικά αφιερώνουμε στο γεγονός το πρώτο μέρος της αναφοράς μας στο φετινό RIAT.
 

Hot Blade 2018, H ισχύς εν τη συνεργασία!

Οι αναγνώστες της Π&Δ έχουν εκτεταμένη γνώση των ασκήσεων που διοργανώνει o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας EDA (European Defence Agency) στο ευρύτερο πρόγραμμα του HΕP (Helicopter Exercise Programme), αφού τις παρακολουθούμε ανελλιπώς εδώ και αρκετά χρόνια. Οι διοργανωτές όμως προσθέτουν συνεχώς νέα στοιχεία, και φέτος στην Πορτογαλία η έμφαση δόθηκε στη διακλαδική συνεργασία.
 

Curiosity, «Εις τον τύπον των ήλων» ζωής στον Άρη!

Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές στις αρχές Ιουλίου, το ρόβερ Curiosity που περιδιαβαίνει την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη στον κρατήρα Gale είχε συμπληρώσει (13-07-2018) 2.108 SOL (Αρειανές Ηλιακές Ημέρες ή 2.166 γήινες), οδεύοντας ακάθεκτο στην έκτη επέτειο της προσεδάφισής του που έγινε στις 6 Αυγούστου 2012. Το όχημα αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα με βλάβες και φθορά, αφού έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 668 SOL (687 γήινες) που προβλεπόταν αρχικά να διαρκέσει η αποστολή του, αλλά μπορεί ήδη να ισχυριστεί ότι έχει επιτύχει -και με το παραπάνω- τους στόχους του: βρήκε τα ίχνη που ίσως επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ζωής στον Άρη, αν και τα αναπάντητα ερωτήματα είναι ακόμη πολλά.
 
 

Ναυτική Εβδομάδα Κιέλου, Θαλάσσιο Πανόραμα Πολεμικών Πλοίων

Παρακολουθώντας τα δρώμενα της επικαιρότητας σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων στον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα, βρεθήκαμε σε μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές εκδηλώσεις στη Γηραιά Ήπειρο, την 136η Ναυτική Εβδομάδα Κιέλου για το θαλάσσιο πανόραμα, που εξελίχθηκε εκεί με πολλές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσίες από τον κόσμο των πολεμικών ναυτικών.
 
 

ΗΠΑ-Ρωσία-ΝΑΤΟ-ΕΕ: Ψυχρός Πόλεμος, όπως παλιά…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εφαρμόζοντας την ίδια διαπραγματευτική τακτική που εφάρμοζε στις επιχειρήσεις του, θεωρεί ότι η προσέγγιση με τη Ρωσία κοστίζει οικονομικά πιο φθηνά στις ΗΠΑ σε σύγκριση με μια νέα ψυχροπολεμική όξυνση. Έτσι, έχοντας στο μυαλό του τη λογική του Ρόναλντ Ρέιγκαν, προσεγγίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος όμως δεν είναι… ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Υπό την ίδια λογική της οικονομικής τακτοποίησης συγχαίρει τον Ταγίπ Ερντογάν σκεπτόμενος το πόσο θα ήθελε να κυβερνά με τον ίδιο αυταρχικό τρόπο. Από την άλλη, στις ΗΠΑ υπάρχει το Κογκρέσο και οι επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου με κρίσιμη πολιτική σημασία για τον ίδιο. Από την πλευρά του το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο παραμένει αμιγώς αμερικανικό, προκαλώντας «αμηχανία» στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Most Popular