Η νέα «Πτήση & Διάστημα» ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

και ΕΔΩ

Αεροπορία Στρατού, ΝΗ90: Μια υπόθεση αβελτηρίας και παραλογισμού

Στο δεύτερο άρθρο της σειράς μας για τους εξοπλισμούς της Αεροπορίας Στρατού, μετά τα Chinook ασχολούμαστε με ακόμη ένα θέμα… διαχρονικής επικαιρότητας, το πρόγραμμα των ΝΗ90. H ιστορία αφορά 18 χρόνια προσπαθειών απόκτησης Μέσων Μεταφορικών Ελικοπτέρων (2000-2017), μια αλληλουχία σχεδιασμού, λήψης αποφάσεων, συμβασιοποίησης και υλοποίησης που συνιστούν τον απόλυτο παραλογισμό και αναδεικνύουν τα εγγενή προβλήματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα.

ΑΜΙ-61ο Stormo, Πετάμε με τους Masters

Πριν από έναν περίπου χρόνο είχαμε επισκεφτεί την αεροπορική βάση Lecce-Galatina για μια πρώτη αναφορά στην έδρα τής αεροπορικής εκπαίδευσης της Ιταλικής Αεροπορίας και το 61ο Stormo, που έχει την ευθύνη του συγκεκριμένου έργου με τα τρία Gruppi που διατηρεί. Στο πρώτο άρθρο μας τότε (Π&Δ Νο 366) είχαμε υποσχεθεί να επανέλθουμε στο θέμα, πετώντας σε μια μοναδική στο είδος της αποστολή με το νέο Leonardo Τ-346A, την ιταλική έκδοση του M-346A Master.

Βελγικό F-16 solo display, Ακροβατώντας με τον «Gizmo»

Στην Ελλάδα μάς έχει μαγέψει στο ετήσιο Athens Flying Week. Ο σμηναγός Tom De Moortel, ή όπως είναι γνωστός, «Gizmo», που πετά φέτος την τελευταία σαιζόν του με την Βελγική Ομάδα Επιδείξεων μας μιλά για την εμπειρία του σε μια ιστορία που ξεκίνησε όταν ο ίδιος πήγαινε μικρός σε αεροπορικές επιδείξεις και είχε όνειρο να γίνει πιλότος.

Mil Mi-8MTV-5-1, «Ιπτάμενα δελφίνια» της Ρωσικής Αεροπορίας

Το Mi-8MTV-5-1 είναι ένα από τα δύο νέα μοντέλα της οικογένειας Mil Mi-8 «Hip» που χρησιμοποιείται ευρέως από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από το 2012. Προϊόν τής (Joint Stock Company) Kazan Helicopters, το μέσο μεταφορικό ελικόπτερο αποτελεί ταυτόχρονα σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς τον κύριο τύπο σε υπηρεσία και με τη ρωσική αεροπορία στρατού, αντικαθιστώντας με ταχείς ρυθμούς τα γερασμένα Mi-8T/Mi-8MT. Στο άρθρο μας, το πρώτο μιας σειράς για τη ρωσική βιομηχανία ελικοπτέρων, αναλύουμε το καθεστώς βιομηχανικής παραγωγής, επιχειρησιακής χρήσης, τα τεχνικά και άλλα χαρακτηριστικά του τύπου μετά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Καζάν.

Mil Mi-38Τ, Το μέλλον της Ρωσικής Αεροπορίας Στρατού

Με καθυστέρηση δύο δεκαετιών η Ρωσική Αεροπορία κάνει για λογαριασμό του Ρωσικού Στρατού ένα μεγάλο βήμα με τη δυνητική εισαγωγή του Mi-38T σε υπηρεσία, όχι μόνο για την αντικατάσταση των παλαιών μοντέλων Mi-8 (και κάποιων Mi-26), αλλά και για να συνεπικουρήσει τον υπάρχοντα στόλο με ένα μέσο-βαρύ ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων. Στη διάρκεια του πρόσφατου International Defense Forum ARMY 2017 στη Μόσχα, στο οποίο η Π&Δ ήταν παρούσα, η JSC Russian Helicopters ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της γραμμής συναρμολόγησης του Mi-38T στα εργοστάσια της JSC Kazan Helicopters, που αφορά τη στρατιωτική έκδοση του εμπορικού Mi-38-2, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για δοκιμές σε προετοιμασία της παραγωγής πλήρους κλίμακας για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ανασκοπούμε το πρόγραμμα του Mi-38T από το 1981.

ARMY 2017 Forum, Επίδειξη ρωσικών όπλων

Η πιο σημαντική έκθεση όπλων και συστημάτων Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Defense Industry Forum ARMY, διοργανώνεται ετησίως στο διάσημο πλέον Patriot Park, στη βάση της Kubinka δυτικά της Μόσχας. Φέτος έλαβε χώρα ανάμεσα στις 22 και 27 Αυγούστου με μια τεράστια συλλογή 18.000 προϊόντων σε όλο το φάσμα της ρωσικής βιομηχανίας, από φορητό-ατομικό οπλισμό μέχρι μαχητικά αεροπλάνα και τη συμμετοχή επισκεπτών από 114 χώρες, 65 επίσημες αντιπροσωπίες, οι 20 από αυτές με τους αντίστοιχους υπουργούς Άμυνας. Η Π&Δ βρέθηκε εκεί και σας μεταφέρει τις εξελίξεις με μια σειρά αναφορών που ξεκινούν από το τρέχον τεύχος.

H ανατολή του ρωσικού «Ωρίωνα», Predator made in Russia

Η υποτονική στα περισσότερα σημεία της φετινή MAKS 2017 είχε τελικά και ορισμένες ενδιαφέρουσες πτυχές. Σε αυτές συγκαταλέγεται αναμφίβολα η πρώτη εμφάνιση του πολυαναμενόμενου ρωσικού UAV/UCAV MALE Orion της Kronshtadt Technologies, μια σχεδίαση που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το MQ-1 Predator ή κάποιες κινεζικές σχεδιάσεις ΜΕΑ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι σχεδιαστικές λύσεις σε μια συγκεκριμένη απαίτηση δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν σημαντικά.

Γαλλική Αεροπορία Στρατού, 5e Regiment dHelicopteres de Combat

To 5ο Σύνταγμα Ελικοπτέρων Μάχης της Αεροπορίας του Γαλλικού Στρατού (Aviation Legere de l’Armee de Terre) δημιουργήθηκε το 1977 στη βάση του Pau, τη μεγαλύτερη εγκατάσταση της ALAT, στη νοτιοδυτική πλευρά της χώρας κοντά στα σύνορα με την Ισπανία και τα Πυρηναία, και στα 40 χρόνια που ακολούθησαν έχει μετάσχει σε όλες τις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το 5e RHC αριθμεί σήμερα 1000 στελέχη και συγκροτείται από δύο τάγματα ελικοπτέρων, ένα τακτικών μεταγωγικών κι ένα αναγνώρισης-μάχης, αποτελώντας τυπικό πλέον δείγμα της σύνθεσης των σχετικών μονάδων.

AWACS Boeing Ε-3 Sentry, Άγρυπνος φρουρός

Το E-3 για περισσότερα από 40 χρόνια μετά την εμφάνισή του παραμένει το σύμβολο του απόλυτου συστήματος εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, αν και τα σημερινά αεροπλάνα που πετούν σε όλο τον πλανήτη -και θα συνεχίσουν για πολλά ακόμη χρόνια- δεν έχουν σχεδόν καμιά σχέση με τους μακρινούς προγόνους τους. Με την ευκαιρία των 30 χρόνων από τη συγκρότηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης AWACS ανασκοπούμε τον παγκόσμιο στόλο των «άγρυπνων φρουρών».

Kowsar 88,Ένα… πραγματικό αεριωθούμενο από το Ιράν

Σε αντίθεση με τα fake μαχητικά που μας έχει συνηθίσει το καθεστώς της Τεχεράνης, το Kowsar 88 είναι ένα… πραγματικό αεριωθούμενο εκπαιδευτικό προκεχωρημένου και προεπιχειρησιακού σταδίου, που έπειτα από μία σχεδόν δεκαετία εξέλιξης έκανε την επίσημη εμφάνισή του στις 15 Απριλίου 2017 αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η πολεμική βιομηχανία του Ιράν συνεχίζει τη δραστηριότητα της… ανακύκλησης ως λύση στα πολυετή εμπάργκο της Δύσης. Ανασκοπούμε το σχετικό πρόγραμμα και την αεροπορική εκπαίδευση στην IRIAF.

USAF vs τυφώνα Harvey

Σχηματίστηκε ως τροπική διαταραχή στις 17 Αυγούστου 2017 στα ανατολικά των μικρών Αντιλλών και αναβαθμίστηκε σε τυφώνα Κατηγορίας 4 στις 27 Αυγούστου λίγο πριν χτυπήσει το Τέξας και κυρίως την περιοχή του Χιούστον, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή. Για την αντιμετώπισή του οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν περισσότερους από 6.000 άνδρες και γυναίκες του ενεργού στρατού μέσω μονάδων Έρευνας-Διάσωσης, Υγειονομικού, Μεταφορών και αεροπορικών δυνάμεων. Το ιστορικό της κινητοποίησηςπαρατίθεται, ενδεικτικό σχετικών επιχειρήσεων αυτού του είδους.

Athens Flying Week 2017, ματιές στο δικό μας airshow

Για 6η χρονιά και 2η συνεχόμενη στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, διοργανώθηκε το διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου το Athens Flying Week 2017. Η φετινή προσπάθεια έδειξε ότι η διοργάνωση μπαίνει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην εποχή της ωριμότητας αλλά και στον χάρτη των διεθνών αεροπορικών airshow, παρουσιάζοντας ένα άρτιο και σχεδόν απροβλημάτιστο πρόγραμμα.

Dassault Falcon 5X, Το μικρομεσαίο που έγινε μεγάλο!

Στις 5 Ιουλίου 2017 το πρωτότυπο Falcon 5X βρέθηκε για πρώτη φορά στον αέρα από τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας στο Merignac κοντά στο Μπορντό, σηματοδοτώντας έναν ακόμη σταθμό στη μακρά παράδοση των Falcon business jet. Το γεγονός όμως είχε μια σημαντική υποσημείωση· το πρόγραμμα βαρύνεται ήδη με καθυστερήσεις που ξεπερνούν τα δυο χρόνια και οδεύουν προς τα τρία, ενώ και η πρώτη του πτήση έγινε με κινητήρες Silvercrest «ενδιάμεσου σταδίου ανάπτυξης». Ήταν ακριβώς η νέα αυτή πρόταση της Safran και τα προβλήματα στην εξελικτική της διαδικασία που έχουν γίνει τροχοπέδη στο πρόγραμμα της Dassault.

Cassini, Το τέλος της περιπέτειας

Ακολουθώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα της μακράς του αποστολής, ο βολιστήρας Cassini συνάντησε για πάντα τον Κρόνο, όταν η NASA οδήγησε το σκάφος πάνω του, μια τελευταία συμβολή στην εξερεύνηση του πλανήτη και του συστήματος που τον περιβάλλει, τερματίζοντας μια περιπέτεια που είχε ξεκινήσει 20 χρόνια (παρά έναν μήνα) νωρίτερα.

Διπλωματία-Γεωπολιτική: Αφγανιστάν-Βόρεια Κορέα: Εξελίξεις στρατηγικού αινίγματος για τις ΗΠΑ

Η καλοκαιρινή αποπομπή του Στιβ Μπάνον, γνωστού κι ως «Νταρθ Βέιντερ», από το επιτελείο λήψης αποφάσεων του Λευκού Οίκου σηματοδότησε κι επίσημα τη «συστημική στροφή» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και την πολιτική ήττα του από το διαπλεκόμενο πολιτικό κατεστημένο στην Ουάσιγκτον. Με την αναβάθμιση του ρόλου των στρατηγών του Πενταγώνου η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν διατηρείται κι ενισχύεται. Η Βόρεια Κορέα εξυπηρετώντας τις επιδιώξεις της εξακολουθεί να προκαλεί καλλιεργώντας ένα ιδιότυπο πλαίσιο διπλωματικής και αμυντικής «ομηρίας» για την Ουάσιγκτον με το βλέμμα στραμμένο στη Σεούλ.
 
 
 

Most Popular