Η νέα «Πτήση & Διάστημα» ΜΑΡΤΙΟΥ 2017!

 

Κυκλοφορεί!

και (εδώ)

Ηλεκτρονικά (εδώ)

Εκσυγχρονισμός F-16, «fake news και η «γυμνή αλήθεια

Ξεδιαλύνουμε το τι πραγματικά συμβαίνει με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Fighting Falcon της ΠΑ αλλά και την «προσπάθεια εισόδου» στον προθάλαμο των F-35. Το να προσπαθήσει κάποιος να ξεδιαλύνει αυτό το τοπίο της παραπληροφόρησης δεν είναι εύκολο, αλλά το καταφέρουμε με όπλο κυρίως το γεγονός ότι οι αναγνώστες της Π&Δ δεν περίμεναν τη 12η ώρα για να ενημερωθούν για το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε εδώ και πολλά χρόνια. Μην το χάσετε για να μην παραμυθιάζεστε!

OH-58D Kiowa Warrior «Ινδιάνοι» με ελληνικά χρώματα

Η πιθανή απόκτηση των 70 Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior από την Αεροπορία Στρατού έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και σκοπός του άρθρου μας δεν είναι να δαιμονοποιήσει ή να εκθειάσει την προμήθεια αλλά να βάλει επιτέλους τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση με μια πλήρη ανάλυση της σκοπιμότητας ένταξης του τύπου σε ελληνική υπηρεσία και της δυνητικής αξιοποίησής τους.

Armee de l’Air -Baltic Air Policing, Οι «Πελαργοί» πέταξαν βόρεια

Η Γαλλική Αεροπορία με Mirage 2000-5F, των «Πελαργών» της EC 01.002 Cigognes υλοποίησε για πέμπτη φορά καθήκοντα επιτήρησης και αστυνόμευσης του εναέριου χώρου των τριών βαλτικών χωρών και… συνάντησε την Luftwaffe με EF2000 από την εσθονική βάση του Αmari. Η ΝΑΤΟϊκή αποστολή του χώρου αυτού της βαλτικής αλλά και οι διαδικασίες «αεροπορικής αστυνόμευσης» έχουν πάντα ενδιαφέρον αλλά στην επίσκεψή μας στην 42 BAP μάθαμε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα από DACT Mirage 2000-5F Vi και Eurofighter.

555FS, Οι «Triple Nickel» στην Σούδα!

H USAFE επέλεξε ακόμη μια φορά να φέρει τους νέους χειριστές της για εκπαίδευση στην Ελλάδα αποστέλλοντας στην 115 Πτέρυγα Μάχης κλιμάκιο της 555ης Μοίρας της δίνοντας τους τη δυνατότητα να επιχειρήσουν σε πλαίσια «εκστρατείας» (expedition) όπως ακριβώς ορίζει και το δόγμα της μονάδας τους. Ήμασταν εκεί για τους παρακολουθήσουμε τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα με τα φτερά Stratotanker της ANG.

KC-135 «Nobody Kicks Ass Without Tanker Gas!»

Αυτό το απόφθεγμα περιγράφει με ακρίβεια τον ρόλο των ιπτάμενων τάνκερ ως πολλαπλασιαστών δύναμης στην εφαρμογή αεροπορικής ισχύος με το KC-135, στα 60 σχεδόν χρόνια του να παραμένει o κυρίαρχος τύπος στον τομέα του. Μια περιήγηση στο στερέωμα των Stratotanker της USAF με έξι πτήσεις και επισκέψεις σε τρεις αεροπορικές βάσεις όπου εδρεύει ο τύπος.

FLOAN, Ελικόπτερα του Ισπανικού Ναυτικού

Η Flotilla de Aeronaves de la Armada εδρεύει -σχεδόν στο σύνολό της- στον Αεροναύσταθμο της Rota (Base Nava-B.N. Rota) που επισκεφθήκαμε πρόσφατα και αναφέρουμε για την ποικιλία ελικοπτέρων στις τέσσεις Μοίρες της με μια μεγάλη ποικιλία ελικοπτέρων από Hughes 500 και AB.212 έως SH-3H και SH-60B/SH-60F. Αναλύουμε επίσης και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού τους για ενίσχυση ή αλλαγή ρόλων.

USS Eisenhower Vs ISIS, Το IKE σε δράση

Όπως είχαμε υποσχεθεί στο άρθρο της επίσκεψής μας στο USS Dwight D. Eisenhower του προηγούμενου τεύχους, επιστρέφουμε στο IKE για μια λεπτομερή ανασκόπηση της δραστηριότητας της Πτέρυγας του πλοίου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Inherent Resolve» αλλά και του Αμερικανικού Ναυτικού στον αγώνα κατά του ISIS.

Schweizer Luftwaffe, Μετέωρο βήμα… στις Άλπεις

Η Αεροπορία της Ελβετίας ήταν πάντα μια ιδιαίτερη περίπτωση αεροπορικής δύναμης· παλαιότερα σε φόντο αυστηρής ουδετερότητας και πιο πρόσφατα σε πλαίσιο αντίθεσης των πολιτών της κεντροευρωπαϊκής χώρας για συνέχιση των εξοπλισμών. Μετά από μια πρόσφατη επίσκεψή μας ανασκοπούμε τις αεροπορικές εξελίξεις στην κεντροευρωπαϊκή χώρα.

Ελβετική Αεροπορία, Οι φύλακες της Σιόν

Η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός είναι μια περίοδος κινητοποίησης για την Ελβετική Αεροπορία και τα Hornet του Flugplatzkommando 14 στο αεροδρόμιο της Σιόν, για τελευταία φορά υπό το παρόν καθεστώς, καθώς η εγκατάσταση περνά πλήρως στην πολιτική αεροπορία.

EDA Black Blade: για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα

Μια ακόμη άσκηση συνεργασίας στο πρόγραμμα HEP (Helicopter Exercise Programme) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) φιλοξενήθηκε για 10η φορά μέσα σε μία δεκαετία από το Βέλγιο εδραιώνοντας την αποφασιστικότητα των χωρών-μελών για ισχυρότερη άμυνα και ασφάλεια στη γηραιά ήπειρο.

Cirrus Vision SF50, Το «Όραμα» των private jet

H 31η Οκτωβρίου 2016 ήταν μια μεγάλη ημέρα για την Cirrus, που κατόρθωσε να πιστοποιήσει το πρώτο μονοκινητήριο ιδιωτικό αεριωθούμενο αεροπλάνο στον κόσμο..

ESARosetta Τέλος αποστολής… αρχή μιας αποκάλυψης

Η αποστολή Rosetta της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος με τον ομώνυμο βολιστήρα που μπήκε σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko και το όχημα Philae που προσεδαφίστηκε πάνω του υπήρξε πραγματικά ιστορική με πολλές πρωτιές, πακτωλό στοιχείων και πολλές πληροφορίες για την απαρχή του ηλιακού μας συστήματος. Η αποστολή τερματίστηκε το πρωί της 30ης Σεπτεμβρίου 2016, όταν το κέντρο ελέγχου έβαλε τον βολιστήρα σε πορεία σύγκρουσης με τον κομήτη, μια τελευταία συμβολή του στην επιστημονική έρευνα. Οι αποκαλύψεις όμως θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια στο μέλλον.

ΑΒ Νέας Αγχιάλου, Πολεμώντας τη λήθη στην 111ΠΜ

Στο πλαίσιο της σειράς των άρθρων μας «Πολεμώντας τη λήθη» σειρά έχει η Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου. Στους χώρους της ο ερευνητής των εκτός ενεργείας αεροσκαφών της ΠΑ μπορεί να τα συναντήσει σχεδόν σε κάθε ρόλο που αυτά μπορούν να «αναλάβουν»! Καθένα από τα είκοσι παλαίμαχα αεροπλάνα στην έδρα τής 111 Πτέρυγας Μάχης έχει διαφορετική χρήση: τιμητική φρουρά στο Μνημείο Πεσόντων, μουσειακό έκθεμα, φύλακας πύλης ή των Μοιρών της, «δόλωμα» παραπλάνησης, βοήθημα ασκήσεων πυρόσβεσης ή εκπαίδευσης στην ταχεία αποκατάσταση ζημιών μάχης (ΤΑΖΜΑ) κ.ά.

Διπλωματία-Γεωπολιτική

Με αφορμή το προεκλογικό σύνθημα «Make America Great Again» δεν είναι λίγοι στις ΗΠΑ αυτοί που επισημαίνουν «ομοιότητες» μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ωστόσο, οι πολιτικές επιλογές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης δρομολογούνται από τα σημερινά μέτωπα των οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων με γεωπολιτικές προεκτάσεις που διαφέρουν σημαντικά από αυτές της προεδρίας Ρέιγκαν. Παραδοσιακοί «μύθοι» γύρω από την παγκοσμιοποίηση και τα ανοιχτά σύνορα καταρρίπτονται από την αλήθεια των αριθμών και των στατιστικών δεδομένων. Διαπιστώνεται επίσης μια τάση επιστροφής στις διμερείς διαπραγματεύσεις έναντι του μοντέλου των ομαδικών διεθνών διαπραγματεύσεων που είχε επικρατήσει κατά την προηγούμενη δεκαετία…
 
 
 
 

Most Popular