Φανταστείτε το σαν να πληκτρολογείτε τους κωδικούς του συστήματος συναγερμού ενός σπιτιού. Μόνο που αυτοί οι κωδικοί ξεκλειδώνουν τις Πύλες της Κολάσεως: το σύστημα PAL (Permissive Action Link) σχεδιάσθηκε για να καθιστά ένα πυρηνικό όπλο ενεργό για αποστολή strike αλλά και να αποτρέπει την όπλιση ή έκρηξη του όπλου μέχρι το αυστηρότατα διαβαθμισμένο προσωπικό να εισαγάγει τον προκαθορισμένο κωδικό ή συνδυασμό κωδικών σε αυτό.
Με την εισαγωγή των χαρακτηριστικών κωδικών στο ειδικό control box, απελευθερωνόταν ο μηχανισμός όπλισης του όπλου. Αυτό γινόταν μόνο αφού το Ειδικό Όπλο είχε φορτωθεί στο αεροσκάφος και εφόσον είχε ήδη δοθεί εντολή για πυρηνικό πλήγμα.
Αρχικά τα συστήματα PAL δεν ήταν τίποτα περισσότερο από «κλειδαριές» συνδυασμού αριθμών στα συστήματα ελέγχου και πυροδότησης των όπλων που εμπόδιζαν την ενεργοποίηση ή την αφαίρεση των ασφαλειών του από κάποιον τρελό ή εγκληματικά ηλίθιο ώστε να «σκαλίζει» από περιέργεια μια πυρηνική βόμβα. Αργότερα υιοθετήθηκαν συνδυασμοί τεσσάρων ψηφίων ώστε ο κωδικός πρόσβασης να μοιράζεται μεταξύ δύο ατόμων και ο καθένας να γνωρίζει μόνο τον μισό.
Τα σύγχρονα PAL διαθέτουν κρυπτογραφημένες παραμέτρους βολής οι οποίες θα πρέπει να αποκρυπτογραφηθούν προκειμένου να εκραγεί η πυρηνική κεφαλή. Εάν επιχειρηθεί παραβίαση των διαδικασιών ασφαλείας, υπάρχει πρόβλεψη για «άστοχη έκρηξη» του όπλου χωρίς να προκληθεί πυρηνική έκρηξη. Ούτως ή άλλως η φόρτωση πυρηνικών όπλων σε στρατηγικό βομβαρδιστικό ή αεροσκάφος strike είναι μια διαδικασία απίστευτα αυστηρών κανόνων. Τα «κουτιά» αυτά την κάνουν θεωρητικώς ασφαλέστερη.
Η κατάργηση πρόσφατα των πυρηνικών βομβών τύπου Β61-7 και Β83-1 από το οπλοστάσιο των B-52H λόγω μειωμένης επιβιωσιμότητας των αεροσκαφών κατά την εκτέλεση μιας κλασσικής αποστολής βομβαρδισμού σε ένα σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, πέραν της όποιας σημειολογίας της πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα. Η USAF διατηρεί τις νεότερες εκδόσεις της βόμβας Β61 τόσο για τα «αόρατα» B-2A Spirit και Β-21 Raider όσο και για τον εξοπλισμό τακτικών μαχητικών (F-16, F-15 και αργότερα F-35) πιστοποιημένων για πυρηνική κρούση.
Η τελευταία έκδοση Β61 Mod 12 έχει χαρακτηριστεί ως το πιο επικίνδυνο όπλο που έχουν αναπτύξει οι Αμερικανοί καθώς λέγεται ότι είναι τόσο ακριβές που μπορεί να βάλει τον Πρόεδρο στον πειρασμό να… το χρησιμοποιήσει! Η ισχύς είναι ρυθμιζόμενη παρέχοντας τέσσερεις επιλογές (0.3, 5, 10 και 50 κιλοτόννων) και δύναται να πυροδοτηθεί 31 δευτερόλεπτα μετά την άφεση από το αεροσκάφος φορέα (laydown mode) με την πτώση να επιβραδύνεται από αλεξίπτωτο nylon/Kevlar διαμέτρου 7,3 μέτρων.
Η απόκλιση από τον στόχο είναι μόλις 30 μ. ενώ η συλλογή TSA (Tail Sub-Assembly) της Boeing στο ουραίο τμήμα του όπλου χαρίζει καθοδήγηση ακριβείας επιπέδου JDAM. Η δε δυνατότητα διείσδυσης (nuclear earth penetrator) για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της έκρηξης της κεφαλής προσδίδει στις εν λόγω βόμβες διττό χαρακτήρα τακτικού/στρατηγικού πυρηνικού.
To αναθεωρηθέν από τον Πρόεδρο Τραμπ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πυρηνικών της κυβέρνησης Ομπάμα εκτιμάται ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια έως ότου ολοκληρωθεί το 2046. Βάσει έκθεσης προϋπολογισμού του Κογκρέσου, 772 δισ. δολάρια θα διατεθούν για λειτουργία, υποστήριξη και αναβάθμιση των στρατηγικών πυρηνικών μέσων/όπλων και περισσότερα από 400 δις. δολάρια θα δαπανηθούν για τον εκσυγχρονισμό τους.
Αλέξανδρος Θεολόγου