Οι “αμφιλεγόμενες” φωτογραφίες του ρωσικού διαστημοπλοίου Phobos 2

Το πρόγραμμα Phobos 2 ήταν μια μη επανδρωμένη Σοβιετική αποστολή που αποτελούταν  από 2 οχήματα με σκοπό να μελετηθεί ο πλανήτης Άρης και οι 2 δορυφόροι του Φόβος και Δείμος. Το πρώτο όχημα εκτοξεύτηκε στις 7 Ιουλίου 1988 και το δεύτερο στις 12 Ιουλίου 1988.

Η επαφή με το Phobos 1 χάθηκε ύστερα από άγνωστη βλάβη και ενώ ήταν καθ’ οδόν για το κόκκινο πλανήτη. Το Phobos 2 έφτασε στο προορισμό του και τέθηκε σε τροχιά γύρω από το πλανήτη. Μετέφερε 2 μικρότερες συσκευές, ένα ρόβερ και μία σταθερή πλατφόρμα, που επρόκειτο να προσγειωθούν για να μελετήσουν το Φόβο. Λίγο πριν την ανάπτυξη των οχημάτων και λόγω βλάβης στον υπολογιστή ή τη κεραία, χάθηκε η επικοινωνία με το Phobos 2.

Πριν χαθεί η επικοινωνία το όχημα πρόλαβε να στείλει πίσω στη γη δεκάδες φωτογραφίες από την επιφάνεια του Άρη και 37 φωτογραφίες από την επιφάνεια του Φόβου. Σε μια από τις φωτογραφίες του Άρη φαίνεται καθαρά μια σκια ελλειπτικού σχήματος που υπολογίστηκε να έχει μήκος 20 με 25 χλμ. Επειδή διακρίνεται το έδαφος κάτω από τη σκιά πιστεύεται πως ότι τη προκάλεσε βρισκόταν σε υψηλότερη τροχιά απ ότι το Phobos 2. Η εικόνα μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση και όπως ήταν αναμενόμενο οι υποστηρικτές των UFO θεώρησαν πως η φωτογραφία είναι απόδειξη της ύπαρξης εξωγήινων. Οι πιο »προσγειωμένοι» υποστήριξαν ότι πρόκειται είτε για τη σκιά του δορυφόρου Φόβου ή για κάποια βλάβη της κάμερας λήψης.

Όμως η ιστορία δε τελειώνει εδώ. Το 1991 σε ένα συνέδριο οπαδών των UFO μίλησε η Ρωσίδα πρώην κοσμοναύτης Marina Popovich και παρουσίασε για πρώτη φορά δημόσια τη τελευταία φωτογραφία που τράβηξε το Phobos 2 πριν χαθεί η επικοινωνία. Η φωτογραφία απεικονίζει το Φόβο και στο κάτω μέρος της ένα κυλινδρικό αντικείμενο που υπολογίζεται πως έχει μήκος 20 χλμ. και διάμετρο 1,5 χλμ. Ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για εξωγήινο σκάφος και πως ήταν υπεύθυνο για τις βλάβες στα Phobos 1 & 2.

 

Οι εν λόγω φωτογραφίες αποτελούν για τους ουφολόγους αδιάσειστη απόδειξη ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Από την άλλη όμως είναι απίθανο να κυκλοφορούν διαστημόπλοια γιγαντιαίων διαστάσεων στη διαστημική μας γειτονιά και να μην τα έχουν εντοπίσει τα πανίσχυρα τηλεσκόπια που διαθέτουν οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι.

Η αλήθεια πίσω από τις αμφιλεγόμενες φωτογραφίες είναι λιγότερο εντυπωσιακή από τη θεωρία συνωμοσίας. Εδώ θα βρείτε όλες τις εικόνες που τραβήχτηκαν από το Phobos 2 σε υψηλή ανάλυση. Παρατηρήστε την εικόνα και το GIF που ακολουθούν:

Αμέσως γίνετε εμφανές πως το κυλινδρικό «διαστημόπλοιο» είναι «πιξελοποιημένο» «φάντασμα» της εικόνας και όχι πραγματικό αντικείμενο που οφείλεται στον ελαττωματικό αισθητήρα εικόνας. Με το σκεπτικό των «ουφολόγων» και η οριζόντια γραμμή θα έπρεπε να θεωρηθεί ως εξωγήινο διαστημόπλοιο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να ισχύει.

Όσον αφορά τη περίφημη κυλινδρική σκιά, όσο παράξενο και αν φαίνεται, πρόκειται για τη σκιά του δορυφόρου Φόβου. Σχετικές εικόνες έχει δημοσιεύσει και η ESA από την αποστολή Mars Express όπως η παρακάτω:

Εξάλλου, ο Φόβος δεν είναι σφαιρικός αλλά «πατατόσχημος»

Οι κατά τα άλλα εντυπωσιακές εικόνες της αποστολής Phobos 2, δεν αποκάλυψαν την αποκάλυψη εξωγήινων διαστημοπλοίων. Η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας ωστόσο επιβιώνει έως τις μέρες μας.

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 9/10/2017

Most Popular