Απεβίωσε ο τελευταίος εκ των Doolittle Raiders

Ο τελευταίος εκ των Doolittle Raiders, Αντισμήναρχος Richard E. “Dick” Cole, απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών. Ο Tom Cassey, πρόεδρος του συνδέσμου “Doolittle Tokyo Raiders” επιβεβαίωσε ότι ο Cole απεβίωσε την περασμένη Τρίτη στο San Antonio του Τέξας. Δίπλα του βρισκόταν η κόρη του και ο γιος του. Ο Cole θα ταφεί στο εθνικό κοιμητήριο των ΗΠΑ Arlington.
Ο Cole υπηρέτησε σαν συγκυβερνήτης του (τότε) αντισυνταγματάρχη Jimmy Doolittle που βρισκόταν στο πρώτο B-25 του θρυλικού σχηματισμού που βομβάρδισε για πρώτη φορά το Τόκιο, το Σάββατο 18 Απριλίου του 1942.
Ο Cole γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Dayton του Οχάιο. Η επιθυμία του να γίνει χειριστής αεροσκαφών και μεγάλωσε παρακολουθώντας αεροσκάφη να πετούν από την κοντινή αεροπορική βάση McCook Filed. Εντάχθηκε στην Αεροπορία το 1940 λέγοντας πώς πρόκειται για “Μια καλή δουλειά”, ιδιαιτέρως μάλιστα κατά την διάρκεια της μεγάλης αμερικανικής ύφεσης. Μέτα την βασική εκπαίδευση μετατέθηκε στην 17η Ομάδα Βομβαρδισμού στο Pendleton του Όρεγκον. Από εκεί μετατέθηκε ξανά στην Columbia της Νότιας Καρολίνας στις αρχές Φεβρουαρίου του 1942 όπου και έγινε εθελοντής για την επιδρομή  του Doolittle. Μέτα την επιλογή του, αυτός και οι υπόλοιποι Raiders εκπαιδεύτηκαν με μυστικότητα στην βάση Eglin της Φλοριντα.

Ο Cole κατέληξε να είναι συγκυβερνήτης του Jimmy Doolittle μάλλον από τύχη. Ο πιλότος του αεροσκάφους του οποίου ήταν αρχικά συγκυβερνήτης  αρρώστησε, ομως το ίδιο ακριβως συνέβη και με τον συγκυβερνήτη του Doolittle. Ετσι ο Cole τον υποκατέστησε στο πιλοτήριο του B-25.
Ο Cole υπήρξε μια εξαιρετικά αγαπητή φιγούρα στην σημερινή Αμερικανική αεροπορία. ‘Άλλωστε ήταν αυτός που το 2016 ανακοίνωσε ότι το επίσημο όνομα του νέου βομβαρδιστικού B-21 θα είναι το “Raider” προς τιμή των 80 αεροπόρων που συμμετείχαν στην επιχείρηση του Jimmy Doollittle. Επίσης η 310η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων έχει ονομάσει κτιριακό συγκρότημα προς τιμήν του.

Most Popular