Ρωσικό πολεμικό με 200 τόννους χρυσού αξίας 112 δις. ευρώ ανοικτά της Ν. Κορέας;


Το ναυάγιο του ρωσικού θωρακισμένου καταδρομικού «Ντμίτρι Ντάνσκοϊ» που είχε βυθιστεί το 1905 μετά την ολέθρια για τους Ρώσους ναυμαχία με τον ιαπωνικό Στόλο στην Τσουσίμα, εντοπίσθηκε από τον νοτιοκορεατικό όμιλο Shinil Group στην Θάλασσα της Ιαπωνίας σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου ανοικτά της νοτιοκορεατικής νήσου Ulleung-do. Το συγκεκριμένο πολεμικό του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στόλου της Βαλτικής είχε αναπτυχθεί στον Ειρηνικό για επιχειρήσεις κατά τον ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο (1904-1905) και φέρεται να μετέφερε χρυσές ράβδους και νομίσματα σημερινής αξίας 112 δις. ευρώ –δύο φορές το κόστος των ρωσικών αμυντικών δαπανών (52,6 δισ. ευρώ) για το 2017.

Πρόσφατα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ιστορικές πηγές που αναφέρουν ότι στο πλοίο είχε συγκεντρωθεί ο χρυσός ολόκληρου του ρωσικού στολίσκου για δαπάνες ελλιμενισμού και τους μισθούς αξιωματικών και ναυτών καθώς τα αποθεματικά άλλων πολεμικών που είχαν υποστεί ζημιές στην ναυμαχία είχαν μεταφορτωθεί στο «Ντμίτρι Ντάνσκοϊ» για ασφάλεια. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 5.500 κιβώτια γεμάτα ράβδους και χρυσά νομίσματα, συνολικού βάρους 200 τόνων. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως 200 τόνοι χρυσού δεν αξίζουν $130 δισ., αλλά περίπου 8. Ακόμη και έτσι όμως, οι ισχυρισμοί για τον αμύθητο θησαυρό μένει να επιβεβαιωθούν.

Τα δύο βαθυσκάφη DeepWorker της καναδικής εταιρίας Nuytco Research Ltd εντόπισαν την πρύμνη του τσαρικού καταδρομικού σε βάθος 380 μ ενώ η πλώρη βρέθηκε βαθύτερα, στα 430 μ. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές από πυρά, η πρύμνη είναι σχεδόν διαλυμένη, το ίδιο και τα κατάρτια, αλλά το κατάστρωμα και τα πλευρά του σκάφους είναι καλά διατηρημένα.
Χρησιμοποιώντας λέιζερ και βίντεο υψηλής ευκρίνειας η καναδική εταιρία θα σχεδιάσει τώρα το διάγραμμα του ναυαγίου. Σύμφωνα με τον νοτιοκορεατικό όμιλο που έψαχνε επί χρόνια για το χρυσοφόρο ναυάγιο, εκτός από την άγκυρα και πυροβόλα τυλιγμένα στην σκουριά και τους θαλάσσιους οργανισμούς μετά από 113 χρόνια στον βυθό «εντοπίσθηκαν πράγματα που μοιάζουν με κιβώτια θησαυρού αλλά δεν τα ανοίξαμε ακόμη». Η ανέλκυση θα γίνει «εν ευθέτω χρόνο», τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, σε συνεργασία με εταιρίες από την Κίνα, τον Καναδά και την Βρετανία.

Ο όμιλος Shinil έχει δεσμευθεί να επενδύσει το 10% της αξίας του φορτίου του ρωσικού πολεμικού σε προγράμματα υποδομής το Ulleng-do, δημοφιλή τουριστικό προορισμό των Νοτιοκορεατών. Επίσης ενδεχομένως να δημιουργήσει κι ένα μουσείο με θέμα την ανακάλυψη του «Ντμίτρι Ντάνσκοϊ» το οποίο θα περιλαμβάνει μια έκθεση για τον κυβερνήτη του, Πλοίαρχο Πρώτης Τάξεως Ιβάν Λέμπεντεφ, ο οποίος πέθανε λίγες μέρες μετά την Ναυμαχία της Τσουσίμα.

Θεωρητικώς χρήματα θα λάβει και η Ρωσία καθώς είναι ο νόμιμος κάτοχος του πλοίου και συνέβαλλε στην έρευνα για τον εντοπισμό του ναυαγίου. Η ρωσική πλευρά δηλώνει ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν σε κοινά ρωσο-νοτιοκορεατικά προγράμματα όπως την σιδηροδρομική σύνδεση της Ρωσίας με την Ν. Κορέα. Ωστόσο σύμφωνα με ρωσικές πηγές το θέμα δεν είναι ξεκάθαρο καθώς το γεγονός ότι το ναυάγιο βρέθηκε σε χωρικά ύδατα άλλου κράτους ίσως περιπλέξει νομικά την κατάσταση.

Ναυπηγηθέν στην Αγία Πετρούπολη το 1883, το 5.800 τόννων καταδρομικό κινείτο με συνδυασμό ιστίων και ατμομηχανής τροφοδοτούμενης με άνθρακα. Ήταν οπλισμένο με τέσσερα βαριά πυροβόλα των 8 ιντσών, 14 των 6 ιντσών και διέθετε τέσσερις τορπιλλοσωλήνες. Παρόλο που γλύτωσε από την ναυμαχία με τον ιαπωνικό Στόλο στην Τσουσίμα, το «Ντμίτρι Ντάνσκοϊ» καταδιώχθηκε και αναχαιτίσθηκε από ιαπωνικά πολεμικά καθώς επέστρεφε στο λιμάνι του Βλαντιβαστόκ.
Από τον κανονιοβολισμό των Ιαπώνων, 60 από τους 591 άνδρες του πληρώματος έχασαν την ζωή τους και 120 τραυματίσθηκαν. Ο Πλοίαρχος Ιβάν Λέμπεντεφ έριξε άγκυρα και διέταξε το πλήρωμα να βγει στο Ulleung-do. Το επόμενο πρωί, 29 Μαΐου 1905, το καταδρομικό αυτοβυθίσθηκε προκειμένου να μην πέσει ο χρυσός στα αμπάρια του σε εχθρικά χέρια και το πλήρωμά του αιχμαλωτίσθηκε. Όμως οι φήμες για το θρυλικό φορτίο του έμειναν ζωντανές για έναν και πλέον αιώνα.

Σήμερα το όνομα «Дмитрий Донской» φέρει το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων TK-208 κλάσης Akula (Project 941) γνωστό στο ΝΑΤΟ με την κωδική ονομασία «Typhoon». Έχει μήκος 175 μέτρα, πλήρωμα 120 ανδρών, διαθέτει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες ΟΚ-650 και τον κύριο οπλισμό του αποτελούν 20 διηπειρωτικοί πύραυλοι SLBM στερεών προωθητικών RSM-56 Bулава («Μπουλαβά», Ρόπαλο) ή SS-NX-30/SS-N-32 κατά το ΝΑΤΟ. Μετά την απόσυρση και την διάλυση των υπόλοιπων στρατηγικών υποβρυχίων της κλάσης του, το «Ντμίτρι Ντάνσκοϊ» είναι το μεγαλύτερο υποβρύχιο του κόσμου σε υπηρεσία.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 
 

Most Popular