Η Ρωσία αποκαλύπτει φωτογραφίες σχεδίου αγνώστου παλαιότερου μαχητικού 5ης γενιάς

Το σχεδιαστικό γραφείο Sukhoi, πλέον μέρος της ρωσικής United Aircraft Corporation, αποκάλυψε φωτογραφίες από ένα παλιότερο σχέδιο μαχητικού αεροσκάφους “5ης γενιάς” με εμπροσθοκλινείς πτέρυγες που ακυρώθηκε με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Sukhoi ανέπτυξε το μαχητικό εναέριας κυριαρχίας Su-27 Flanker που κατόρθωσε και μπήκε σε υπηρεσία με τη Σοβιετική Αεροπορία το 1991 και σχεδιάστηκε για να ξεπερνά σε επιδόσεις το αντίστοιχο αεροσκάφος της Αμερικανικής Αεροπορίας, το F-15 Eagle. Η Sukhoi είχε ξεκινήσει την ανάπτυξη νέων σχεδίων πιο προηγμένων αεροσκαφών βασισμένων στο σχέδιο του Flanker, με τα σχέδια αυτά να υλοποιούνται στη μορφή των Su-30, Su-33, Su-34, Su-35 και Su-37.

Το πειραματικό σχέδιο που εμφανίστηκε ως ανταγωνιστής του F-22 για ένα σοβιετικό μαχητικό 5ης γενιάς, C-22 (S-22) (πηγή: Σχεδιαστικό Γραφείο Sukhoi)

Ενώ όμως το Su-27 σχεδιάστηκε για να αντιπαρατεθεί στο F-15, ένα άλλο νέας τεχνολογίας αεροσκάφος, με νέα ηλεκτρονικά, αισθητήρες, προηγμένους κινητήρες και σχεδίαση απόκρυψης από τα ραντάρ άρχισε να αναπτύσσεται στη δεκαετία του ’80 για να αντιμετωπίσει το “Πρόγραμμα Προηγμένου Τακτικού Αεροσκάφους” της USAF που θα εξελισσόταν στο F-22.
Το νέο αυτό σχέδιο της Sukhoi παρουσίαζε επίπεδες εισαγωγές αέρα για τους κινητήρες, όπως το F-22, και ένα μοναδικό σχέδιο εμπροσθοκλινών πτερύγων. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η πολιτική ανωμαλία και η σφοδρή Κρίση στην οικονομία ανέτρεψαν τα εξοπλιστικά σχέδια και οδήγησαν το πρόγραμμα σε μαρασμό και ακύρωση.

Ας σημειωθεί, πως η ανταγωνιστική (κατά κάποιον τρόπο… δεν υπάρχουν ανταγωνισμοί στον Σοσιαλισμό!) Mikoyan πρόλαβε να παρουσιάσει και να προωθήσει το σχέδιο μαχητικού ης γενιάς MiG-1.44 που κατόρθωσε μάλιστα να εκτελέσει και πτητικές δοκιμές, πριν το 1991.
Η Sukhoi θα κατασκευάσει το πρωτότυπο ενός αεροσκάφους με εμπροσθοκλινείς πτέρυγες και άτρακτο και στοιχεία από το Su-27, στη μορφή του Su-47 επιβεβαιώνοντας πως αεροσκάφη με τέτοια διαμόρφωση ήταν πραγματοποιήσιμα και αξιοποιήσιμα αλλά… 1991!
Flat εξαγωγή κινητήρα κατευθυνόμενης ώσης σε δοκιμές σε Su-27. Η Ρωσία πραγματοποίησε πολλά πειράματα που μετέδωσαν στοιχεία και αποκόμισαν γνώση για τα μελλοντικά σχέδια μαχητικών

Η νέα Ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα επενέδυε στο εξής σε εξελικτικά σχέδια της σειράς Su-27 Flanker με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και ικανότητες ενώ η Sukhoi θα ανέπτυσσε ένα εξολοκληρου νέο σχέδιο, το προηγμένο Su-57. Το τελευταίο έκανε χρήση πολλών χαρακτηριστικών και στοιχείων του S-22 και του Su-47.
Πηγές: https://fighterjetsworld.com/air/russia-unveils-images-of-previously-cancelled-fifth-generation-fighter-program/19657/
https://bmpd.livejournal.com/3875547.html

Most Popular