Πριν από 25 χρόνια και εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, έλαβε χώρα μια τεραστίων διαστάσεων κοσμική σύγκρουση που βοήθησε στην εξάπλωση του διαδικτύου που εκείνη την εποχή βρισκόταν στα σπάργανά του.
Σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό ιστορικό Dagomar Degroot του Georgetown University που μελετά την επίδραση κοσμικών γεγονότων στην εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας, η συντριβή του κομήτη Shoemaker-Levy 9 στο πλανήτη Δια το 1994, ήταν το πρώτο κοσμικό περιστατικό αυτού του είδους που είχε προβλεφθεί πριν συμβεί και ήταν ένα μεγάλο πολιτισμικό, πολιτικό και περιβαλλοντικό γεγονός.
Ο Shoemaker-Levy 9 πέρασε το 1992 πολύ κοντά από το Δία με αποτέλεσμα να διασπαστεί σε πολλά κομμάτια από τις δυνάμεις της βαρύτητας που επέδρασαν πάνω του. Οι αστρονόμοι μπόρεσαν να προβλέψουν πως δυο χρόνια αργότερα, τα κομμάτια του κομήτη θα συγκρουόταν με το Δία σε μια διαδικασία που κράτησε μια εβδομάδα.
Ωστόσο η ακριβής μέρα και ώρα του γεγονότος δεν ήταν δυνατό να υπολογιστεί με απόλυτη ακρίβεια. Για πρώτη φορά, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι στράφηκαν στο διαδίκτυο για να ελέγχουν τις ενημερώσεις που κυκλοφορούσαν σε πραγματικό χρόνο. Το 1994, το διαδίκτυο μετρούσε μόλις 5 χρόνια ζωής και φιλοξενούσε μόλις 2.700 ιστοσελίδες.
Η τότε μικρή κοινότητα του διαδικτύου δημιούργησε το πρώτο ίσως viral γεγονός. Ο Degroot διαπίστωσε πως σχεδόν όλοι όσοι χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο εκείνη την εποχή, έψαξαν για να μάθουν λεπτομέρειες για το χρόνο που θα λάμβανε χώρα το γεγονός της πρόσκρουσης του Shoemaker-Levy 9 στο Δία.
“Ήταν το πρώτο γεγονός που έγινε viral” είπε στο Space.com ο Degroot. “Αυτό ανέβασε ιδιαίτερα το προφίλ του διαδικτύου, και όχι μόνο για τη μικρή ονλάιν μειονότητα, αλλά καλύφθηκε εκτενώς και από την οφλάιν πλειοψηφία… ‘έπαιξε’ παντού.” Η τηλεόραση και οι εφημερίδες παρουσίασαν εκτενώς εκείνη την εποχή τη δραστηριότητα που παρατηρήθηκε στο διαδίκτυο, βοηθώντας το να γίνει ευρύτερα γνωστό.
Το φαινόμενο συνεχίστηκε και μετά τη πρόσκρουση του κομήτη στο Δία, με πολλούς ανθρώπους να δημιουργούν ερασιτεχνικές ιστοσελίδες για τον Shoemaker-Levy 9 και να ανταλλάσσουν απόψεις και ειδήσεις. Από εκείνη την εποχή και ύστερα, η NASA σταμάτησε να στέλνει έντυπα δελτία τύπου στα ΜΜΕ και άρχισε να χρησιμοποιεί ονλάιν ανακοινώσεις που ήταν προσβάσιμες απ’ όλους.
Ο Degroot επισημαίνει πως ο Shoemaker-Levy 9 δεν μπορεί από μόνος του να πιστωθεί τη ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια. “Δεν λέω πως όλα μπορούν να αποδοθούν στον Shoemaker-Levy 9. Έδειξε ωστόσο πως το διαδίκτυο είναι ένα βιώσιμο εργαλείο για τη διασύνδεση εκατομμυρίων ανθρώπων με τη δουλειά που κάνουν οι επιστήμονες.”
Πρώτη δημοσίευση 12/7/2019