Κομψές πέννες που υπέγραφαν συμβόλαια θανάτου, αθώα αντικείμενα με εσωτερική θήκη για δηλητήριο, μπρούτζινα κουμπιά… «διπλού ρόλου» και καρφίτσες πέτου ικανές να στείλουν στον άλλο κόσμο έναν ανυποψίαστο φρουρό, ήταν μερικά από τα μυστικά όπλα των κατασκόπων της βρετανικής SOE που έδιναν τον δικό τους απόρρητο πόλεμο στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ευρώπη.
Ορισμένα ήταν τόσο ευφυώς απλά που θα τα ζήλευε και ο «Q» του Τζέιμς Μποντ. Μόνο που αυτά δεν ήταν για εφφέ. Μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθούν από τους Ναζί ήταν το μόνο που χώριζε τους πράκτορες των Συμμάχων από τα βασανιστήρια –και τον θάνατο. Καθένα έχει και μια ιστορία να διηγηθεί. Όμως ελάχιστες τέτοιες ιστορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. «Αυστηρώς διαβαθμισμένες πληροφορίες» βλέπετε.
Ωστόσο αν μπορούσαν να μιλήσουν και τι δεν θα έλεγαν. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν κερδήθηκε μόνο στα πεδία των μαχών αλλά και στις Πληροφορίες. Ιδίως εκεί. Κατά την διάρκεια του πολέμου η SOE (Special Operations Executive) είχε άμεσα ή ήλεγχε 13.000 και πλέον άτομα, 3.200 εξ αυτών γυναίκες. Κι όμως, ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξη της Υπηρεσίας. Ο λόγος ήταν απλός: όσο λιγότεροι ήξεραν, τόσο το καλύτερο. Μια απερίσκεπτη κουβέντα στοίχιζε ανθρώπινες ζωές.
Ο σπέσιαλ εξοπλισμός κατασκευαζόταν από την ΜΙ9, μια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολέμου της Βρετανίας την περίοδο 1939-1945, και χορηγείτο στους πράκτορες που θα έπεφταν με αλεξίπτωτο ή θα έφθαναν με μικρά αεροσκάφη Lysander στην Ευρώπη για κατασκοπεία, αναγνώριση και σαμποτάζ κατά των δυνάμεων του Άξονα. Το ετερόκλητο αυτό οπλοστάσιο ήταν μια ασφάλεια ζωής σε περίπτωση απροόπτου.
«Φανταστείτε έναν πράκτορα της SOE στριμωγμένο από έναν Γερμανό. Ο μόνος τρόπος για να γλυτώσει ήταν μια αστραπιαία επίθεση με κάποιο από αυτά τα όπλα» λέει ο Μάθιου Τρέντγουϊν του οίκου δημοπρασιών C&T Auctioneers στο Κεντ. Και μόνο που τα είχαν πάνω τους ήταν απίστευτα επικίνδυνο. Αν τα έβρισκαν οι Γερμανοί κατά την διάρκεια ελέγχου, αρκούσε για να εκτελεστούν με συνοπτικές διαδικασίες. Έπειτα από κάθε αποστολή οι πράκτορες τα ξεφορτώνονταν, γι’ αυτό και είναι τόσο σπάνια.
Μετά τον πόλεμο, το οπλοστάσιο των κατασκόπων ξεχάστηκε σε κάποια αποθήκη υλικού. Σήμερα μερικά από τα όπλα αυτά μπορούν να αποφέρουν εκατοντάδες λίρες σε δημοπρασίες: πέρυσι η πέννα-στιλέτο ξεκίνησε από τις 500 λίρες, το πολυεργαλείο διαφυγής άρχισε να δέχεται προσφορές από τις 1.000 λίρες, το «αθώο» κλειδί από 200 λίρες ενώ η φονική καρφίτσα πέτου είχε τιμή εκκίνησης τις 100 λίρες.
Οι μυστικοί πράκτορες της SOE, άνδρες και γυναίκες, εκτέλεσαν ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες αποστολές του πολέμου αλλά το πιθανότερο είναι οι ηρωικές τους πράξεις να μείνουν κρυφές σε αρχεία με υψηλό βαθμό απορρήτου για πολλά χρόνια ακόμη. Μπορεί προς το παρόν οι ιστορίες τους παραμένουν ανείπωτες, όμως η πέννα-στιλέτο ή η κρυφή θήκη για το δηλητήριο γνωρίζουν…
(Κύρια εικόνα: Lysander SD του Roy Cross)
Αλέξανδρος Θεολόγου