Πυρηνοκίνητο δεξαμενόπλοιο… υποβρύχιο – Μία εικόνα από το παρελθόν

Πριν τέσσερις δεκαετίες, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου είχαν εξεταστεί διάφορα εξωτικά σχέδια, ορισμένα από αυτά φαραωνικών διαστάσεων. Ένα από αυτά ήταν και το πετρελαιοφόρο υποβρύχιο που θα κινούταν με πυρηνική ενέργεια.
Η αυθόρμητη λέξη που έρχεται στο νου στο άκουσμα αυτής της πρότασης είναι «Μα γιατί;». Εντάξει, αυτό είναι δυο λέξεις αλλά τέλος πάντων υπήρχε λόγος που στήριζε αυτήν την πρόταση, κι είχε να κάνει συγκεκριμένα με την μεταφορά πετρελαίου από τις πετρελαιοπηγές της Αλάσκας στα διυλιστήρια τόσο στην Ανατολική Ακτή όσο και στον Κόλπο του Μεξικού.

Έτσι λοιπόν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για ένα πυρηνικό υποβρύχιο “supertanker”, το οποίο θα ήταν δεκαπλάσιου εκτοπίσματος από τα μεγαλύτερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων της εποχής και θα μετέφερε πετρέλαιο από την Αλάσκα στα διυλιστήρια στις Ν/Α ΗΠΑ ταξιδεύοντας γύρω από τον Καναδά και κάτω από τους πάγους του Βόρειου Πόλου υποβρύχια μειώνοντας έτσι δραματικά τον χρόνο ταξιδιού χωρίς να χρειάζεται να κατευθυνθεί νότια προς τη διώρυγα του Παναμά.
Τα υποβρύχια θα ήταν όπως είπαμε γιγαντιαία. Αν και δεν είναι σαφές ποιο θα ήταν το ακριβές τους εκτόπισμα, προβλεπόταν να ήταν εξοπλισμένα με έως τέσσερις (!) πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Ωστόσο, ενώ η ιδέα ενώ ήταν υπέροχη στα χαρτιά, διαπιστώθηκε ότι κατά κοινή ομολογία το κόστος θα ήταν τόσο δυσθεώρητο που δεν τα υποβρύχια αυτά δεν θα έκαναν ποτέ απόσβεση.
Έτσι αποφασίστηκε να προκριθεί η λύση των επίγειων αγωγών πετρελαίου για την μεταφορά από τα κοιτάσματα της βόρειας Αλάσκας μέχρι τις πολιτείες που βρίσκονταν τα διυλιστήρια – και κατ’ επέκταση και το καταναλωτικό κοινό.
To project αυτό επανήλθε στην επιφάνεια (που λέει ο λόγος) λίγα χρόνια αργότερα, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ιράν-Ιράκ κι ο Σαντάμ αποφάσισε να επιτίθεται αδιάκριτα σε όλα τα πετρελαιοφόρα που έπλεαν στον κόλπο. Ασφαλώς ένα υποβρύχιο πετρελαιοφόρο δεν θα είχε να φοβάται τα Mirage F.1 με τους επίφοβους Exocet της ιρακινής Αεροπορίας.
Ωστόσο και εκεί τίποτα δεν προχώρησε, αφού οι γεωπολιτικές εξελίξεις πρόλαβαν τις τεχνολογικές.

Most Popular